Υπερψηφίστηκε το φορολογικό

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Κατά τη σημερινή συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά παρατηρήσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων,

του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Χαρακτηριστικά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε να εξαιρεθούν οι μικροί αγρότες από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων, η δε Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) πρότεινε φορολογία ύψους 45% για όλα τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και να μην υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων, η οποία – όπως τόνισε – πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα.

Έκπτωση των ιατρικών δαπανών από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ζήτησε, μεταξύ άλλων, η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), μείωση της φορολογίας των εφοπλιστικών εταιρειών και των ναυτικών ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), περαιτέρω παρεμβάσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής στις ενδοομιλικές συναλλαγές ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και «αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στις 50.000 ευρώ για τις τετραμελείς οικογένειες» ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βρεθούν 2 δισ. ευρώ. Γίνεται, όμως, μετακίνηση του φορολογικού βάρους: Τα πληρώνουν οι ανώνυμες εταιρείες, όσοι έχουν εισοδήματα από μισθώματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

Τοποθετούμενος και στο ζήτημα της μετακίνησης εφοριακών (για το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προηγουμένως αναφέρει πως «οι όποιες αλλαγές θα γίνουν στο μέλλον με αξιοκρατικά κριτήρια, γιατί πιστεύουμε στην αξιοκρατία»), ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως «το σύστημα φορολογικής διοίκησης είναι χαλασμένο και κανείς θα πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση».

«Κάποιος που έχει 100.000 εισοδήματα το χρόνο από μερίσματα, θα πληρώσει 10.000 ευρώ φόρο. Με τα ίδια εισοδήματα από καταθέσεις, θα πληρώσει 15.000 ευρώ. Ο επαγγελματίας θα πληρώσει 33.000 ευρώ και ο μισθωτός 42.000 ευρώ. Ο μεγαλοαγρότης, θα πληρώσει 13.000 ευρώ. Πού είναι η δικαιοσύνη;», αναρωτήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Στην κρίση, η μόνη κοινωνική ομάδα που δεν θα πρέπει να ενισχύεται, είναι οι ραντιέρηδες» παρατήρησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ο ραντιέρης δεν φορολογείται μόνον με το 10%. Μην ξεχνάτε το φόρο παρακράτησης 26%, που ανεβάζει τη συνολική φορολογία στο 36%», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην παρέμβασή του ανέδειξε καινοτομίες του νομοσχεδίου, όπως η διευκόλυνση στην έγκριση δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, η επιβολή ΦΠΑ στα μισθώματα και η «κατάργηση της ανεπάρκειας και της ανακρίβειας στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών»: Απαντώντας εμμέσως στις βολές που δέχθηκε χθες ο Κώδικας από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για το «ρίξιμο των λογιστικών βιβλίων», ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε πως ο έμπορος διασφαλίζεται από την αυθαιρεσία: «Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και μπαίνουν καθαρά οι κανόνες υπολογισμού του εισοδήματος, εφόσον δεν μπορούν να αναπαραχθούν τα στοιχεία», τόνισε.

Απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των μερισμάτων των εταιρειών που εδρεύουν στην αλλοδαπή, από τις χώρες έδρας τους και όχι από την Ελλάδα, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε πως αυτό απορρέει από κοινοτική Οδηγία η οποία είναι υποχρεωτική για τα κράτη – μέλη.

Σε ερώτηση του Αντώνη Μπέζα αν ο φόρος υπεραξίας θα ισχύει και για τις γονικές παροχές, ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νομοσχέδιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών, ο κ. Μαυραγάνης υπενθύμισε πως «αν συλλάβεις κάποιον να έχει κάνει υποτιμολογήσεις, δεν υπάρχει μονάχα το πρόστιμο, αλλά και η συνέπεια της φορολογικής αναμόρφωσης των κερδών του». Σε κάθε περίπτωση, «το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρνει επιτέλους μετά από τέσσερα χρόνια, ένα μοναδικό σύστημα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, θεραπεύει αυτή την αδυναμία που από πολλούς είχε επισημανθεί σε σχέση με τον δυισμό των νομοθετικών καθεστώτων (σ.σ. μητρικής και θυγατρικής εταιρείας) και πλέον θα πρέπει να υπάρξει ένας δυναμωμένος φορέας στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος θα αποκτήσει την τεχνογνωσία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ελέγχου τους», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα