Τζανακόπουλος: Τα παράλογα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ ο λόγος καθυστέρησης

…στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλησπερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε υπουργέ, καλωσορίσατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω, ρωτώντας αν από τη Μάλτα έχουμε κάποια νέα για τη διαπραγμάτευση.

Αν, δηλαδή, από τις επαφές που είχε στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία είχε άλλο κεντρικό θέμα και όχι τα ελληνικά ζητήματα, αν όμως από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού υπάρχει κάποια πρόοδος, υπάρχει κάποια είδηση που να αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, νομίζω ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Μάλτα απέχει αρκετά από το κλίμα που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την προηγούμενη δήλωσή του, την οποία κιόλας αναφέρατε στο δελτίο σας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί μιλά για Ιούνιο. Ακόμα κι αν λέει ότι «εγώ μπορώ να περιμένω μέχρι τον Ιούνιο», δημιουργεί μια αγωνία ότι αυτό σημαίνει πως πάνε πίσω τα πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν, λοιπόν, τελείως διαφορετικό το κλίμα στη Μάλτα. Δηλαδή και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έληξε πριν από λίγο, η λογική όλων φαίνεται να είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα, εν πάση περιπτώσει, που χωρίζει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε ήταν η ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν και αν αυτό είναι εφικτό ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο. Και αυτό ήταν το κλίμα το οποίο προέκυψε κατά κύριο λόγο και στη συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο που ξέρω ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, πριν πάω στο τι θα χρειαστεί να κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλειδώσει η αξιολόγηση, θέλω να σταθώ λίγο στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά πάμε καθυστερημένοι στην αξιολόγηση. Όχι μόνο επί δικής σας κυβέρνησης, καλά εσείς έχετε το ρεκόρ του 2015. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Σαμαρά καθυστερούσε, καθυστέρησε ιδίως την τελευταία αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, τι έφταιξε; Γιατί καθυστερήσαμε; Και έχει βάση αυτό που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι, δηλαδή, αν η κυβέρνηση είχε κλείσει στην ώρα της την αξιολόγηση και αν δεν είχε προχωρήσει στο επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Τρόικα, δημιουργώντας έτσι ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα και ότι ο λογαριασμός τώρα δεν θα ερχόταν τόσο ακριβός.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας όλη η ανάλυση της Ν.Δ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση πολλάκις για δήθεν αναξιοπιστία, έχει χρεώσει τις καθυστερήσεις για την αξιολόγηση στο επίδομα.
Ωστόσο, πρέπει να σας πω το εξής: Τόσο στην περίοδο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία επίσης καθυστέρησε, όσο και στη φάση της δεύτερης αξιολόγησης, η κύρια αν όχι αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει στο ΔΝΤ. Τόσο το 2016 έθετε την απαίτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέα μέτρα πριν το τέλος του 2018 και μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης όπου τελικά αποφεύχθηκε αυτή η νομοθέτηση που ζητούσε το ΔΝΤ, επανήλθε τον Σεπτέμβριο με μια νέα απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς είμαστε εντάξει σε όλα; Θέλω να πω, γιατί το Bloomberg μετέδωσε τις προάλλες ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, με επιστολή του λέει ότι υλοποιήσαμε μόνο το 1/3 από τα προαπαιτούμενα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω λίγο στο προηγούμενο ερώτημά σας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιον ανήκει η ευθύνη. Και είναι σημαντικό η Ν.Δ. να σταματήσει να κρύβεται και να επαναλαμβάνει διαρκώς τις αιτιάσεις του ΔΝΤ. Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στο ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί παράλογα 4,5 δισ. μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Και γιατί είναι παράλογο; Έχει σημασία αυτό.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έρθω στα μέτρα στη συνέχεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο ζήτημα του δημοσιεύματος του Bloomberg.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι και θέλω να μου πείτε, γιατί αυτό έχει σημασία, σε ποιο βαθμό έχει υλοποιήσει η Ελλάδα αυτά που συμφώνησε μέχρι τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συντάκτης του κειμένου είναι μάλλον προφανές ότι δεν γνωρίζει την τεχνολογία, τη μηχανική του προγράμματος. Διότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η αξιολόγηση έχει ως εξής: Στην αρχή συμφωνείται το τεχνικό κείμενο, το τεχνικό κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μέσα σε αυτό το κείμενο υπάρχουν τα προαπαιτούμενα που απαιτείται να υλοποιηθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Άρα, λοιπόν, η πορεία των πραγμάτων συνήθως έχει ως εξής: Στην αρχή συμφωνείται το staff level agreement, στη συνέχεια υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα και μετά μία έκθεση πηγαίνει στο Eurogroup, όπου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών λένε ότι έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα και μπορεί και τυπικά πια να κλείσει η αξιολόγηση.
Ο κ. Τσακαλώτος αυτό το οποίο είπε είναι ότι όχι μόνο δεν είμαστε πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αλλά αντιθέτως είμαστε και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Διότι, πριν καν συμφωνηθεί το σύνολο της τεχνικής συμφωνίας, έχουμε ήδη υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων. Στο υπόλοιπο 1/3 υπάρχει απόλυτη τεχνική συμφωνία και στο άλλο 1/3 υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν. Και τη θέση αυτή…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω ότι απομένουν και ουσιαστικά θέματα. Διαβάζω ότι μπαίνουν θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Είναι αυτό το οποίο λέγαμε ότι το 90% με 95% του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας έχει καταλήξει, αλλά μένουν τρία θέματα αγκάθια, αλλά αυτό το γνωρίζατε και το γνωρίζαμε ήδη από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο δεν κλείνει η αξιολόγηση. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εφαρμογής του προγράμματος, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο λόγος λέτε, λοιπόν, ότι είναι τα 4,5 δισ. μέτρα που ζητά προληπτικά το ΔΝΤ για το 2019 και το 2020.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ερώτηση, λοιπόν: Τι είναι αυτό που σας κάνει αισιόδοξους, όπως μου είπατε στο ξεκίνημα, ότι μπορεί να κλείσει έγκαιρα, δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου, η αξιολόγηση. Μόνο ένα μπορώ να σκεφθώ, ότι είστε έτοιμοι να δώσετε τα 4,5 δισ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και επειδή θέλω να είναι συγκεκριμένα τα ερωτήματα για να έχω και συγκεκριμένες απαντήσεις και επειδή οργιάζει η φήμη ότι θα δώσουμε το αφορολόγητο, για το οποίο μάλιστα λένε ότι θα φέρει στα Ταμεία 2,6 δισ, που σημαίνει ότι θα μένουν άλλα 1,9, περίπου 2 δις, για να φτάσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και επειδή ακούω επίσης ότι ο «κόφτης» για το 2019 και το 2020, αν δεν πιάσουμε δηλαδή τους στόχους μας, θα περιλαμβάνει και την προσωπική διαφορά, δηλαδή, ψαλίδι στις συντάξεις για άλλη μια φορά, θέλω καθαρά λόγια, καθαρές κουβέντες να μας πείτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθαρά λόγια, λοιπόν. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις είναι ότι η ελληνική πλευρά, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν δέχονται τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019. Δηλαδή, δεν αναγνωρίζουν ότι το 2019 θα παρουσιαστεί δημοσιονομικό κενό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Υπό αυτή την έννοια, τίποτα δεν έχουμε καταλήξει ή προσυμφωνήσει, όπως θέλει να λέει η Ν.Δ. για να δημιουργεί σκηνικά έντασης, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Αντιθέτως, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναγνωρίζεται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (σας θυμίζω τις δηλώσεις Ντάισελμλουμ μετά το τελευταίο Eurogroup) είναι εντελώς διαφορετική από αυτή την οποία παρουσιάζει το ΔΝΤ. Συζητάμε ότι το 2016 θα πιάσουμε, θα αγγίξουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Παρένθεση ανοίγω για ένα δευτερόλεπτο. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έφτασε το στόχο και έπιασε το 2%, αλλά αυτός είναι ένας στόχος που φέρνει από πίσω μεγάλο πόνο για την κοινωνία…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς δεν λέει το αντίθετο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …φόρους, μειώσεις, το πορτοφόλι γίνεται πιο αδύναμο στα νοικοκυριά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τεχνική λεπτομέρεια: Με βάση τους υπολογισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι κοιτούν τη φοροεισπρακτική απόδοση των μηχανισμών του κράτους τα προηγούμενα χρόνια και στη βάση αυτή υπολογίζουν ποιο θα είναι κάθε φορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έλεγαν λοιπόν οι υπολογισμοί αυτοί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 0,5%. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και τη φοροδιαφυγή, αλλά και φαινόμενα διαφθοράς, φαίνεται να γράφουμε μια υπεραπόδοση εσόδων της τάξης του 1,5%. Αυτό, λοιπόν, αναδιαμορφώνει τη βάση των υπολογισμών που πρέπει να κάνουν και οι θεσμοί, αλλά και το ΔΝΤ, για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε ποια θα είναι τα δημοσιονομικά κενά, αν υπάρχουν, γιατί εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τέτοια δημοσιονομικά κενά…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υποστηρίζετε ότι η ανάπτυξη θα καλύψει αυτά τα κενά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω ότι είναι η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή. Σας λέω ότι με τα μέτρα τα οποία είχαμε πάρει για το 2016, οι θεσμοί υπολόγιζαν ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και έχετε 2%.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, αυτό αναδιαμορφώνει τη βάση…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …την εκκίνηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ακριβώς, πάνω στην οποία γίνονται οι υπολογισμοί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τότε, γιατί ζητούν 4,5 δισ. Γιατί επιμένουν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό συγκροτεί και τον παραλογισμό του ΔΝΤ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς λέτε, λοιπόν, ότι μπορεί να φτάνουν τα 2,6 δισ. του αφορολόγητου; Γιατί το αφορολόγητο, εγώ υπουργέ, το βλέπω να έρχεται σφαίρα! Τη μείωσή του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω το εξής: Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση όπου προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ ως προς τη βάση του υπολογισμού.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα προλάβετε τις 20 Φεβρουαρίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα ξαναζήσουμε το 2015.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και δεν υπάρχει και τέτοια βούληση, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε από κανέναν στην Ευρώπη. Διότι, όσο κι αν βγαίνουν διάφοροι και απειλούν και λένε –απειλούν εμμέσως- ότι δεν τους νοιάζει να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης μια αναζωπύρωση -και μάλιστα τεχνητού χαρακτήρα- της ελληνικής κρίσης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν μου είπατε αν είστε αισιόδοξος ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα κλείσετε την αξιολόγηση. Πιστεύετε ότι μπορούμε να πιάσουμε την 20η Φεβρουαρίου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να έχουμε θετικές εξελίξεις μέσα στον Φλεβάρη.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί αν δεν έχουμε αυτές τις εξελίξεις, μπορεί να χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση και να περιμένουμε τον Ιούνιο να ξαναπεράσει το τρένο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, ώστε στο Διοικητικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ότι δεν επιμένω για τρίτη φορά, δεν σημαίνει ότι δεν έχω σημειώσει ότι για το αφορολόγητο δεν μου απαντάτε. Το αφήνετε στο πλάι, ίσως γιατί η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή ακόμη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι τίποτα δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σας λέω ότι σε τίποτα δεν έχει αλλάξει η θέση μας ότι αυτά τα οποία αιτείται το ΔΝΤ αποτελούν παραλογισμούς.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί βγαίνουν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης την περασμένη Κυριακή στη REAL NEWS που είπε ότι «αν επιμείνει το Ταμείο στις υπερβολές, μπορεί να κινδυνεύσει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας» και είπε μάλιστα και κάτι ακόμα ότι «αποφάσεις για το θέμα αυτό χωρίς το λαό, δεν μπορούμε να πάρουμε». Και αμέσως «μύρισε» δημοψήφισμα. Βγήκε στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και είπε «μήπως να συζητήσουμε, για να είμαστε έτοιμοι καλού-κακού, και το σενάριο του εθνικού νομίσματος;». Η ερώτησή μου είναι: Επειδή ακούω και τους εκπροσώπους του Τραμπ να μιλούν για δημοψηφίσματα και να τα αναμένουν από ό,τι φαίνεται με χαρά να συμβούν αυτά στην Ευρώπη, αν πάλι έχετε τέτοιους σχεδιασμούς και τέτοιες σκέψεις, όπως το καλοκαίρι του 2015. Αν, δηλαδή, αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν σε μια παράλληλη γραμμή με την κυβέρνηση, είτε για να σας βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση, να ξυπνήσει δηλαδή ο «μπαμπούλας» ενός νέου δημοψηφίσματος και ενός νέου κινδύνου, είτε γιατί, πράγματι, έχετε στην πίσω πλευρά του μυαλού σας αυτό που έχει στην πίσω πλευρά του μυαλού του και ο Σόιμπλε, δηλαδή το Grexit.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να είμαι απολύτως ευθύς: Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Το μοναδικό σενάριο στο οποίο δουλεύουμε είναι το σενάριο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό το οποίο λένε και τα δύο στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι η στάση του ΔΝΤ δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη, διότι έρχεται και προστίθεται σε ένα συνολικό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού, το οποίο αναπτύσσεται στην Ευρώπη. Είναι κοινωνικά τα σχόλια, είναι κοινωνικού χαρακτήρα τα σχόλια και όχι πολιτικού χαρακτήρα ή προαναγγελίες πολιτικών.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γίνονται μεσούσης της διαπραγμάτευσης αυτές οι δηλώσεις. Γίνονται σε μια στιγμή, δηλαδή…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαπραγμάτευση, όμως…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η διαπραγμάτευση καθυστερεί και όλοι αγωνιούν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ναι, αλλά γίνεται μέσα σε ένα κοινωνικό πεδίο η διαπραγμάτευση, ξέρετε. Το κοινωνικό αυτό πεδίο είναι ένα πεδίο αμφισβήτησης των θεμελίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στην Ελλάδα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή, λοιπόν, τη συγκυρία έρχονται και τοποθετούνται και λένε οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να συζητήσουμε για τη δραχμή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι να συζητήσουμε για τη δραχμή…

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είπε ο κ. Ξυδάκης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ξυδάκης στη συνέχεια ξεκαθάρισε απολύτως τη θέση του. Είπε ότι «ποτέ δεν υποστήριξα αυτό το σενάριο», είπε ότι «αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό». Ωστόσο, το σχόλιό τους ήταν ότι όλες αυτές οι πιέσεις τις οποίες δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλα κράτη –ξέρετε- που βρίσκονται σε φάση να εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες για τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το σχόλιο και δεν νομίζω ότι είναι προαναγγελία, μάλλον όχι δεν νομίζω, σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι δεν είναι προαναγγελία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού τέτοιου χαρακτήρα από τη μεριά της κυβέρνησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε κάτι τελευταίο για να κλείσουμε, διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι ενδεχόμενη ψήφιση μέτρων, τον Φεβρουάριο στην Βουλή και ιδίως του αφορολόγητου, το οποίο να μην κοροϊδευόμαστε, η μείωση του χτυπάει σε χαμηλά εισοδήματα κυρίως, μεσαία και χαμηλά, βασικά χαμηλά, εισοδήματα που κυμαίνονται εκεί στις 7-8.000 ευρώ τον χρόνο, ότι θα έχετε πρόβλημα να το περάσετε από την Βουλή, ότι δηλαδή αρκετά από τα στελέχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αδυνατούν να ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα κάπου διάβαζα, νομίζω ο βουλευτής κ. Κυρίτσης το είπε, ότι «εγώ δεν θα καταψήφιζα ποτέ την κυβέρνηση μου, αλλά να πάρω το καπελάκι μου και να σηκωθώ να φύγω –να φύγει από βουλευτής δηλαδή- αν βρω μπροστά μου κάτι που δεν μπορώ να συμφωνήσω, κάτι που δεν μπορώ να το ψηφίζω, δεν το αποκλείω».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε σαν η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει ήδη για το αφορολόγητο, ενώ σας είπα προηγουμένως ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… φημολογείται εντόνως, και οι δημοσιογράφοι έχουν μία τάση να κάνουν μία τάση προληπτική ιατρική…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σας λέω λοιπόν ότι καλύτερα να μην προτρέχουμε, αυτή την στιγμή η συζήτηση γίνεται για να μπορέσει να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ ως προς το δημοσιονομικό κενό και σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο έχουμε επιμείνει ως ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μπορεί να συζητήσουμε, εφόσον βρεθεί μία συνολική συμφωνία, έναν μηχανισμό εγγυήσεων, τον περίφημο δημοσιονομικό διορθωτή, ο οποίος ούτως η άλλως ….
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… δεν θα περιλαμβάνει αυτός το κόψιμο των συντάξεων αν δεν πιάσουμε τους στόχους, τι να πιάσει ο διορθωτής, το 80% του προϋπολογισμού είναι μισθοί και συντάξεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… λοιπόν σας λέω ότι ο δημοσιονομικός διορθωτής δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εφαρμοσθεί. Για τον απλούστατο λόγο …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… τόσο σίγουροι είστε ότι θα πιάσετε τους ρυθμούς ανάπτυξης την χρονιά την χρονιά που έρχεται;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … είμαι απολύτως βεβαίως. Σας λέω ότι χωρίς να έχουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως ένα πολύ μικρό θετικό νούμερο το 2016, καταφέραμε να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Αυτό σας λέω ότι μεταφέρεται την επόμενη χρονιά και ξεκινάμε από εκεί. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής οποιασδήποτε διαδικασίας αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ούτε για το 2018, ούτε για το 2019.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ πείτε μου κάτι τελευταίο, το ξέχασα πριν και είναι σημαντικό. Αν η άλλη πλευρά μας δώσει τώρα, εντός εισαγωγικών το «μας δώσει», θα έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει με βάση τις δεσμεύσεις τους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για την μείωση του ελληνικού χρέους, αυτό θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να ψηφίσει κάποια προληπτικά μέτρα για το 2019 και το 2020; Θα ήταν δηλαδή στην ζυγαριά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι από μόνα τους τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν αρκούν. Χρειάζεται μία συνολική συμφωνία, την οποία θα πρέπει να την μελετήσουμε, να δούμε αν είναι κοινωνικά βιώσιμη, πολιτικά ανεκτή, και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και σας διαβεβαιώνω …
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:… 4ο Μνημόνιο έρχεται, πολλοί λένε ότι θα έρθει…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… όχι…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: … εσείς πιστεύεται ότι θα βγούμε στις αγορές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, πολλοί αρέσκονται στις κινδυνολογία, κυρίως η Νέα Δημοκρατία αλλά και διάφορες μεγάλες οικονομικές εφημερίδες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν διαλύσει την ευρωζώνη γύρω στις 20 φορές από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Σας λέω λοιπόν ότι καλό είναι να μην προτρέχουμε, να έχουμε υπομονή. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση εντός του Μαρτίου και φαίνεται ότι αυτός είναι και ο πολιτικός συσχετισμός που αρχίζει σιγά-σιγά να διαμορφώνεται στην Ευρώπη.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά κύριε υπουργέ, κύριε Τζανακόπουλε.

The post Τζανακόπουλος: Τα παράλογα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ ο λόγος καθυστέρησης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
ΔΝΤ, real news, νεα δημοκρατια, ΑΝΤ1, χατζηνικολαου, νέα, σημαίνει, σαμαρας, επιδομα, τροικα, bloomberg, ελλαδα, staff, δις, τραπεζες, συριζα, real, news, δημοψηφισμα 2015, ξυδάκης, καλοκαιρι, σόιμπλε, βουλη, χρεος, μνημονιο, enimerosi24, γερμανος, εφημεριδες, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, δραχμη, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, βουλευτες, μιλα, βγαινουν, enimerosi24, το θεμα, αφορολογητο, δημοκρατια, θεμα, μαλτα, νεα μετρα, προγραμμα, ωρα, bloomberg, news, real, αγωνια, βομβες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δις, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, ενεργεια, εννοια, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζητα, ιδια, υπομονη, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κυρια, κλιμα, κοψιμο, λεπτομερειες, ληξη, λογια, λογο, μειωση, μικρο, μονα, νικο, ξεκινημα, ξερετε, ξυδάκης, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, προγραμματα, ρεκορ, ρευμα, σεναριο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σκεψεις, σόιμπλε, σχολια, ταση, τι ειναι, τρενο, τρια, τριτη, φημη, φορα, χερι, χασμα, χατζηνικολαου, χαρα, ανηκει, βηματα, ελληνικα, ιδιαιτερα, κυριακη, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, σκηνικα, staff, θελω να, θεματα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα