«Καμπανάκι» για τα κρούσματα ελονοσίας

Προβληματίζει τους ειδικούς η έξαρση της ελονοσίας. την ανάγκη δραστικών μέτρων δημόσιας υγείας ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.

«Στα κέντρα, ειδικά εκεί που υπάρχουν πρόσφυγες, μετανάστες, θα πρέπει να υπάρχει τέτοιο σύστημα ώστε πολύ έγκαιρα να εντοπίζονται τα περιστατικά».

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τις

αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί 67 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας και τέσσερα εγχωρίως μεταδιδόμενα.

«Εγχώρια περιστατικά είχαμε και στο παρελθόν και πολύ περισσότερα. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια είχαν διαγνωστεί πάνω από 40 περιστατικά σε ένα έτος αλλά πήραμε δραστικά μέτρα δημόσιας υγείας και περιορίστηκε το φαινόμενο με αποτέλεσμα το 2014 να μην έχουμε καθόλου περιστατικά εγχώριας μετάδοσης. Σήμερα το έργο γίνεται πιο δύσκολο, επειδή τα περιστατικά είναι διάσπαρτα. Είναι αρκετές οι περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα».

Παρά το γεγονός ότι τα εγχωρίως μεταδιδόμενα κρούσματα δεν είναι πολλά -δύο στην Αχαΐα και δύο εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, στον Λαγκαδά- χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου, όπως δήλωσε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. «Ασφαλώς μας ανησύχησαν, με την καλή έννοια. Μόλις ενημερώθηκα για τα δύο κρούσματα της Αχαΐας συγκάλεσα αμέσως σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής, το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλους τους αρμόδιους φορείς και αποφασίσαμε τον συντονισμό των υπηρεσιών διότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες υγείας της Περιφέρειας δεν ανήκουν στο υπουργείο Υγείας».
Η εκπαίδευση των πολιτών για λήψη μέτρων υγιεινής αποτελεί προτεραιότητα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη. «Επίσης πρέπει να ελεγχθεί εάν έχουν γίνει επαρκώς ψεκασμοί. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα κουνούπια αλλά οι ψεκασμοί επιβάλλονται για να μειώσουμε τον ανωφελή. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι σε κάποιες περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί natura απαγορεύονται οι ψεκασμοί», εξηγεί ο κ. Μπασκόζος.

Συστάσεις
Πέρα από την ενίσχυση της εργαστηριακής διάγνωσης και τον έγκαιρο εντοπισμό ασθενών, οι πολίτες σε ατομικό επίπεδο μπορούν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. «Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια, να φορούν μακριά ρούχα και να ψεκάζονται με εντομοαπωθητικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσακρής.

Εχουν ληφθεί έγκαιρα, μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί την εξέλιξη, δεν θεωρούμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περισσότερος από άλλες χρονιές, κυμαίνεται ακριβώς στα ίδια περιθώρια και νούμερα. Η περίοδος της κρίσης κατά κάποιον τρόπο δεν έχει περάσει ακόμη, είμαστε στη μέση της χρονιάς και θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται κανένας πανικός και καμία ιδιαίτερη ανησυχία στον κόσμο. Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας έχουν ληφθεί έγκαιρα και όσα χρειάζονται».
Πηγή ethnos.gr

The post «Καμπανάκι» για τα κρούσματα ελονοσίας appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα