Ποιο είναι το ιδανικό σας βάρος;

12:07 9/3/2012 - Πηγή: Queen.gr

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Φανή Πρεβέντη μας ξεκαθαρίζει τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το ποιο είναι το ιδανικό βάρος.

Το ιδανικό βάρος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένας εύκολος, αρκετά ακριβής και έγκυρος τρόπος να βρούμε τα ιδανικό βάρος μας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένα μέγεθος το οποίο ταξινομεί τους ανθρώπους ανάλογα με το βάρος τους και το ύψος τους στις εξής κατηγορίες: λιποβαρείς, φυσιολογικού βάρος, υπέρβαροι, παχύσαρκοι. Ο ΔΜΣ προκύπτει από το μαθηματικό τύπο ΔΜΣ= βάρος/ (ύψος)2
Όταν ο ΔΜΣ είναι < 18,5 το άτομο θεωρείται

λιποβαρές.
Από 18,5-25 το άτομο θεωρείται φυσιολογικού βάρους
Από 25-29,9 το άτομο θεωρείται υπέρβαρο
Και από 30 και άνω το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.

Για παράδειγμα, αν μία κοπέλα ζυγίζει 65 Kg και έχει ύψος 1,68, έχει ΔΜΣ= 23. Το βάρος αυτό ανήκει στο εύρος του φυσιολογικού ΔΜΣ (18,5-25).
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δύο άτομα με το ίδιο βάρος και το ίδιο ύψος έχουν την ίδια σύσταση σώματος. Με απλά λόγια μπορεί δύο άτομα να έχουν το ίδιο βάρος και το ίδιο ύψος αλλά να φέρουν διαφορετικά ποσοστά λίπους. Συνεπώς καλό είναι να γνωρίζουμε και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας ώστε να κρίνουμε αν το βάρος και η σύσταση σώματος μας είναι υγιής.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος και μία φυσιολογική σύσταση σώματος ώστε να διατηρούμε ένα καλό επίπεδο υγείας . Όλοι γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία συνδέεται και νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος, με ορισμένες μορφές καρκίνου, με μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα στις αρθρώσεις, διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση. Οι παραπάνω νόσοι μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ατόμου και σε βιολογικές φθορές που φθάνουν ως και το θάνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα