Σάλος από χθες με τη σύλληψη του «Γέροντα Παστίτσιου» – Θύελλα αντιδράσεων από χρήστες του διαδικτύου και κόμματα

Στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων σήμερα ο 27χρονος για βλασφημία -

Δείτε το βίντεο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός 27χρονου επειδή διατηρούσε στο Facebook σελίδα με τον τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος». Η σελίδα του 27χρονου ήταν σατιρική και αναφερόταν στον πατέρα Παΐσιο και στους πιστούς που ακολουθούν τη διδασκαλία του. Ο 27χρονος συνελήφθη μετά από σχετική επερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά και αφού στα ίχνη του βρέθηκε η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκληματος.

Αμεση ήταν η αντίδραση πολιτικών, αλλά και σε επίπεδο μέσων κοινωνικής δικτύωσης η απάντηση ήρθε στο twitter, όπου δημιουργήθηκε «κίνημα» με hashtag #free geron pastitsios.

Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται: «Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

»Πιο αναλυτικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία (www.facebook.com /gerontas.pastitsios), η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».

Ο 27χρονος συνελήφθη στο σπίτι του στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα laptop. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθεί για να απολογηθεί στην Εισαγγελία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγα 24ωρα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρ.Παππάς είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας τον Γέροντα Παΐσιο».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ρωτούσε τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης «εάν θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου».

«Πήρε φωτιά» το Twitter

Στο hashtag του Τwitter #FreeGeronPastitsios, τα σχόλια των χρηστών είναι ιδιαίτερα δεικτικά: «Τώρα που έχουν απεργία οι δικαστικοί, ευκαιρία να αναλάβει η ιερά εξέταση τις υποθέσεις», «Τι ώρα είναι ο λιθοβολισμός στο Σύνταγμα;», «Αρση απορρήτου για μη κακουργηματική πράξη, για χάρη της Χρυσής Αυγής. Πόσο απέχουμε από το κυνήγι μαγισσών;», «Οι νεοναζί που ζήτησαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας, συνηγορούν ελεύθερα υπέρ της ευθανασίας των ανάπηρων στο Διαδίκτυο», «Ζηλέψατε τον Πούτιν; @primeminister», «Κοιμάσαι στην Αθήνα, ξυπνάς στο Ισλαμαμπάντ».

Αντιδράσεις κομμάτων

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από κόμματα της Αριστεράς που προκάλεσε η σύλληψη του 27χρονου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι η ελευθερία της έκφρασης μπαίνει στο στόχαστ

Keywords
Τυχαία Θέματα