Απάντηση της ΑΕΚ με Κύπελλο (ΦΩΤΟ&VIDEO)

09:29 27/4/2015 - Πηγή: AEK365

H σημερινή ημερομηνία θυμίζει έναν σπουδαίο τίτλο της ΑΕΚ και μια νίκη επί του Ολυμπιακού που έμοιαζε με... εκδίκηση. Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια η «Ενωση» κατέκτησε το 13ο από τα 14 Κύπελλά της νικώντας τον με 2-1 στον Τελικό του ΟΑΚΑ που τότε ήταν μόνιμη έδρα του αντιπάλου. Μια βδομάδα μετά την ήττα με 4-3 στο ίδιο γήπεδο που σήμαινε την κατάκτηση του τίτλου από τους

«ερυθρόλευκους» στην ισοβαθμία, η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος απάντησε με το Κύπελλο και μετρίασε την πίκρα των φίλων της για το χαμένο πρωτάθλημα.
Ήταν ένας συναρπαστικός τελικός που συγκέντρωσε σχεδόν όλο το ενδιαφέρον του στο δεύτερο ημίχρονο. Το μόνο αξιοσημείωτο στο πρώτος μέρος ήταν το δολοφονικό μαρκάρισμα του Στέλιου Γιαννακόπουλου στον Μιχάλη Κασάπη που ο διαιτητής Μπριάκος τιμώρησε με κίτρινη κάρτα αντί με κόκκινη και που ανάγκασε τον Σάντος να ρίξει στη μάχη τον (περαστικό εκείνη τη σεζόν από την ΑΕΚ του Ψωμιάδη) Γιώργο Ξενίδη. Ο πρώην αμυντικός του Ηρακλή, πάντως, ανταποκρίθηκε. Αναγκαστική αλλαγή είχε και ο Ολυμπιακός στο 44' με τον Ζε Ελίας στη θέση του Καρεμπέ.
Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 52' σε μια φάση με πολλή... περιπέτεια. Ο Ντέμης Νικολαϊδης «χόρεψε» Γεωργίου και Κωστούλα και ανατράπηκε από τον τερματοφύλακα των αντιπάλων, δίνοντας τη δυνατότητα στον Βασίλη Τσιάρτα να εκτελέσει από τα 11 μέτρα. Το πέναλτι χτύπησε και στα δύο δοκάρια, αλλά στην επαναφορά ο Ντέμης σούταρε και στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης που της άλλαξε την πορεία με τα πλευρά και την έστειλε στα δίχτυα!
Στο 20λεπτο 60-80 πρωταγωνιστής ήταν ο Ζιοβάνι. Στο 60' ο Σάκης Χιώτης έκανε την απόκρουση του αγώνα σε κεφαλιά του Βραζιλιάνου, στο 72' ο τελευταίος ισοφάρισε με κεφαλιά κάνοντας φάουλ στον Μιχάλη Καψή (που είχε αντικαταστήσει τον απαράδεκτο στο 4-3 του προηγούμενου Φερούζεμ) και στο 80' άφησε τον Ολυμπιακό με δέκα παίκτες, καθώς κτύπησε εν ψυχρώ τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη.
Η τιμωρία του αντιπαθητικού Βραζιλιάνου ήταν να δεχθεί το γκολ ο Ολυμπιακός από τον παίκτη που αντικατέστησε τον τραυματία Κωνσταντινίδη. Ο Ιλια Ιβιτς μπήκε στον αγώνα στο 81' και τρία λεπτά έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα.
Η ΑΕΚ ήταν η θριαμβεύτρια και η Νέα Φιλαδέλφεια θα γινόταν μετά από λίγη ώρα τόπος γιορτής και λατρείας. Το πούλμαν της ομάδας βρέθηκε στο γήπεδο, όπου περισσότεροι από 5.000 οπαδοί περίμεναν τους παίκτες και το Κύπελλο για να κάνουν τη νύχτα μέρα. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Φερνάντο Σάντος που δήλωνε δακρυσμένος ότι η ΑΕΚ είναι «big family», δηλαδή μια μεγάλη οικογένεια. Δυστυχώς, η απόφασή του να φύγει από την ΑΕΚ του Ψωμιάδη ήταν ειλημμένη και μετά από λίγες μέρες αποτέλεσε παρελθόν.
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Κασάπης (29' Ξενίδης) Γκαµάρα, Καψής, Ζαγοράκης, Ζήκος, Λάκης Τσάρτας, Νικολαϊδης, Κωνσταντινίδης (81' Ίβιτς)

Στις 27 Απριλίου

27/4/52 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-2 (Κύπελλο Ελλάδας -κακή εμφάνιση )
27/4/55 ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-1 (Κύπελλο Ελλάδας -ταπεινωτικός αποκλεισμός από μια κατώτερη ομάδα, της οποίας οι παίκτες έμεναν προσωρινά σε σκηνές λόγω του πρόσφατου σεισμού 8 Ρίχτερ που είχε πλήξει τον Βόλο μια εβδομάδα νωρίτερα!)
27/4/58 ΑΕΚ-Ηρακλής 1-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
27/4/66 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 0-2 (Α' Εθνική)
27/4/75 Oλυμπιακός-AEK 3-0 (Α' Εθνική -κατώτερη των περιστάσεων η ΑΕΚ, έχασε κάθε ελπίδα για τον τίτλο)
27/4/80 Άρης-ΑΕΚ 0-0 (Α' Εθνική -η ΑΕΚ κυριάρχησε στο Χαριλάου αλλά ήταν άστοχη και άτυχη, με αποτέλεσμα να χάσει και τις τελευταίες ελπίδες της για τίτλο)
27/4/86 AEK-Παναθηναϊκός 0-0 (Α' Εθνική -Κυριακή των Βαϊων και τελευταία αγωνιστική, με τον Παναθηναϊκό ήδη πρωταθλητή και με τον Νίκο Σαργκάνη να τραυματίζεται σοβαρά σε σύγκρουση με τον Τζίμη Πατίκα)
27/4/05 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-1 (Κύπελλο Ελλάδας -η ΑΕΚ προηγήθηκε με το γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, αλλά λύγισε στην παράταση, όταν έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ζούλιο Σέζαρ)
27/4/2014 Κηφισιά-ΑΕΚ 0-2 (Football League 2 -η ΑΕΚ με αυτή τη νίκη ανέβηκε και μαθηματικά στη Football League)

Keywords
Τυχαία Θέματα