Ξεμπλοκάρει η αγορά τουριστικής κατοικίας

Στο 1 εκατομμύριο υπολογίζει η αγορά τις τουριστικές κατοικίες που θα μπορούσαν να πουληθούν σε Ευρωπαίους, Ρώσους και Αμερικανούς, καθώς εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση «τουριστικής στέγης» στη χώρα μας. Όμως, το ενδιαφέρον αυτό μέχρι τώρα δεν στάθηκε ικανό να...
ξεμπλοκάρει τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να πάρει επιτέλους σάρκα και οστά η δημιουργία αγοράς τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Τώρα είναι στην τελική ευθεία, ύστερα από χρόνια στασιμότητας, το νέο Χωροταξικό του Τουρισμού, το οποίο
κάνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού για την μείωση του συντελεστή δόμησης στο 1,5% από το 2% που ισχύει σήμερα και ποσοστό 30% επί της συνολικής δόμησης για τουριστική κατοικία.

Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού, το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισµό θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο.

Εκείνο που δεν έχει καθορισθεί είναι το εμβαδόν των εκτάσεων που θα γίνουν οι επενδύσεις της τουριστικής κατοικίας. Με τα ισχύοντα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να είναι ενιαίες και μεγαλύτερες των 300 στρεµµάτων. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να μειωθεί στα 200 στρέμματα.

Με το νομοσχέδιο θα χωροθετηθούν, εκτός από τις δημόσιες εκτάσεις (που ανήκουν στην ΕΤΑ) και οι ιδιωτικές εκτάσεις που θα έχουν τις προϋποθέσεις και θα είναι κατάλληλες για τη δημιουργία τουριστικών υποδοµών.

Το 70% θα αφορά τουριστικές υποδομές και το 30% παραθεριστικές κατοικίες διαθέσιµες προς πώληση. Παράλληλα, θα μπορούν να δημιουργηθούν αυτόνομα συγκροτήματα κατοικιών σε εκτάσεις που σήµερα λειτουργούν παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θα αποσυρθούν.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα καινούριο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και χρόνια, με τη δημιουργία μόνιμων παραθεριστικών κατοικιών για ξένους και Έλληνες τουρίστες, τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε ορεινές.

capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα