Παράδεισος η Αφρική για την κινητή τηλεφωνία

Η Αφρική νότια της Σαχάρας υστερούσε παραδοσιακά σε τηλεπικοινωνιακές συσκευές υψηλής τεχνολογίας. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως, με την πρωτοβουλία της Κίνας να εξάγει στην αφρικανική ήπειρο φθηνές ασπρόμαυρες τηλεοράσεις τη δεκαετία του 1990. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές.

Ο Ασίφ Σέιχ, του ειδησεογραφικού διαδικτυακού καναλιού Α24 στο Ναϊρόμπι της Κένυα, λέει ότι...
τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μεταδίδουν αφρικανικές εκπομπές σε ποσοστό 80%, από μηδενικό ποσοστό το 2005, όταν η απουσία τέτοιων προγραμμάτων υποχρέωνε τα δίκτυα να αγοράζουν δυτικά προγράμματα.
Ολοι, όμως, συμφωνούν ότι η επόμενη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στην Αφρική θα αφορά τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης τριών υποθαλάσσιων καλωδίων στην Αφρική το περασμένο έτος, οδήγησε σε τετραπλασιασμό της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων, καθώς και σε μείωση των τιμών κατά 90%. Αυτό οδήγησε στην ανάδειξη των κινητών τηλεφώνων ως οι αγαπημένοι υπολογιστές των Αφρικανών, ενώ μελέτες εκτιμούν ότι περισσότερα από 84 εκατ. κινητά σε όλη την Αφρική έχουν σήμερα δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή, η Nokia εξασφαλίζει μερίδιο αγοράς της τάξης του 58% στην αφρικανική ήπειρο. Οι πωλήσεις των δαπανηρών κινητών της Nokia σημείωσαν, όμως, μεγάλη πτώση τους τελευταίους μήνες, με εταιρίες που κατασκευάζουν φθηνά κινητά (Samsung, Huawei και RiM) να επωφελούνται κατά προτεραιότητα.

Οι αναλυτές συμφωνούν, όμως, ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε τη Nokia, καθώς το 90% των κινητών που πωλούνται σήμερα στην Αφρική είναι οικονομικά μοντέλα της φινλανδικής εταιρίας, όπως το Nokia 1100, που με τιμή 30 δολαρίων χαρακτηρίζεται το «Καλάσνικοφ της τηλεπικοινωνίας» για τους φτωχούς Αφρικανούς.

Για όσους επιθυμούν να πουλήσουν ψυχαγωγία στην Αφρική, οι συσκευές tablet μοιάζουν να αποτελούν την τάση του μέλλοντος. Στο τομέα αυτό, η Samsung κατέχει την πρωτιά, με τη συσκευή Tab, που αν και ακριβή (500 δολάρια) έχει συγκινήσει σημαντική μερίδα των Αφρικανών καταναλωτών. Η Nokia από τη μεριά της αρνείται ακόμη να παρασυρθεί στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά των tablets.
newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα