Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το χρέος

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

«Η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους. Έχουμε πει και στο παρελθόν

ότι οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει θετική εξέλιξη για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι:

«Τα σήματα που παίρνουμε, τα μηνύματα που υπάρχουν και από το πολιτικό πεδίο, αλλά και από το οικονομικό πεδίο, είναι ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία. Το βασικό σενάριο, πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει μια συμφωνία στις 22 Μαΐου συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας».

«Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι, λοιπόν, ότι θα υπάρξει συμφωνία είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες ημέρες μετά. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε».

Σε ερώτηση γιατί δεν μπήκε ως ρήτρα στο νομοσχέδιο ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα εάν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι:

«Έχουμε πει ότι μία τέτοιου είδους ρήτρα, δηλαδή η ακύρωση ενός άρθρου δεν μπορεί να αποτελεί αίρεση με νομική ισχύ. Αυτό το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει περίπτωση να αποσύρουμε, είναι ακριβώς αυτή τη δέσμευση ότι εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν τα μέτρα. Διότι, ξέρετε, αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι. Αυτά τα μέτρα τα ζητούσε το ΔΝΤ.
Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο νομοθετούμε κιόλας την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε διαπραγματευτική μάχη για να ανατρέψει τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ:

«Κατ’ αρχήν, δεν αποδεχτήκαμε το σύνολο της θέσης του ΔΝΤ. Γιατί -όπως θα θυμάστε- και στην πρώτη αξιολόγηση και στη δεύτερη αξιολόγηση το ΔΝΤ ζητούσε 4,5 δισεκατομμύρια επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και όχι μία ρύθμιση, η οποία καταλήγει σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Και έγινε πάρα πολύ μεγάλη διαπραγματευτική μάχη, έτσι ώστε να υποχωρήσει το ΔΝΤ ως προς αυτό το σημείο».

«Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, έγινε μία δήλωση εκ μέρους της Γερμανίας ότι: «για εμάς δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς το ΔΝΤ». Με λίγα λόγια, η γερμανική πλευρά έδωσε ένα ιδιόμορφο δικαίωμα βέτο στο Ταμείο. Πλέον, το Ταμείο είχε μία πάρα πολύ ενισχυμένη θέση στη διαπραγμάτευση και έλεγε ότι -παίρνοντας ακριβώς αυτή την ισχύ από τη Γερμανία- «αν δεν κάνετε ένα, δύο, τρία, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα». Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, υπήρχε ένας μηχανισμός πολιτικής επιβολής»

Για τα μέτρα και τα αντίμετρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι:

«Για το 2019 υπάρχουν νομοθετημένα αντίμετρα ύψους 2 δις. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρξει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα είναι περίπου 660 εκατομμύρια. Για το 2020, προκύπτει επίσης από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, ότι θα υπάρξει επιπλέον ένας δημοσιονομικός χώρος 1,5 δις, πέραν των αντιμέτρων, τα οποία θα νομοθετηθούν σήμερα. Και για το 2021, προκύπτει ότι αυτός ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος θα είναι 3,5 δις ευρώ. Επομένως, επειδή, λοιπόν, τα αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, όπως ξέρετε, δεν είναι αντίμετρα άπαξ, δεν ισχύουν μια φορά, είναι και για το 2019 που θα ισχύουν τα 2 δις. Το 2020 θα ισχύουν 4 δις, δηλαδή τα 2 και 2 και το 2021 θα έχουμε τη συνέχιση των αντιμέτρων ύψους 4 δις ευρώ συν τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ικανοποιηθούν.

«Οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 θα πιαστούν. Όμως πηγαίνουμε εδώ σε πάρα πολύ τεχνικές συζητήσεις, που μπορούμε να την κάνουμε όση ώρα θέλετε. Ωστόσο, αυτό που θέλω να σας πω είναι το εξής: Ότι εδώ πέρα υπάρχει μια πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία εγγυάται, κατά τη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πιάνουμε τους στόχους, έτσι όπως καθορίζονται από το πρόγραμμα και φάνηκε το 2016 ότι τελικά δίκιο είχαν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε σχέση με τις προβλέψεις τους και όχι το ΔΝΤ. Σας λέω, όμως, ότι τον Οκτώβρη του 2016, δηλαδή ενάμιση μήνα, δύο μήνες πριν κλείσει το έτος, το ΔΝΤ έκανε προβλέψεις για 0,1% πρωτογενές πλεόνασμα. Και έπεσε έξω κατά 42 φορές. Τελικά είχαμε 4,2 πρωτογενές πλεόνασμα».

Σε ερώτημα για την επιστροφή του πλεονάσματος στην κοινωνία τόνισε ότι:

«Κατ’ αρχήν, εμείς όχι απλώς δώσαμε, αλλά ψηφίσαμε -αν θυμάστε καλά- τον Δεκέμβρη μια ενίσχυση στους συνταξιούχους, ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ. Και η αντιπολίτευση τότε μας έλεγε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία».

Ερωτηθείς για την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος από το 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Από τη δική μας μεριά, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι εάν δεν υπήρχε το πλαίσιο το μνημονιακό, εάν δεν υπήρχε το πλαίσιο της επιτροπείας, δεν θα επιλέγαμε ποτέ να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος. Επίσης, έχουμε πει ότι δεν ήταν αναγκαία τα μέτρα αυτά, για να πιάσουμε τους στόχους. Ωστόσο, σας ξαναλέω ότι υπήρχε το βέτο του ΔΝΤ, σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος».

«Αυτά, λοιπόν, τα μέτρα, τα οποία –ξαναλέω- δημοσιονομικά, αλλά και κοινωνικά, εξισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό από τα αντίμετρα, έρχονται για να πάρουμε μια συνολική συμφωνία, η οποία ανοίγει την πόρτα για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία. Εντάξει; Αυτό είναι το πολιτικό επιχείρημα, αυτή είναι η πολιτική στρατηγική».
Απαντώντας στις κατηγορίες για περικοπές επιδομάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε:

«Τα επιδόματα δεν κόβονται. Αντιθέτως, ο προνοιακός προϋπολογισμός αυξάνεται το 2019, για πρώτη φορά, στα 2,5 δις και υπάρχει και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο πιάνει 800 εκατομμύρια. Επομένως, όταν θα περιγράφετε την πολιτική της κυβέρνησης, βεβαίως να κάνετε και κριτική, αλλά να λέτε και αυτά τα οποία γίνονται.

Ότι εντάσσονται κάποια από τα επιδόματα, που είναι όλα μαζί ύψους 8,5 – 11,5 εκατομμύρια ευρώ, στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το οποίο πλέον στον προϋπολογισμό θα είναι περίπου 750 με 800 εκατομμύρια ευρώ για το 2019. Το ξέρατε αυτό, κύριε Οικονόμου; Επομένως, δεν κόβεται κανένα επίδομα. Αντιθέτως, γίνεται πολύ πιο αποτελεσματική η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε ερώτηση για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας τόνισε ότι:

«Έχετε ήδη περιγράψει ακριβώς το τι πρόκειται να γίνει με την απεξάρτηση της χώρας από την επιτροπεία. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι αναγκαία αυτή η συμφωνία για να προχωρήσει το πρόγραμμα, έτσι όπως έχει καθοριστεί. Δηλαδή, να πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί και πέρα να έχουμε τη δυνατότητα, σταδιακά, να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Το τι θα γίνει και ο τρόπος με τον οποίο θα ασκηθεί η οικονομική πολιτική από τη λήξη του προγράμματος και μετά, εξαρτάται και από το διεθνή συσχετισμό δύναμης και από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και από τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχουμε μέχρι τότε.

Θα είμαστε εμείς αυτοί που θα εφαρμόσουμε την πολιτική των αντιμέτρων, η οποία, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί και μια πολιτική σταδιακής οικοδόμησης ενός κοινωνικού κράτους, που κατά την περίοδο των παχιών αγελάδων κανένας δεν ενδιαφερόταν (…) Υπήρχε μια εντελώς ανορθολογική και αναποτελεσματική προνοιακή και κοινωνική πολιτική.
Σε ερώτηση για το ποια ρύθμιση του χρέους θα είναι ικανοποιητική για τη χώρα, τόνισε ότι:

«Μια ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και μιλώ αφαιρετικά και γενικά και θα σας εξηγήσω γιατί, διότι το βασικό αυτή τη στιγμή είναι από αυτή τη ρύθμιση να προκύψει η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μας βάλει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Δεν θα ποσοτικοποιηθεί τώρα. Θα συγκεκριμενοποιηθεί, θα υπάρξει ένα γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Αύγουστο του 2018 και μετά…

Θα είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων εκείνων, τα οποία θα παρθούν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, έτσι ώστε να τηρείται η απόφαση του Eurogroup (αφού θέλετε να πάμε τόσο συγκεκριμένα) της 24ης Μαΐου του 2016…

..ότι δηλαδή οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το τεχνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η συζήτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστεί κανένας «κόφτης».

«Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ σε κάθε περίπτωση είναι ότι κανένας «κόφτης» δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Οι στόχοι θα πιαστούν. Και όχι μόνο θα πιαστούν, αλλά θα έχουμε και μικρές υπερβάσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι και για κοινωνικές λειτουργίες…».

The post Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το χρέος appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα