Κλιμάκωση της έντασης με πυροβολισμούς στο Μιζούρι - φυλετικό χάσμα αναγνωρίζει ο Ομπάμα

Νέα επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας), όπου εν μέσω πυροβολισμών από αγνώστους, η αστυνομία έκανε ξανά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει διαδηλωτές που αψήφησαν για μία ακόμη βραδιά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και τις εκκλήσεις για ηρεμία ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος πάντως αναγνώρισε ότι το φυλετικό χάσμα είναι ακόμα παρόν σε πολλές κοινότητες των

ΗΠΑ.

Η κατάσταση στο προάστιο αυτό των 22.000 κατοίκων του Σεντ Λιούις κάθε άλλο παρά έχει ηρεμήσει από τότε που ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε έναν άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό στις 9 Αυγούστου.

Η αυτοψία έδειξε ότι ο άτυχος Μάικλ Μπράουν πυροβολήθηκε έξι φορές – τις δύο στο κεφάλι – και δεν υπήρχαν ίχνη πάλης ή αντίστασης.

Τη νύχτα της Δευτέρας η αστυνομία της πόλης, συνεπικουρούμενη από την αστυνομία του Σεντ Λιούις ανάλαβε δράση ύστερα από ώρες διαδηλώσεων στους δρόμους που πραγματοποιήθηκαν σε τεταμένο κλίμα αλλά ως επί το πλείστον ήταν ειρηνικές, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ωστόσο τα επεισόδια κλιμακώθηκαν: Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της πολιτειακής αστυνομίας του Μιζούρι, Ρον Τζόνσον, κατά τις νυχτερινές ταραχές οι αστυνομικοί «δέχτηκαν βαριά πυρά» που κατέληξαν στον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων. Διευκρίνισε μάλιστα οι αστυνομικοί «δεν πυροβόλησαν ούτε μία φορά», αλλά χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να σκορπίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Ρον Τζόνσον προσέθεσε πως οι Αρχές προχώρησαν σε 31 συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια.

Ο κυβερνήτης του Μισούρι Τζέι Νίξον είχε διατάξει την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για το Φέργκιουσον τη Δευτέρα καθώς δυνάμεις της Εθνοφρουράς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς ήταν το τελευταίο βήμα στο οποίο προχώρησαν οι αρχές για να τερματιστεί η λεηλασία και το κάψιμο καταστημάτων που προστέθηκαν στις διαμαρτυρίες και εγείρουν ερωτήματα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του 18χρονου Mάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.

Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον που είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη το Σάββατο και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 η ώρα, δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα τελεί υπό την εποπτεία των αρχών του Μισούρι.

Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς μπορεί να αναπτυχθούν κοντά σε συγκεντρώσεις διαδηλωτών και να κρατούν απόσταση από αυτούς.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι στέλνει στο Φέργκιουσον τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ με εντολή να ερευνήσει τις συνθήκες του φόνου του νεαρού αφροαμερικανού και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση τόσο από την πλευρά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου όσο και των διαδηλωτών.

Ομπάμα: «Οι νεαροί έγχρωμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν φυλακή παρά στο πανεπιστήμιο»

Στη νέα του έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ο Ομπάμα μίλησε ευθέως για αυτό που αντιλαμβάνεται ως ρίζα του προβλήματος και στηλίτευσε το ότι, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει, το φυλετικό παραμένει ζήτημα στις ΗΠΑ.

Επισήμανε με νόημα πως η αστυνομία οφείλει να λειτουργεί εντός ορίων στην αντιμετώπιση των ταραχών: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για υπερβολική βία από την αστυνομία ή για οτιδήποτε που εμποδίζει τους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά» τόνισε.

«Σε υπερβολικά πολλές κοινότητες, υπερβολικά πολλοί έγχρωμοι νεαροί αισθάνονται ότι η κοινωνία τους προσπερνά και τους κοιτάζει μόνο με φόβο» είπε ο Ομπάμα, διαπιστώνοντας επίσης ότι σε αρκετές κοινότητες υπάρχει «δυσπιστία μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας».

Για άλλη μία φορά, σημείωσε ότι «σε πολλές κοινότητες, οι νεαροί έγχρωμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν φυλακή παρά στο πανεπιστήμιο».

«Το καθήκον μου είναι να φτάσω σε αυτές τις ρίζες» του προβλήματος τόνισε.

«Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, αλλά δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί το θάνατο του Μάικλ Μπράουν για να προκαλεί τη βία. «Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση όμως του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος. Θα υπονομεύσει έτσι κάθε προσπάθεια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη» είπε επίσης ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η εμπλοκή της Εθνοφρουράς στο προάστιο του Σέντ Λούις θα πρέπει να είναι περιορισμένη, αναφερόμενος προφανώς στην άφιξη αυτού του ειδικού αμερικανικού σώματος στην περιοχή σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας της δολοφονίας του νεαρού άοπλου Αφροαμερικανού.

Συνελήφθη φωτογράφος του Getty Images

Σε ένα άλλο κεφάλαιο της ιστορίας που διαδραματίζεται σε αυτήν την ως τώρα άγνωστη γωνιά της αμερικανικής ενδοχώρας, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Getty Images επιβεβαίωσε τη σύλληψη από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές ενός από τους φωτογράφους του ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στο Φέργκιουσον.

Στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία η οποία αποτυπώνει τη στιγμή της σύλληψης του φωτορεπόρτερ Σκοτ Όλσον, η υπηρεσία Getty Images αναφέρει ότι ο φωτογράφος της «βρίσκεται σε ένα βαν της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία».

Το φωτο-ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει άμεση εταιρική σχέση με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν διευκρινίζει τους λόγους για τη σύλληψή του απεσταλμένου του στο Φέργκιουσον, την συνοικία του Σεντ Λιούις που μαστίζεται εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα από βίαιες ταραχές εξ αιτίας της δολοφονίας ενός νεαρού αφροαμερικανού από πυρά ενός λευκού αστυνομικού.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλοι δυο δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στην ίδια περιοχή είχαν επίσης συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση στο κέντρο του Φέργκιουσον παρέμενε τεταμένη και το βράδυ της Δευτέρας παρότι στην περιοχή αναπτύχθηκαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς με αρχικό στόχο να περιφρουρήσουν το χώρο γύρω από το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας. Η ανάπτυξη μονάδων της Εθνικής Φρουράς στο Φέργκιουσον ήρε και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε στην πόλη για δυο συνεχόμενες νύχτες.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Κλιμάκωση της έντασης με πυροβολισμούς στο Μιζούρι - φυλετικό χάσμα αναγνωρίζει ο Ομπάμα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα