Παππάς: Πριν το ΣτΕ η τροπολογία για τις κυρώσεις στα μη αδειοδοτημένα κανάλια

Νέος διαγωνισμός αν πει «όχι» το ΣτΕ – χρονοβόρα η διαδικασία…

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ψήφος στις 9» με τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Υπάρχουν δυο κεντρικά ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή, εάν ο νόμος κριθεί συνταγματικός κανονικά ολοκληρώνεται η διαδικασία, περνάμε στο νέο τηλεοπτικό τοπίο και σε μια καινούργια μέρα. Εάν κριθεί αντισυνταγματικός αντιλαμβάνεστε και μάλιστα κριθεί αντισυνταγματικός όσον

αφορά την πτυχή των αρμοδιοτήτων δηλαδή διατυπώσει το ΣτΕ την άποψη ότι δεν θα έπρεπε σε καμία των περιπτώσεων και επ’ ουδενί η εκτελεστική εξουσία να αναλάβει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αντιλαμβάνεστε ότι στα χέρια της κυβέρνησης μετά δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα να κάνουμε τίποτα και επιστρέφουμε στο status quo ante της αντισυνταγματικής λειτουργίας άνευ αδείας των τηλεοπτικών σταθμών.

ΔΗΜ.: Υπάρχουν άλλοι τρόποι να εκτελεστούν οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ ότι πρέπει να αδειοδοτηθεί και να τελειώσει νόμιμα το τοπίο. Γιατί έχουν προϋπάρξει δύο αποφάσεις του ΣτΕ που λένε ότι το καθεστώς αυτό στο οποίο θα επανέλθει κανείς αν κριθεί αντισυνταγματικό πρέπει να μπει σε ένα οριστικό πλαίσιο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Πολύ φοβάμαι πως όχι. Αν το ίδιο το ΣτΕ αποφανθεί ότι μόνο το ΕΣΡ μπορεί να κάνει την αδειοδότηση δεν θα υπάρξει άλλη δυνατότητα. Θα επιστρέψουμε δηλαδή σε ένα καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει ως παράνομο, ως καθεστώς που παραβίαζε τη ρητή πρόνοια του συντάγματος στο άρθρο 15 ότι για να υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να υπάρχει άδεια. Αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό 27 χρόνια, νομίζω ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της δικής μας διακυβέρνησης να υπερβούμε αυτή τη κακοδαιμονία, αν υπερβούμε δηλαδή την παραβίαση του συντάγματος η οποία παραβίαση έχει και μια άλλη πτυχή. Έχει την πτυχή της παραβίασης του δικαιώματος άλλων οι οποίοι δεν ήτανε μέσα στην τηλεοπτική αγορά, να μπούνε στην τηλεοπτική αγορά. Διότι η είσοδος στην τηλεοπτική αγορά και η κατοχή άδειας ήταν μια πράξη η οποία ακολουθούσε μια διαδρομή η οποία ήταν καθόλα σκοτεινή, αδιαφανής και ουδείς καταλάβαινε πως ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμού κοιμόντουσαν με περιφερειακή άδεια και ξυπνούσανε με πανελλαδική.

ΔΗΜ.: Με τέσσερις άδειες δεν στερείτε το αντίστοιχο δικαίωμα όχι μόνο σε αυτόν που θα ήθελε να μπει από εδώ και πέρα αλλά και σε αυτόν που ήδη εκπέμπει;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Εδώ δεν θεμελιώνεται ανθρώπινο δικαίωμα κατοχής τηλεοπτικού σταθμού, εδώ μιλάμε για το δικαίωμα να δοκιμάσεις, υπό τους όρους που βάζει η πολιτεία, να μπεις σε μια αγορά. Δεν είναι ένα δικαίωμα όπως το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης που το σύνταγμά μας διασφαλίζει. Πρόκειται περί μιας επιχειρηματικής επιλογής η οποία de facto από το καθεστώς της αδιαφάνειας απαγορευόταν.
Κλειστό club καναλαρχών το οποίο υπέκλεψε τον αέρα της χώρας! Ήταν μια θεμελιώδης στρέβλωση και όσοι ομνύουν στις μεταρρυθμίσεις και στη διαφάνεια θα έπρεπε αυτή την κορυφαία μεταρρύθμιση να τη στηρίξουν με νύχια και με δόντια!

ΔΗΜ.: Είπατε ότι «αν υπάρχουν ιδέες για βελτίωση είμαστε διατεθειμένοι να τις λάβουμε υπόψη μας», τι εννοούσατε;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Εννοώ και θα το επαναλάβω ότι θα πολιτευτούμε και σε αυτή τη φάση όπως πολιτευόμαστε διαρκώς και διαρκώς πολιτευόμαστε εξαντλώντας όλα τα περιθώρια συναίνεσης. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κάνουν ότι το ξεχνάνε και είχα δει και τις προάλλες μάλιστα έναν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να χρησιμοποιεί χυδαίους χαρακτηρισμούς για εμένα και για έναν άλλο υπουργό ξεχνώντας ότι και αυτός ο ίδιος και το κόμμα του τις διατάξεις για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού τις είχανε υπερψηφίσει.
Είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα ευρύτερων συναινέσεων για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και ως επιπρόσθετο στοιχείο θα ήθελα να καταθέσω ότι και στελέχη της ΝΔ διατυπώνουν την άποψη ότι κακώς δεν έγινε διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια. Άρα λοιπόν ζούμε αυτό το παράλογο, συνομολογούν όλοι ότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, έχουνε μπλοκάρει εκ των προτέρων τη συγκρότηση του ΕΣΡ και κατηγορούν εμάς επειδή ακριβώς φέραμε σε πέρας με μεγάλη προσπάθεια και αγώνα όχι του ομιλούντα αλλά των εκατοντάδων εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα φέρανε σε πέρας αυτό το διαγωνισμό.

Ερωτηθεις τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Εμείς και πριν το νόμο 4339 και κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισής του -έχει εξαντληθεί ο πολιτικός και νομικός διάλογος γύρω από το νόμο 4339 εδώ και 14 μήνες- αλλά και μετά έχουμε τη σταθερή προσήλωση την ανάγκη συγκρότησης ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Εδώ υπάρχει μια υποκριτική στάση από την πλευρά της ΝΔ η οποία μας λέει ότι στην πραγματικότητα δεν θέλαμε ΕΣΡ. Να υπενθυμίσω ότι εγώ ο ίδιος είχα στα χέρια μου γνωμοδότηση, μετά από ερώτημα που απεύθυνα, του νομικού συμβουλίου του κράτους που μου έλεγε ότι μετά τις 16/10/15 το ΕΣΡ δεν θα είχε νόμιμη σύνθεση ακριβώς επειδή υπήρχε παράταση της θητείας των μελών αυτής της ρυθμιστικής αρχής. Και αυτή η μη νόμιμη σύνθεση είναι ένα δεδομένο το οποίο καναλάρχες τα προηγούμενα έτη το έχουν χρησιμοποιήσει για να προσφύγουν εναντίον προστίμων που το ΕΣΡ τους είχε καταλογίσει. Όταν ήρθαμε εμείς και είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει μια κρυστάλλινη νομική κατάσταση και να γίνει ο διαγωνισμός τότε στο όνομα του ΕΣΡ του οποίου τη νομιμότητα αμφισβητούσαν όταν έθιγε τα συμφέροντά του, μπλοκάρανε την όποια διαδικασία. Νομίζω ότι έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Το ζήτημα της σύνθεσης του ΕΣΡ είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Ο κ. Βούτσης το χειρίζεται κατά πως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος, το χειρίζεται με την απόλυτη προσήλωση στη διαδικασία εξεύρεσης συναινέσεων και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχίσει να το κάνει.

ΔΗΜ: Εσείς ως κυβέρνηση και ως αρμόδιος υπουργός θα φέρετε νέο νόμο;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουν προσβληθεί οι διατάξεις του νόμου 4339, δεν συζητάμε για αυτό. Ο νόμος 4339 προέβλεπε τις περισσότερες αρμοδιότητες για το ΕΣΡ που προέβλεπαν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι άρα εάν έχουμε την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας θα κριθεί αντισυνταγματική η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που προέβλεπε ο 4339 για την πρώτη εφαρμογή του νόμου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το υπουργείο Επικρατείας. Αυτή ήταν και η παραπέρα ρύθμιση που φέραμε…

ΔΗΜ.: Άρα η επόμενη κίνηση είναι ότι θεωρητικά θα πρέπει να περιμένουμε από το ΕΣΡ να πάρει την πρωτοβουλία και να κάνει νέο διαγωνισμό;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Να κάνει διαγωνισμό, ότι προβλέπει ο νόμος. Αλλά καταλαβαίνετε ότι θα είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα διότι θα προαπαιτείται η συγκρότησή του, η εκκίνηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, εν πάση περιπτώσει λέω ότι σε αυτό το ενδεχόμενο επιστρέφουμε σε ένα status quo τηλεοπτικό το οποίο το ίδιο το συνταγματικό δικαστήριο έχει περιγράψει ως παράνομο.

Για την τροπολογία των 5 ημερών

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Βεβαίως θα την ξαναφέρουμε. Η απόφαση του ΣτΕ δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθεί άρα αυτή η διαδικασία μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να αναβάλλεται εσαεί και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ποτέ η διοίκηση δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Έτσι όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά τα μνημόνια δεν περιμέναμε τις τελικές τους αποφάσεις, εφαρμόζονταν οι πολιτικές, μια χαρά απ’ ότι θυμάμαι και τότε δεν εξεγείρονταν κανείς από αυτούς που τώρα φωνασκούν.
Υπήρχε και πριν το 4339 ένα νομικό πλαίσιο που απαγόρευε σε μη αδειοδοτημένους να εκπέμπουν κατ εφαρμογή των διατάξεων του συντάγματος, έρχεται η δική μας η ρύθμιση αποσαφηνίζει και κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο αυτής της νομικής πρόνοιας η οποία είναι και απολύτως συμβατή με το σύνταγμα.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είμαστε πανέτοιμοι εδώ και καιρό να εκπληρώσουμε τη συνταγματική επιταγή για την αδειοδότηση. Εάν έχουμε απόφαση του ΣτΕ η οποία κρίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός όπως έγινε σημαίνει ότι είναι μια απόφαση που ζητάει να επιστρέψουμε σε ανθρώπους πολύ πλούσιους 255 εκ. Βεβαίως όλοι τους νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τους σεβόμαστε αλλά αυτή είναι η ουσία και κυρίως εκτός από το υπέρογκο ποσό που θα επιστρέψει από τις κοινωνικές δράσεις στις οποίες εμείς αυτή τη στιγμή το διοχετεύουμε, σε ανθρώπους που έχουν την οικονομική βάση να πληρώνουν κυρίως θα γυρίσουμε σε ένα τηλεοπτικό καθεστώς το οποίο είναι αν μη τι άλλο αδιαφανές.

ΔΗΜ: Και γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να αντιστραφεί και να πει ότι με τις δικές σας λάθος αποφάσεις, λάθος μεθοδεύσεις, λάθος πολιτικές είχαμε αυτό το αποτέλεσμα;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι θέλει, εδώ υπάρχει ένα γεγονός, το γεγονός είναι ότι η πολιτεία υπό οποιαδήποτε μορφή, είτε η εκτελεστική εξουσία είτε κάποια ανεξάρτητη αρχή μπορούσε να εισπράξει λεφτά από τις τηλεοπτικές άδειες και δεν το έκανε. Αυτό είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης συνεπώς νομίζω, και θα έχουμε την ευκαιρία όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να συζητήσουμε αναλυτικά και να εξιστορήσουμε εκ νέου όλα τα βήματα και όλα τα εμπόδια που μπήκαν από πάρα πολλές πλευρές πολιτικές, νομικές, θεσμικές, εξωθεσμικές για να τελεσφορήσει αυτή η διαδικασία.

ΔΗΜ.: Κατηγορηθήκατε και εσείς ως κυβέρνηση για αυτό, δηλαδή κατηγορηθήκατε και από την αξιωματική αντιπολίτευση και από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από μια πολύ σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι ασκήσατε πιέσεις, ότι κάνατε διαδικασίες οι οποίες ήταν στα όρια της νομιμότητας. Ότι εμπλακήκατε δηλαδή σε αυτό το παιχνίδι με τους ίδιους όρους τους οποίους κατηγορούσατε τους «διαπλεκόμενους». Αυτό είναι ένα πολύ θολό τοπίο για το μέσο πολίτη.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ο μέσος πολίτης και δελτία ειδήσεων παρακολουθεί, έχει δει πως έχουνε στοχοποιηθεί εδώ και δυο μήνες οι δικαστικοί λειτουργοί και πως κάποιοι δια της επικοινωνιακής οδού και των μιντιακών πιέσεων προσπαθούν να επηρεάσουν την άποψη τους και νομίζω ότι αυτά από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν διότι αντιλαμβάνεται ο πολίτης ότι δεν βλέπει δελτία ειδήσεων, βλέπει δελτία υπεράσπισης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Νομίζω ότι και τα τελευταία επεισόδια εντάσσονταν σε αυτό τον κυκεώνα ο οποίος ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Υπήρξαν συμφέροντα που «παίξανε τα ρέστα τους» σε αυτή την ιστορία.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Τα δεδομένα είναι ότι αυτή τη στιγμή η πολιτεία έχει εισπράξει 100 εκ., έχει αποδειχθεί ότι η πολιτεία, με οποιαδήποτε μορφή και ανεξαρτήτως που ποιος θα έκανε το διαγωνισμό, μπορούσε να εισπράξει χρήματα και δεν το έκανε. Στην πορεία αυτής της διαδικασίας η πολιτεία, η το κράτος, η κοινωνία μας έχει αυξήσει τη δυνατότητά της και την τεχνογνωσία της για να οργανώνει τέτοιου τύπου διαγωνισμούς και αυτό είναι ένα κέρδος το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

ΔΗΜ.: Άρα δεν βλέπετε πολιτικό κόστος

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αυτό που αυτή τη στιγμή υπάρχει και θα υπάρχει είναι ένα μεγάλο «κατηγορώ» στους προκατόχους μας που αφήσανε όλη αυτή την ασυδοσία για 30 χρόνια και έρχονται και εκ των υστέρων να αναγνωρίσουν ότι κακώς τα είχαν αφήσει ασύδοτα τα πράγματα.

ΔΗΜ: Θα έχετε πολιτικό κόστος;

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Μπούμερανγκ δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει αυτή η υπόθεση διότι αυτή τη στιγμή έχει αντιληφθεί ο κόσμος ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και δεν υπάρχει περίπτωση να διστάσει μπροστά σε επικοινωνιακού τύπου ή άθλιου τύπου πιέσεις.
Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω το αρνητικό σενάριο ξανά και ξανά. Έχουμε τη δουλειά μας να κάνουμε, την ολοκληρώνουμε, εργαζόμαστε νυχθημερόν, πυρετωδώς και ασταμάτητα για να κάνουμε αυτό που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και η λαϊκή εντολή.

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Όσο είναι στο χέρι μας και στη δική μας αρμοδιότητα προχώρησε και ολοκληρώθηκε, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τι μπορεί να συμβεί με τη διαδικασία αδειοδότησης εάν το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς ευχόμαστε να πάνε τα πράγματα έτσι ώστε ούτε το δημόσιο να χρειαστεί να επιστρέψει λεφτά σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ούτε βέβαια να γυρίσουμε σε ένα καθεστώς το οποίο όλοι, τι ειρωνεία, όλοι καταριούνται!

The post Παππάς: Πριν το ΣτΕ η τροπολογία για τις κυρώσεις στα μη αδειοδοτημένα κανάλια appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα