Όνειρο θερινής νυκτός το σπάσιμο της Τράπεζας Αττικής σε «καλή» και «κακή»

Το… τελευταίο διάστημα διάφορα «δημοσιεύματα του Τύπου» και «φήμες» που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα-ες» θέλουν την Attica Bank να σπάει σε «good» και «badbank» να παίρνει ομολογιακό δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και άλλα πολλά που… απέχουν σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας πολύ από την πραγματικότητα…

Το σενάριο του ομολογιακού δανείου με εγγύηση του δημοσίου (!) χαρακτηρίζεται ως… «εξωπραγματικό σενάριο» από τον αναπληρωτή

διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Αλέξανδρο Αντωνόπουλο ο οποίος μας δήλωσε ότι η απόλυτη προτεραιότητα της τράπεζας αποτελεί το νέο «capital plan» που θα παρουσιαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η κερδοφορία της τράπεζας.

Τώρα όσον αφορά τα «σενάρια» που έφεραν την Attica Bank να σπάει σε «good» και «badbank» με το καλό κομμάτι να αποτελεί πυλώνα άλλου τραπεζικού ιδρύματος (…Εθνική Τράπεζα) κατηγορηματικά τα διαψεύδουν τα στελέχη της αφού όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και εμείς η Attica Bank έχει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων tier 1 12.4% με στοιχεία 9μήνoυ 2013 και δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων coretier 1 9.4% κατά την ίδια περίοδο.

Όπως πληροφορούμαστε σχετικά η διοίκηση της Attica Bank σχεδιάζει να μειώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες με βάση το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της και με βάση το «capital plan» που θα παρουσιάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ παράλληλα η τράπεζα θα αναλάβει και πρωτοβουλίες ώστε να βρει στρατηγικό επενδυτή.

Βέβαια πάντα «ισχυρό χαρτί» στα χέρια του προέδρου της Attica Bank κ. Ιωάννη Γαμβρίλη πάντα υπάρχει και το εναλλακτικό σχέδιο νέας ανακεφαλαιοποίησης στην οποία ρόλο θα διαδραματίσει το ΤΣΜΕΔΕ. Όπως έχουμε ξαναγράψει η Attica Bank έχει λάβει πρόσφατα «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» και όπως τονίζει ο πρόεδρος της η Attica Bank δεν κινδυνεύει και οι κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί από τη διοίκησή της διασφαλίζουν την τράπεζα στη μελλοντική της αυτόνομη πορεία.

Άρα συμπερασματικά η Attica Bank έχοντας λάβει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» και μάλιστα πρόσφατα, δεν πρόκειται να σπάσει ούτε σε «good» ούτε σε «bad bank». Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει αφού άλλωστε η αυτονομία της αποτελεί και τον κύριο στόχο της διοίκησης όπου διαψεύδει κατηγορηματικά όλα τα «δημοσιεύματα» και τις «φήμες» που μαγειρεύουν κλίμα !

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα