Όχι στην ποινικοποίηση δημοσιογράφων

Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με αγανάκτηση μια διαρκώς αναπτυσσόμενη προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, μέσω της υποβολής μηνύσεων και της άσκησης ποινικών διώξεων εις βάρος δημοσιογράφων. Φαίνεται, ότι κάποιοι θεωρούν, ότι με τον τρόπο αυτό, θα επιτύχουν την εξαφάνιση της ελευθερίας του δημοσιογράφου να εκφράζει την άποψη του και να ασκεί κριτική.

Θύμα του πιο πρόσφατου κρούσματος ποινικοποίησης είναι η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα, η οποία αν και έχει εδώ και λίγο καιρό μεταναστεύσει

στον Καναδά, καλείται να «δώσει εξηγήσεις» ενώπιον του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, κατόπιν υποβολής μηνύσεως εις βάρος της εκ μέρους γνωστής ΜΚΟ. Το αδίκημα, που της αποδίδεται είναι «Ισλαμοφοβία και καθύβριση του Μουσουλμανικού Θρησκεύματος» και αυτό διότι με ενυπόγραφο δημοσίευμα, άσκησε κριτική στην θέση, που επιφυλάσσουν οι ισλαμικές κοινωνίες στην γυναίκα.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, που ΜΚΟ, αγνώστου προελεύσεως προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους, επιβάλλοντας όρους στην έκφραση των δημοσιογράφων και στην θεσμική λειτουργία του Τύπου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να χειραγωγήσουν την δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της προς όφελος τους.

Η ΠΟΕΣΥ εκ του θεσμικού της ρόλου είναι αποφασισμένη να προασπίσει κάθε διωκόμενο συνάδελφο, που σεβόμενος την αποστολή του, δεν υποκύπτει στις προσπάθειες τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού. Την ίδια στιγμή είμαστε αποφασισμένοι, να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο, το δικαίωμα του δημοσιογράφου να εκφέρει την άποψη του χωρίς λογοκρισία και χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο του.

Και προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε την πολιτεία και τους δικαστικούς λειτουργούς να συμβάλλουν και αυτοί, βάζοντας τάξη σε ένα άναρχο πεδίο, όπως είναι αυτό των ΜΚΟ, με απόλυτο σεβασμό στον ρόλο και στην αποστολή του Τύπου.

The post Όχι στην ποινικοποίηση δημοσιογράφων appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα