Σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών – Μικροπροβλήματα στον Πειραιά

Σε ισχύ τέθηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών τα ξημερώματα της Τετάρτης και τα πλοία που είναι προγραμματισμένο να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά φορτώνουν στην προβλήτα Ε1 και αποπλέουν με κάποιες καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, οι ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι

στην προβλήτα Ε3, όπου δεν μπορούν να δέσουν καράβια. Στο λιμάνι η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε εξέλιξη η πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στη διαδικασία φόρτωσης των πλοίων σημειώνονται καθυστερήσεις, καθώς στην προβλήτα Ε1, υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Αλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1.

Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, όπου δεν υπάρχει δεμένο κανένα καράβι, ούτε προσεγγίζει κάποιο από λιμάνι της περιφέρειας.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο λιμάνι από το βράδυ της Τρίτης αποσύρθηκαν περίπου στις 06:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στο λιμάνι παραμένουν κάποιες αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού, που επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2.

Τα πλοία που έχουν ήδη φορτώσει ή φορτώνουν αυτήν την ώρα πραγματοποιούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, σημειώνονται καθυστερήσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων και για το λόγο αυτό οι ταξιδιώτες καλό είναι να επικοινωνούν με το λιμεναρχείο.

Πλοίο της ΑΝΕΚ που έφθασε από την Κρήτη «έπιασε» στην Ακτή Ξαβερίου, στο χώρο για τα κρουαζιερόπλοια. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα Ε3, από όπου ξεκίνησε πορεία για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στη συγκέντρωση των ναυτεργατών βρίσκεται η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική κι όχι μόνο την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντ.Νταλακογιώργος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει έναν κλάδο που είναι απλήρωτος και ζητά τα δεδουλευμένα του. «Ο υπουργός είναι υπόλογος για τους απλήρωτες ναυτεργάτες» είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλης, τόνισε ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς το υπουργείο δεν γνωρίζει τα οικονομικά των εταιρειών. «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο πιέσεων προς τις εταιρείες» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός σε νέο διάλογο με τους ναυτεργάτες.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι -παρά την επιστράτευση- θα συμμετάσχει στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου που έχει προκηρυχθεί από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία των επίσης επιστρατευμένων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) και καλούν την κυβέρνηση να άρει τις επιστρατεύσεις των τελευταίων ημερών.

Τι συνέβη τα ξημερώματα στο λιμάνι
Περίπου στις 04:00 την Τετάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού περικύκλωσαν τους απεργούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην προβλήτα Ε3, σε μια προσπάθεια να αποπλεύσουν τα καράβια που ήταν δεμένα εκεί.
Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σε μια περίπτωση, δε, το προσωπικό ενός πλοίου έκοψε τον έναν κάβο του καραβιού και -σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών- ο λιμενάρχης έλυσε τον δεύτερο κάβο του πλοίου, προκειμένου να φύγει.
Από τα πλοία που έλυσαν από την προβλήτα Ε3, δύο έδεσαν στην προβλήτα Ε1, όπου είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα καράβια έμειναν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για να φορτώσουν.
Πηγή in.gr

Keywords
ισχύ, επιστρατευση, πειραιας, ισχύ, παμε, ΚΚΕ, ματ, κρητη, ανεκ, ΠΝΟ, αντ, ΑΝΤ1, απεργια, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, μετρο, τραμ, ηλεκτρικος, κινηση στους δρομους, απεργια πνο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αλεκα παπαρηγα, αντ, ανεκ, δωδεκανησα, κυκλαδες, ωρα, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, δυνατοτητα, δωσει, δρομολογια, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εξελιξη, ζητα, ιδια, κυβερνηση, κρουαζιεροπλοια, λεπτομερειες, λογο, ματ, ξημερωματα, παμε, πλοια, σειρα, συγκεντρωση, υπουργειο, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα