Στο σύλλογο γονέων παιδιών με σύνδρομο Down στο δήμο της Καλαμαριάς ο Τσίπρας

…και στην εκδήλωση της ΔΕΘ-HELEXPO για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στο σύλλογο γονέων παιδιών με σύνδρομο Down, στο δήμο της Καλαμαριάς

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, κ. Σταύρο Τσιφλίκη,

τόνισε:

«Θεώρησα αυτονόητο να ανταποκριθώ άμεσα σε μια ανθρώπινη υπόσχεση. Δεν θέλω να δώσω ιδιαίτερο μήνυμα πολιτικής αξιοποίησης. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή όταν δέχθηκα το αίτημά σας να έρθετε και να πείτε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μαξίμου με τα παιδιά σας, τα παιδιά σας να μας τα πουν, και έκαναν τόσα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα όπου και συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Μια μικρή υπόσχεση, λοιπόν, να έρθω να σας δω, το δώρο που υποσχέθηκα, το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για τα παιδιά, αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες εδώ μεταξύ μας, γιατί έρχονται πολιτικοί, ξανάρχονται, έχουν περάσει όλοι από εδώ.

Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα: Κοινωνικό έλλειμμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα όχι της κρίσης, δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης αυτό. Η κρίση, βέβαια, το όξυνε ακόμη περισσότερο, αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που δισεκατομμύρια παίζονταν στα χρηματιστήρια και τα δομημένα ομόλογα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της Πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με προβλήματα. Επομένως, δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μία στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο μπροστά από εμάς, ούτως ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι. Και τώρα, στα χρόνια της κρίσης, αυτή η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο.

Εμείς, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Παρά το γεγονός, ότι όλοι γνωρίζετε πως οι συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημοσιονομικά της χώρας, η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνουμε, λοιπόν, μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί.

Κατεβάζουμε τώρα έναν νόμο-πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία, που αφορά συνολικά όλους τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας. Τα θέματα που αντιμετωπίζετε εσείς είναι σύνθετα. Εσείς ζείτε με την αγωνία ότι όταν κάποια στιγμή, όπως όλοι μας, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά, έχετε την αγωνία πώς αυτά τα παιδιά θα σταθούν στα πόδια τους. Και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας.

Εμείς, λοιπόν, γιατί υποσχέθηκα να μην πολιτικολογήσω, να πω μόνο ένα πράγμα: Υπάρχουν πράγματα που γίνονται, εάν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια. Και πράγματα τα οποία δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Αυτά, λοιπόν, που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να σας υποσχεθώ ότι τόσον εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει.

Και να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, γιατί ο δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης, αλλά και στη δημιουργία καινούργιων. Δηλαδή, να κατευθύνουμε πόρους στη δημιουργία κοινωνικών δομών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι «ο κ. Δήμαρχος, κ. Μπακογλίδης Θεοδόσης, και ο δήμος Καλαμαριάς έχουν σταθεί δίπλα μας, στα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν. Αυτό που είπατε, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι έτσι, ότι όλα δεν είναι μόνο, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλά πράγματα, για μας, για τους γονείς και τις οικογένειες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μπορούν να βελτιωθούν χωρίς κόστος. Ένα βήμα είναι στον νόμο-πλαίσιο, όπως λέτε, να ακούσετε τις αγωνίες μας και τις ανάγκες μας, ώστε να γίνει ένας νόμος, ο οποίος να είναι για τις δικές μας ανάγκες».

Πρωθυπουργός: «Είμαστε σε διαβούλευση και οι πρώτες παρατηρήσεις από τους Συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πάρα πολύ θετικές. Αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί».

——————-
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρέστη σήμερα στη μία το μεσημέρι στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO, από κοινού με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων από 12 δομές φιλοξενίας του νομού Θεσσαλονίκης

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και τη ΔΕΘ – HELEXPO που άνοιξε τις πύλες σε αυτό τον χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα σε προσφυγόπουλα, χιλιάδες προσφυγόπουλα, πάνω από 3.500, να περάσουν αυτές τις έξι ημέρες εδώ στον φιλόξενο αυτόν χώρο, για να χαρούν όπως όλα τα παιδιά του κόσμου.

Είναι μεγάλη συγκίνηση να βλέπει κανείς χαμόγελα από παιδιά που έχουν γεννηθεί σε μια περιοχή του κόσμου, όπου δυστυχώς το χαμόγελο δεν περισσεύει, που έχουν πονέσει, έχουν κλάψει πολύ. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ευτυχείς, που τους δίνεται η δυνατότητα να αισθανθούν σαν όλα τα παιδιά αυτές τις μέρες. Και πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να μας κάνει όλους να νιώσουμε πολύ καλύτερα. Τα προβλήματα, βεβαίως, είναι μεγάλα, παλεύουμε για να τα αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα. Νομίζω ότι βελτιωνόμαστε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα θέλαμε. Έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- η ελληνική κοινωνία να αισθάνεται γεμάτη και περήφανη, να αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, τρυφερότητα και όχι μίσος για το διαφορετικό. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση».

The post Στο σύλλογο γονέων παιδιών με σύνδρομο Down στο δήμο της Καλαμαριάς ο Τσίπρας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα