Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής»

Αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το κείμενο της απόφασης έχει ξεκινήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα εν μέσω διαφωνιών.

Το πλαίσιο έθεσε χθες η Κουμουνδούρου με τις 10 σελίδες του σχεδίου εισήγησης, όπου γίνεται αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως σήμερα. Το κείμενο, που συζητείται σήμερα,

επανέρχεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Αναφορικά με τα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, που έφεραν «γκρίνια» στην Κουμουνδούρου, το σχέδιο σημειώνει ότι έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να διεθνοποιήσει τη θέση του για τα μνημόνια. «Οι συναντήσεις με ηγέτες χωρών τις Λατινικής Αμερικής, με παράγοντες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μας έδωσε τη δυνατότητα να διεθνοποιήσουμε εμείς και με τη δική μας οπτική το ζήτημα της Ελλάδας των μνημονίων, να προβάλλουμε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις μας, να αποκτήσουμε άμεσες εμπειρίες και γνώσεις, ώστε να σπάσει μπροστά στην κοινωνία η εικόνα δήθεν μη αποδοχής και απομόνωσης που προσπαθεί να οικοδομήσει για το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ο πολιτικός αντίπαλος. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να αποτιμήσουμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των συναντήσεων και να σχεδιάσουμε ακόμη καλύτερα τις διεθνείς μας επαφές» αναφέρει το σχέδιο εισήγησης.

Για τα εσωκομματικά γίνεται αυτοκριτική και σημειώνεται ότι «η συγκρότηση των πολιτικών οργάνων και η τακτική και έκτακτη λειτουργία τους διήρκεσε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι έπρεπε. Αποτέλεσμα είναι να μην έχει εμπεδωθεί ως αυτόματη λειτουργία η σχέση πολιτικού κέντρου – Τμημάτων επεξεργασίας – οργανώσεων. Επικοινωνιακά δεν ήταν λίγες οι φορές που αμυνόμαστε αν και έχουμε ισχυρά χαρτιά επίθεσης».

Το χρονοδιάγραμμα που θέτει για την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ξεκινάει από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν όλες οι Οργανώσεις θα πρέπει να έχουν συγκροτήσει – εκλέξει Γραμματείες και αντίστοιχα θα έχουν συγκροτηθεί οι Προσωρινές Ν.Ε. με βάση την εγκύκλιο της Γραμματείας. Επιπλέον συγκροτούνται η Επιτροπή Θέσεων και η Επιτροπή Καταστατικού που θα πρέπει να οργανώσουν την πορεία προς το συνέδριο και να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου τους έως τις 20 Μαρτίου. Ο προγραμματισμός προβλέπει το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τελικά πριν το καλοκαίρι και τις τελικές αποφάσεις για την ακριβή ημερομηνία και τις διαδικασίες θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ωστόσο το σχέδιο με τις 8 προτάσεις που κατέθεσαν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τάσσεται υπέρ της ακύρωσης των μνημονίων και της καταγγελίας των όρων των δανειακών συμβάσεων. Για το θέμα των ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό εκφράζονται επιφυλάξεις και σημειώνεται με νόημα ότι «εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ του προηγούμενου διαστήματος, ανεξαρτήτως της ορθότητας τους ή όχι, ελήφθησαν χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί, τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος (ΚΕ, Γραμματεία, 9μελές)».

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι είναι υπέρ μίας κυβέρνησης της Αριστεράς ως απάντηση στη συγκυβέρνηση και «όχι μίας κυβέρνησης κεντροαριστερών με δεξιές προσθήκες προσανατολισμών».

Αλ.Τσίπρας: «Ο Σαμαράς κάνει την πάπια με τους δανειστές»

Εν μέσω διαφωνιών η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

The post Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα