Φίλης: «Θα υπερασπιστούμε ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση, αν χρειαστεί θα παρέμβει ο λαός»

Μητσοτάκης: «Σε περίπτωση συμφωνίας θα χάσουν τη δεδηλωμένη»… – Μιλώντας στον Τάκη Χατζή στον Σκάι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών άφησε ο Νίκος Φίλης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην εκπομπή Ακραίως, με τον Τάκη Χατζή, στον ΣΚΑΪ, και ξεκαθάρισε πως αν οι πιστωτές δεν αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης «θα παρέμβει ο λαός».

«Θέλουμε συμβιβασμό που να δίνει διέξοδο από τη λιτότητα και να πάμε στην ανάπτυξη. Η πρότασή μας είναι αύξηση της φορολογίας στα πλούσια

εισοδήματα. Δεν πάμε να εξοντώσουμε τα μεσαία εισοδήματα» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «κρίσιμο ζήτημα είναι το χρέος και η απομείωσή του, αλλά και το αναπτυξιακό πακέτο».

Για τα πλεονάσματα είπε: «Εξοικονομούμε 14 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε «μπορεί να υπάρξει σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ».

«Πάμε σε ηπιότερη λιτότητα» παραδέχθηκε και συμπλήρωσε ότι οδεύουμε σε «προδιαγεγραμμένη για μείωση του χρέους. Θα ‘ρθουν και αγκάθια. Θα υπερασπιστούμε ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Θα είναι το καλύτερο».

“ Οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, ξεκαθάρισε, ενώ ήταν απόλυτος για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες: «Συμφωνία που θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έρθει».”
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι σε περίπτωση συμφωνίας η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη. «Έχει μπει στο σχέδιο μνημονιακών κύκλων για πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. Ευσεβείς πόθοι μνημονιακών να καταψηφιστεί η κυβέρνηση» τόνισε.

«Οι δανειστές ήθελαν να βγει ο κόσμος με τις κατσαρόλες στο δρόμο. Tο πολιτικό αυτό παιχνίδι το αποτρέψαμε» δήλωσε ο βουλευτής.

Μητσοτάκης: Μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία

Νωρίτερα στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία, μη συμφωνία ισοδυναμεί με χρεοκοπία και μοιραία σε αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο Grexit και στην εθνική καταστροφή» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκτίμησε πως σε ενδεχόμενο συμφωνίας η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη.

“ «Εάν εξαρτάται από τις ψήφους μας, (η ψήφιση της συμφωνίας), η ΝΔ θα κάνει το καθήκον της. Εάν δεν εξαρτάται, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει σήμερα πλειοψηφία; Εάν περάσει η συμφωνία με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αναμφίβολα η δεδηλωμένη όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υπάρχει. Τότε είτε θα πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή να προχωρήσουμε σε πολιτικές εξελίξεις. Γιατί είναι διαφορετικό να πάμε σε αυτές τις εξελίξεις με κλειστές τις τράπεζες και διαφορετικό αφού έχουμε πάρει λίγους μήνες ανάσας». ”
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τους δανειστές στη βάση της περιστολής των κρατικών δαπανών: «Χρειάζεται ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο… Yπάρχουν υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα υπουργείο που παίρνουν ένα ποσό και σε άλλο 800 ευρώ παραπάνω, η κυβέρνηση όμως δεν θα το κάνει αυτό γιατί επένδυσε πολιτικά στο μεγάλο κράτος και δεν την ενδιαφέρει η ιδιωτική οικονομίας».

Για το πλεόνασμα παραδέχθηκε ότι το 1% πρωτογενές πλεόνασμα είναι ανέφικτος στόχος γιατί τέσσερις μήνες τώρα η κατάσταση στην οικονομία έχει χειροτερεύσει αισθητά και συνέχισε: «Το μαιλ Χαρδούβελη είχε λιγότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει χειροτερέψει αισθητά».

Για τις απολύσεις σχολίασε: «15.000 απολύσεις είχαν υπογραφεί από Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη και εγώ κλήθηκα να τις υλοποιήσω».

«Μάς στοίχισε που δεν επιμείναμε στις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε για τη Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει «στροφή», όσον αφορά τη διαπραγμάτευση. «Ούτε με δημοψήφισμα, ούτε με εκλογές θα χρηματοδοτηθεί η χώρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ το σενάριο μη συμφωνίας. Δεν πήραν αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να φανταστώ σενάριο μη συμφωνίας. Αν δεν πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, θα υπάρχουν συνέπειες και στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας να συγκρουστεί με το ίδιο του το κόμμα και να κάνει ένα ειλικρινές άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις» είπε.

The post Φίλης: «Θα υπερασπιστούμε ό,τι υπογράψει η κυβέρνηση, αν χρειαστεί θα παρέμβει ο λαός» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα