Ο ΟΗΕ προετοιμάζει πυρηνική – πυραυλική ασπίδα κατά γιγαντιαίων αστεροειδών

Η βροχή μετεωριτών στη Ρωσία θορύβησε τους υπεύθυνους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία διεθνούς δικτύου για την παρακολούθηση της απειλής που προκύπτει από αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη.

Οι εμπειρογνώμονες του γραφείου του ΟΗΕ για υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) πραγματοποιούν αυτή την περίοδο σύνοδο στη Βιέννη και αναφέρουν ότι επεξεργάζονται

μια πρόταση για συντονισμένη δράση , ενώ ετοιμάζουν και ομάδες εργασίας για να μελετήσουν τον τρόπο άμυνας απέναντι σε μεγάλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη.

Ο επικεφαλής του αντίστοιχου τομέα της NASA, Λέντλεϊ Τζόνσον δηλώνει χαρακτηριστικά «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας γι’ αυτό».

Το ενδιαφέρον στην 11ημερη σύνοδο επικεντρώνεται στους κινδύνους από τους μεγάλους αστεροειδείς του διαστήματος στη σκιά του μετεωρίτη που χτύπησε τη Ρωσία την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε διεθνή έκπληξη και προβληματισμό.

Εκείνο για το οποίο προετοιμάζεται ο UNOOSA είναι το ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τη γη αστεροειδείς που είναι μεγαλύτεροι από ένα χιλιόμετρο διάμετρο και θα είχαν παγκόσμιες συνέπειες.

Τονίζεται, βέβαια, από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μια τέτοια πιθανότητα στα επόμενα εκατό χρόνια, ωστόσο, το σχεδιαζόμενο νέο δίκτυο αναμένεται να εξετάσει τις ενδεχόμενες απειλές και θα προτείνει πιθανά αμυντικά σενάρια.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πλήξουν τους αστεροειδείς με πυραύλους για να αλλάξει η τροχιά τους ή να τους ανατινάξουν με πυρηνική βόμβα ως μέτρο έσχατης ανάγκης.

Το σώμα αυτό του ΟΗΕ έχει επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που μικρότερα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ρωσία.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν γνώσεις σχετικά με τέτοια φαινόμενα, ακριβώς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να υποχωρούν για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

«Όταν βλέπουμε μια λευκή λάμψη και μια μεγάλη (συμπύκνωση) λευκού καπνού στον ουρανό πιθανώς δεν είναι καλή στιγμή για να σταθεί κάποιος στο παράθυρο και να το παρατηρεί αυτό, επειδή μπορεί να ακολουθήσει μια έκρηξη», τόνισε.

The post Ο ΟΗΕ προετοιμάζει πυρηνική – πυραυλική ασπίδα κατά γιγαντιαίων αστεροειδών appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα