Νουί για τράπεζες στον ΣΚΑΪ: Κάπως απογοητευτικό το α' δίμηνο του έτους

«Ήταν σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο»

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στη Σία Κοσιώνη

• Κυρία Νουί, πώς βρήκατε την κατάσταση με τις ελληνικές τράπεζες; Συναντηθήκατε με τραπεζίτες χθες. Τι σας είπαν;

• Ναι, αυτή είναι η 3η επίσκεψη μου στην Ελλάδα. Κάνω τέτοιες επισκέψεις κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του SSM, σε κάθε μια από τις 19 χώρες και το σημαντικό κομμάτι αυτής της επίσκεψης είναι οι συναντήσεις με

τους εθνικούς επιτηρητές που εργάζονται στο SSM και με τους τραπεζίτες. Είχαμε πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις και κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ επιτυχημένη αυτή η επίσκεψη.
• Μοιράστηκαν μαζί σας οι τραπεζίτες κάποιες ανησυχίες;

• Ναι, υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Θέλουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις προκλήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η φερεγγυότητα, η ανακεφαλαιοποίηση. Η επόμενη πρόκληση ήταν η αναδιάρθρωση των ομολόγων των τραπεζών και μερικές φορές τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Και τώρα αντιμετωπίζουν το σημαντικό θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Είναι το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
• Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι οι ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται από την καθυστέρηση της αξιολόγησης;

• Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη. Και η τραπεζική λειτουργία σημαίνει εμπιστοσύνη. Οπότε θα είναι ένα δυνατό σημάδι στις αγορές, στους επενδυτές, όπως επίσης και στους καταθέτες που πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες, αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
• Τον Ιανουάριο ήταν περισσότερα από 1,5 δισ ευρώ που διέρρευσαν από τις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

• Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι το ρευστό χρήμα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, μεμονωμένες περιπτώσεις. Φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμούς και ίσως η κατάσταση ξαναγίνει ομαλή τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.
• Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό του ELΑ τον Φεβρουάριο. Θα έπρεπε να ανησυχούμε;

• Αυτό σχετίζεται με τις καταθέσεις που φεύγουν από τις τράπεζες και δεν επιστρέφουν, όπως έγινε στο τέλος του 2014. Οπότε, ναι, η χρηματοδότηση των τραπεζών χρησιμοποιώντας λιγότερα χρήματα από τον ELA σε περισσότερες καταθέσεις και επενδυτές στις αγορές, είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι προσωρινό.

• Είστε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν τα NPEs και ποια είναι τα ρίσκα τώρα;
• Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, καλοί νόμοι έχουν ψηφιστεί αλλά υπάρχουν και άλλα να γίνουν. Χρειαζόμαστε και άλλα εργαλεία. Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλοι νόμοι που μπορούν να τεθούν σε ισχύ που αφορούν για παράδειγμα, τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, την νομική προστασία για τις τράπεζες που κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να διορθώνουν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ελπίζω λοιπόν, ότι αυτοί οι νόμοι σύντομα να ψηφιστούν για να προχωρήσουμε με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε έναν ενάρετο κύκλο, οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Χρησιμοποιούν τους πόρους τους, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Επομένως, αν η κατάσταση αντιμετωπιστεί σωστά θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ενισχυθεί η οικονομία, που σημαίνει ότι οι δανειζόμενοι θα είναι πιο ικανοί να αποπληρώνουν τις τράπεζες.

• Υπάρχει πρόοδος;
• Έχει γίνει πρόοδος, εκτός από τους δύο πρώτους μήνες του έτους που ήμασταν απογοητευμένοι, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε τα άρτια σχέδια που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία έχουμε διαπραγματευτεί ως εποπτικές αρχές, γιατί αυτό κάνουν οι εποπτικές αρχές, διαπραγματεύονται τα σχέδια που έχουν υποβληθεί. Και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν. Μέρος αυτής της υλοποίησης είναι οι νέοι νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν.

• Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
• Όχι, δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλοποιημένες. Θα έβαζα ως πρώτη προτεραιότητα τα νέα Δ.Σ., την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να κάνουμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πρόσφατα αναληφθεί, να λειτουργήσουν τους τελευταίους 12 μήνες. Αυτές είναι οι προτεραιότητες.

• Για πόσο καιρό οι έλληνες πολίτες θα ζουν με τα κάπιταλ κοντρόλ
• Δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να μην κρατήσουν πoλύ, γιατί, πάλι θα πω, ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης
• Και η τελευταία μου ερώτηση έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που αναλάβατε την εποπτεία των τραπεζών της Ευρώπης. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα και ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις;

• Η μεγαλύτερη κατάκτηση ήταν ότι καταφέραμε να αρχίσουμε την εποπτεία λιγότερο από 12 μήνες, μετά την έναρξη του νέου θεσμού, που έγινε μεταξύ του Ιανουαρίου του 2014 και του Νοεμβρίου του 2014. Μετά καταφέραμε να υιοθετήσουμε ένα ενιαίο εγχειρίδιο, μια ενιαία πολιτική πάνω σε πολλά σημαντικά θέματα, οριοθετήσαμε κοινά εργαλεία, όπως η εποπτική αξιολόγηση. Μπορέσαμε επίσης να υλοποιήσουμε ένα θέμα που είναι σημαντικό για πολλές τράπεζες και για πολλές χώρες, όπως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι σημαντικά, είναι μεγάλη προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα η μεγάλη προτεραιότητα για το 2017 είναι το επιχειρηματικό μοντέλο αειφορίας, οι δείκτες κερδοφορίας. Υπάρχει θέμα κερδοφορίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι για όλες, αλλά γενικώς. Επίσης, βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου και αυτό αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα το real estate σε κάποιες χώρες. Αυτά είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία.

The post Νουί για τράπεζες στον ΣΚΑΪ: Κάπως απογοητευτικό το α' δίμηνο του έτους appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα