Παράταση υποβολής ΑΠΔ- Νέος τρόπος υποβολής

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Παράταση στο χρόνο υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και τον Ιανουάριο φέτος έδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες να προσαρμόσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα στο νέο μηνιαίο τρόπο υποβολή τους.

Συγκεκριμένα η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 5 Φεβρουαρίου για την υποβολή των ΑΠΔ Δ΄ τριμήνου 2012 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, χωρίς την επιβολή

κυρώσεων. Ωστόσο η καταβολή των εισφορών θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των κατά νόμο προβλεπομένων προθεσμιών.

Όσον αφορά τις ΑΠΔ Ιανουαρίου, η υποβολή θα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου. Μάλιστα αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων θα δοθούν με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία αναμένεται να εκδοθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), η οποία υποβαλλόταν εκ μέρους των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων κάθε τρεις μήνες, από 1-1-2013 προβλέπεται να υποβάλλεται σε μηνιαία βάση, όπως καθιερώθηκε με την από 4/12/12 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α΄/2013 παρ.10 άρθρου 15).

Αναλυτικότερα, οι εργοδότες των παραπάνω επιχειρήσεων και ανεξάρτητα από τον αριθμό μητρώου της επιχείρησής τους (Α.Μ.Ε.), υποχρεούνται κάθε μήνα και οποιαδήποτε ημέρα του μήνα επιθυμούν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου την Α.Π.Δ. που αφορά τον προηγούμενο μήνα απασχόλησης (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η Α.Π.Δ. από την 1η έως την 31η του μηνός Ιουλίου).

Το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού θα υποβάλλουν παρομοίως τις Α.Π.Δ. σε μηνιαία βάση με ηλεκτρονικό τρόπο, ωστόσο οι δηλώσεις τους θα αφορούν τον προ-προηγούμενο μήνα απασχόλησης. (π.χ. για την περίοδο απασχόλησης μηνός Ιουνίου θα υποβάλλεται η Α.Π.Δ. από την 1η έως την 31η του μηνός Αυγούστου.)

Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης των Α.Π.Δ. στο δικτυακό τόπο (website) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: www.ika.gr

The post Παράταση υποβολής ΑΠΔ- Νέος τρόπος υποβολής appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα