SUPER BOWL XLVI: Ο διπλός ρόλος των επιθετικών

Οι αμυντικές γραμμές των δύο φιναλίστ του 46ου Super Bowl έχουν αποκλειστικό σκοπό την παρεμπόδιση των αντιπάλων, αλλά οι επιθετικές έχουν διπλή αρμοδιότητα.

Το όγδοο αφιέρωμα του Onsports για το Super Bowl XLVI αναλώνεται στις επιθετικές γραμμές των Νιου Γιορκ Τζάιντς και των Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς που θα «συγκρουστούν» στις 5 Φεβρουαρίου στην Ιντιανάπολις. Αυτές θα προσπαθήσουν να προστατεύσουν

τους quarterbacks και παράλληλα να βρεθούν σε καίριες θέσεις για να υποδεχτούν τις πάσες από τους αρχηγούς των ομάδων τους.

Συνήθως οι offensive lineman μένουν μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας», καθώς ο ρόλος τους είναι σχετικά... άχαρος. Μοναδική τους αρμοδιότητα είναι η... σκακιστική προστασία του quarterback τους. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους wide receivers, τους tight ends και τους running backs.

Rushing

Οι «πατς» έχουν τον BenJarvus Green-Ellis (667 γιάρδες σε 181 προσπάθειες) και οι «γίγαντες» τους Ahmad Bradshaw (659 γιάρδες σε 171 προσπάθειες) και Brandon Jacobs (571 γιάρδες σε 152 προσπάθειες) σαν διακριθέντες στα rushing yards κατά την διάρκεια της regular season.

Από την μία ο Green-Ellis και ο Danny Woodhead θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την «σκληρή» μπροστινή αμυντική γραμμή των Τζάιντς. Στο Super Bowl θα έχουν απλά συμπληρωματικό ρόλο, αλλά ενδέχεται να προσφέρουν «ανάσες» στον Tom Brady, όταν αυτός θα θέλει να αποφύγει τις αχρείαστες πάσες.

Στην regular season, οι Νεοϋορκέζοι είχαν την χειρότερη επίδοση στα rushing yards, αλλά οι Bradshaw και Jacobs έχουν βελτιώσει την εικόνα τους στα play off. O Eli Manning δεν θα στηριχθεί ιδιαίτερα σε αυτούς, εκτός αν σχεδιάζεται κάποια έκπληξη, αλλά σίγουρα οι δύο παραπάνω παίκτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν.

Receiving

Οι Τζάιντς έχουν τους Wes Welker και Rob Gonkowski, ενώ οι Πάτριοτς τους Victor Cruz και Hakeem Nicks. Όλοι αυτοί ξεπέρασαν τις χίλιες receiving γιάρδες κατά την διάρκεια της regular season. Υπάρχει επίσης ο Aaron Hernandez, tight end που δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους «πατς», αφού είναι ταχύτατος και... απρόβλεπτος.

Είναι δεδομένο πως ο Tom Brady έχει περισσότερες επιλογές για τις πάσες του, ενώ όπως προαναφέραμε έχει μεγαλύτερη «αξιοπιστία» στον τομέα των rushing επιθέσεων. Γίνεται αντιληπτό πως οι Πάτριοτς έχουν σημαντικό πλεονέκτημα στην επιθετική τους γραμμή, αν και δεν έχουν δείξει στοιχεία ομάδας που κινείται αποκλειστικά με την γραμμή «κρούσης» της, αλλά στηρίζεται πρωταρχικά στην άμυνά της.

Συμπέρασμα

Φυσικά οι Τζάιντς θα έχουν τις «στιγμές» τους στον σημαντικότερο τους αγώνα κατά την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, αλλά αν θέλουν να έχουν ουσιαστικές ελπίδες θα πρέπει πρώτα να περιορίσουν τα «όπλα» των αντιπάλων και μετά να ασχοληθούν με τα δικά τους. Θυμίζουμε πως αποτέλεσαν το θεωρητικό αουτσάιντερ στο Super Bowl XLII, αλλά τότε «έσπασαν» το αήττητο των «πατς» και κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο.

Διαβάστε ακόμα: SUPER BOWL XLVI: Η «μάχη» των αμυντικών

Δ

Keywords
Τυχαία Θέματα