Near Death Experience II.

Γράφει ο Νίκος Π.

Η χαμένη ευκαιρία του Ευρώ. Όχι μόνο δεν κατάφερε να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά έχασε και τη δεύτερη θέση. Δίκαια. Αφού ταλαιπώρησε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται πλέον η προοπτική διάλυσής του, μέσω της διάλυσης της Ευρωζώνης. Αντί, με τα πρώτα σημάδια της Ευρωπαϊκής κρίσης – λέγε με Ελλάδα – να εξάγει το πρόβλημά της, η Ευρώπη το κράτησε αποκλειστικά γιαυτήν. Αντί να αναλύσει το πρόβλημα σφαιρικά, κλείστηκε στη λογική της λογιστικής αποτύπωσης. Τώρα το ευρωομόλογο ίσως να μήν είναι αρκετό.

Δείτε παρακάτω, συγκρίσεις επιτοκίων, θυμόμαινοι ότι επιτόκιο άνω του 6%, οδηγεί σε ύφεση. Αντίθετα κάτω του 5% (σε κανονικές συνθήκες και κανονικές χώρες) οδηγεί σε ανάπτυξη.

Θυμάμαι, πριν δύο εβδομάδες, θιασώτες του μνημονίου να πιέζουν υπό το φόβο του να βγεί η Ελλάδα από το επίκεντρο της Ευρωκρίσης και να πάρει τη θέση της η Ιταλία. Τους πληροφορώ ότι το πρόβλημα είναι, ότι βγαίνει η Ευρώπη από το επίκεντρο και στη θέση της αναδύεται το πρόβλημα της Κίνας. Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μίας Κινεζικής επιβράδυνσης. Τις τιμές του real estate. Άτακτη υποχώρηση, και θυμηθείτε ότι η αγορά εκεί τώρα αναπτύσεται. Και όταν σε μία ανώριμη αγορά υπάρχει υποχώρηση, έρχεται το σπάσιμο της φούσκας.
Τώρα, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι θα επενδύσουν σε Ευρωπαϊκά ομόλογα, ας δούνε τί γράφαμε ένα χρόνο πριν.
Όμορφα…


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα