Το γήπεδο της ΑΕΚ και το... εκκρεμές του Δημάρχου

email Γ. Μαμουζέλου στο enimerosi24

Τελευταία πολύ λόγος γίνεται για το θέμα της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια και «πόλεμος» διατυπώσεων και εντυπώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δήμαρχο της πόλης κ. Βασιλόπουλο και την ΠΑΕ. Φυσικά και με τους οπαδούς της ιστορικής ομάδας, γηγενείς ή όχι… Εως τώρα οι εντάσεις είναι μάλλον ελεγχόμενες παρά την οξύτητα των εκατέρωθεν ανακοινώσεων, αλλά αν κάποιοι χάσουν την ψυχραιμία ή την υπομονή τους κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι χειρότερο!

Ούτε

γνωρίζω τον Δημαρχο, ούτε μένω ούτε ψηφίζω στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά τόσα χρόνια απορώ πώς δεν κατάφερε να βρει μια σταθερή θέση για να παρεμποδίσει -αφού αυτό φαίνεται θέλει και σκοπεύει- να ξαναχτισθεί στην πόλη-ιστορική & φυσική έδρα της ομάδας το γήπεδο της ΑΕΚ!

Δεν θα μπω σε ανάλυση των θέσεων των δύο πλευρών, αλλά θα πω εξ αρχής ότι η πρακτική του κ.Βασιλόπουλου έφερε στο μυαλό μου το εκκρεμές του Φουκό! Οταν το έθεσε σε κίνηση απέδειξε ότι η Γη (και άλλα ουράνια σώματα) κινείται! Οπως μετακινούνται οι διάφορες αιτιάσεις του στην προσπάθεια να μην επιστρέψει η ποδοσφαιρική ομάδα που εκφράζει όχι μόνο τον προσφυγικό ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, αλλά πολλά παραπάνω, στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Φυσικά διαφωνώ με τον κ. Δήμαρχο, όχι γιατί έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ΠΑΕ ΑΕΚ ή την κατασκευάστρια εταιρία ή τον κ. Μελισσανίδη, αλλά επειδή θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη -λογική- λύση!

Για να μην επεκταθώ θα ρωτήσω: Αν η διοίκηση της ΑΕΚ και οι κ.κ. Φιλίππου και Γρανίτσας δεν είχαν πιστέψει αφελώς ότι το γήπεδο θα ανακατασκευαζόταν μέσα απ” το πρόγραμμα Ολυμπιακών έργων ενόψει 2004 και έσπευσαν να το κατεδαφίσουν, στο πρόγραμμα του συνδυασμού του Δημάρχου θα περιλαμβανόταν η απομάκρυνσή του; Σίγουρα όχι, γιατί δεν θα ήταν τώρα στη θέση του!

Αν λοιπόν δεν είχε γίνει το ολέθριο σφάλμα της κατεδάφισης του τότε σταδίου, η ερασιτεχνική θα είχε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της (όπως ήταν με τα …τραύματα του χρόνου) και θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε πρότζεκτ αναπαλαίωσης ή ανακαίνισης ή και σχεδόν ολοκληρωτικής ανακατασκευής! Έτσι τουλάχιστον πιστεύω, χωρίς να είμαι πολεοδόμος ή πολιτικός μηχανικός κ.α.

Υπήρχε περίπτωση σε μια τέτοια κίνηση (που πάλι θα απέβλεπε να επιστρέψει η ποδοσφαιρική ομάδα σε ένα πιο σύγχρονο γήπεδο) να προβάλλει εμπόδια και να κάνει προσφυγές στο ΣτΕ ο κ. Βασιλόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος διαφωνών;

Να ισχυρισθεί δηλ. από το δεν γουστάρω το γήπεδο και τη φασαρία του έως ότι βλάπτει το άλσος ή ρυπαίνει την πόλη και τους κατοίκους της; Δε νομίζω να το ξεστόμιζε κανείς και να μην τον πάρουν με τις πέτρες…

Λογικά και πρακτικά λοιπόν πιστεύω ότι η ΑΕΚ στο δικό της οικόπεδο και στο δικό της γήπεδο θα μπορούσε (έστω με διαφορετικούς πολεοδομικούς όρους και συνθήκες) να αφήσει όρθιες πέντε κερκίδες και δυο «ντουβάρια» (που λέει ο λόγος…) και να ξηλώσει όλα τα υπόλοιπα, φτιάχνοντας ένα νέο γήπεδο, σαφώς πολύ καλύτερο απ” το παλιό, αλλά σίγουρα πολύ κατώτερο από ένα καινούργιο βάσει των απαιτήσεων της εποχής!

Θα μπορούσε λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση να ζητήσει ο κ. Βασιλόπουλος από την ΑΕΚ να μην βελτιώσει το γήπεδο, θα τολμούσε να πει φύγετε ή γκρεμίστε το, αφού το φτιάχνετε για να παίζει η ΠΑΕ, δηλ. μια εταιρία αθλητικού θεάματος που έχει εμπορικούς στόχους, μετόχους κ.α.; Οχι και με καμιά Κυβέρνηση!

Αντί λοιπόν να είναι «χαμένος από χέρι» σ” αυτή την περίπτωση ο κάθε Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, η λογική οδηγεί στη σκέψη ότι θα προτιμούσε ένα νέο γήπεδο -κόσμημα (όπως αυτό που υπόσχεται η ΑΕΚ) σε συνδυασμό με οδικές-κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα έδιναν στην περιοχή άλλη όψη! Συμβατή και ελκυστική με την καθημερινότητα της πόλης, των δημοτών, των επισκεπτών!

Τώρα ο κ. Βασιλόπουλος κάνει τον καθένα να σκεφθεί: δεν έχει την κοινή λογική ή στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχουν άλλα σχέδια αλλά δεν τολμάει να τα πει φανερά; Γιατί μοιάζει με τον απόλυτο εκβιασμό να μην υπογράφει την απόφαση έγκρισης των υψομετρικών του γηπεδου, καθυστερώντας ένα έργο που όχι μόνο θα δώσει δουλειά σε πολλούς, αλλά και θέσεις εργασίας όταν λειτουργήσει και θα μετατρέψει μια νοσηρή χαβούζα σε ένα χώρο στολίδι για τη Ν. Φιλαδέλφεια… Αλλά για μένα, που πήγαινα παιδί στο γήπεδο της ΑΕΚ μέσω Περισσού, περνώντας με κίνδυνο της ακεραιότητάς μου μέσα από το ρέμμα, πάνω σε πέτρες, ξύλα κ.α., το κυριότερο είναι ότι θα δώσει συνέχεια στην αθλητική ιστορία μιας ομάδας που διαχρονικά μεταφέρει το πνεύμα και τις μνήμες του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας! Έστω, όπως και οι άλλες εδώ και πολλά χρόνια, είναι ποδοσφαιρική εταιρία με ξένους παίκτες κ.α. Αλλά το όνομα, τα σύμβολα, οι αξίες, η σύνδεση με τον τόπο και τους φιλάθλους που την ακολουθούν μένουν αναλλοίωτα και αιώνια!

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

The post Το γήπεδο της ΑΕΚ και το... εκκρεμές του Δημάρχου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα