«Ναι» Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρωπαϊκά και διεθνή πολιτικο-οικονομικά θέματα του γερμανικού υπουργείου

Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, σε αποκλειστικη δήλωση στο ΑΜΠΕ.

«To Eurogroup συμφώνησε στις 24 Μαΐου 2016 να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τα μέτρα απαριθμούνται σαφώς στην συμφωνία στην οποία και παραπέμπουμε. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα για την εξασφάλιση του παρόντος χαμηλού επιτοκίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) εργάζεται αυτήν την στιγμή πάνω σε προτάσεις για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων» τονίζει ο κ. Κόλμπεργκ ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους .

Σχετικά με τις πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας για το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κόλμπεργκ δεν το διέψευσε, λέγοντας: «Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Aπόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη Handelsblatt «τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» και περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα: Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. (…) Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».
Πηγή ΑΜΠΕ/avgi.gr

The post «Ναι» Σόιμπλε σε βραχυπρόσθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα