Ερώτηση Βούλτεψη για τη «Χάρτα της Ειδομένης»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Υπουργό των Εξωτερικών
Υπουργό των Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης)

ΘΕΜΑ: Υιοθέτηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και υιοθέτηση της «Χάρτας της Ειδομένης» από την ΕΣΗΕΜ-Θ με αναφορά σε ύπαρξη στην Ελλάδα και άλλων μειονοτήτων πλην της μουσουλμανικής.

Κύριοι υπουργοί
Τον Ιούνιο του 2015 (1 και 2 Ιουνίου), στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, κατά την Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), αποφασίστηκε,

μετά από αίτημα των δημοσιογραφικών ενώσεων της ΠΓΔΜ, η ανάκληση προηγούμενης απόφασης (6 Μαρτίου 2015) της Διευθύνουσας Επιτροπής της ΕΟΔ, σύμφωνα με την οποία στην αλληλογραφία της Ομοσπονδίας η γειτονική χώρα δεν θα αναφερόταν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά ως «Μακεδονία ΠΓΔΜ»!
Έτσι, η ΕΟΔ, που φαίνεται ότι επιδίδεται σε «βαφτίσια», εγκατέλειψε την αυθαίρετη ονομασία «Μακεδονία ΠΓΔΜ» και επέστρεψε, επίσης αυθαίρετα και κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως αναφέρθηκε, αυτό έγινε για να μην βρίσκεται σε… αμηχανία η ΕΟΔ και επειδή πολλές ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», αναφέρονται στην γειτονική χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), στις 11 Μαρτίου 2017, ενόψει της διοργάνωσης στην Αθήνα του Συνεδρίου της ΕΟΔ (18 και 19 Μαΐου).
ΕΣΗΕΑ (Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) και ΠΟΕΣΥ, ιδρυτικά μέλη της ΕΟΔ και της ΔΟΔ (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων), διαπίστωσαν ότι, με βάση τις αποφάσεις του Ιουνίου 2015, οι προσκλήσεις προς τις ενώσεις της γειτονικής χώρας και οι διαπιστεύσεις των εκπροσώπων τους έπρεπε να αναφέρουν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στο Μαυροβούνιο η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από δύο άτομα – ένας εκπρόσωπος από την ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίων Πελοποννήσου και Νήσων), που εκπροσωπούσε την ΠΟΕΣΥ και ένας από την ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης), ο οποίος μάλιστα είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ.
Όπως διαπιστώθηκε, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΔ στο Μαυροβούνιο, δεν προχώρησαν σε κάποια έγγραφη διαμαρτυρία ή διαφωνία, αλλά ούτε και ενημέρωσαν εγγράφως τις ελληνικές ενώσεις για τα «βαφτίσια» της ΕΟΔ, η οποία πάντως εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις «αλλαγές».

Κατόπιν όλων αυτών, η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να μην φιλοξενήσει το Συνέδριο της ΕΟΔ στην Αθήνα και αυτό πραγματοποιήθηκε τελικά στο Βουκουρέστι.
Με επιστολή του, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, δια του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της, ενημέρωσε τους Προέδρους και τους Γενικούς Γραμματείς της ΕΟΔ και της ΔΟΔ, ότι «το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στις 23 Μαρτίου 2017, με ομόφωνη απόφαση ζητά την άμεση εναρμόνιση της ΕΟΔ με τις αποφάσεις των Η.Ε., σύμφωνα με τις οποίες κάθε αναφορά στη γειτονική μας χώρα θα πρέπει να γίνεται με την ονομασία FYROM».

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, η ΕΣΗΕΜ-Θ (Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης) συνέταξε τον «αντιρατσιστικό Κώδικα Δεοντολογίας των Ελλήνων δημοσιογράφων» με την ονομασία «Χάρτα της Ειδομένης».
Με ανακοίνωσή της, στις 16 Μαΐου 2016, η ΕΟΔ αναφέρει ότι «στηρίζει την πρωτοβουλία για την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας Ενάντια στο Ρατσισμό των Ελλήνων δημοσιογράφων, με την ονομασία Χάρτα της Ειδομένης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να επικυρωθεί από την ΠΟΕΣΥ».

Η «Χάρτα» αποτελείται από 11 άρθρα και ειδικά το Άρθρο 8 αναφέρει:
«Επειδή το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει μόνο την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας και οι ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εθνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα εις βάρος των οποίων γίνονται διακρίσεις, τα ΜΜΕ οφείλουν να προσεγγίζουν αυτές τις μειονότητες, με την ανάλογη ευαισθησία και σεβασμό των δικαιωμάτων τους».

Δηλαδή, σύμφωνα με τη «Χάρτα» και τους συντάκτες της, στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλες μειονότητες πλην της (θρησκευτικής) μουσουλμανικής, των οποίων μάλιστα τα δικαιώματα παραβιάζονται.
Η ΠΟΕΣΥ απέρριψε την «Χάρτα» και με επιστολή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της (13 Απριλίου 2017) προς τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΔ, ενημερώνει πως στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2017 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι το κείμενο δεν υιοθετείται και η ΠΟΕΣΥ δεν εκπροσωπείται στο «Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία της Χάρτας της Ειδομένης».

Υπογραμμιζόταν επίσης πως το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ διαφωνεί με τα άρθρα 4 και 8 (το άρθρο 4 αναφέρει πως «οι δημοσιογράφοι πρέπει να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα» και το άρθρο 8 είναι το γνωστό περί… ύπαρξης μειονοτήτων πλην της μουσουλμανικής).

Στη συγκεκριμένη επιστολή σημειώνεται επίσης πως ο Κώδικας Δεοντολογίας των ελληνικών ενώσεων είναι πλήρης και καλύπτει όλες τις διεθνώς καθιερωμένες αρχές άσκησης της ποιοτικής δημοσιογραφίας.

Στο μεταξύ, η ΕΣΗΕΜ-Θ συνεχίζει την προβολή της «Χάρτας» και μάλιστα εκτός συνόρων, καθώς αυτή παρουσιάστηκε στην Ιταλία, τον περασμένο Απρίλιο, από τον συντονιστή του «Δικτύου Χάρτα της Ειδομένης», Παύλο Νεράντζη, ενώ επί του θέματος εκδόθηκε και πανηγυρική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ!

Επιπλέον, η «Χάρτα» και τα «κριτήριά» της μελετήθηκαν από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. και το Παρατηρητήριο Ενημέρωσης, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης».
Στις 14 Ιουνίου 2017, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Νίκος Καρράς, ανέφερε ότι η Χάρτα της Ειδομένης δυστυχώς δεν έχει «αγκαλιαστεί ακόμα από την ΕΣΗΕΑ», ενώ σύμφωνα με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας, Παύλο Νεράντζη, γίνονται επαφές ώστε να υιοθετηθεί η «Χάρτα» από δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

«Ευελπιστούμε έστω και τώρα, με τη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), να ξανακάνουμε προσπάθεια ώστε η «Χάρτα» να γίνει κτήμα σε πανελλαδικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Καρράς (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου).
Δηλαδή, η ΕΣΗΕΜ-Θ επιμένει στην επικύρωση της «Χάρτας» από την ΠΟΕΣΥ, καθώς, σύμφωνα με την ΕΟΔ, η επικύρωση «εκκρεμεί» προκειμένου αυτή να υιοθετηθεί πλήρως.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Ενημερωθήκατε ότι στις διεθνείς δημοσιογραφικές ομοσπονδίες η γειτονική χώρα αναφέρεται επισήμως ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»;
2. Ζητήθηκε ποτέ η συνδρομή ή/και η συμβουλή σας από τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων – ειδικά από αυτούς που έλαβαν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Μαυροβουνίου – σχετικά με τη στάση που οφείλει να κρατά η Ελλάδα όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες ενέργειες;
3. Αναγνωρίζει η Ελλάδα άλλες μειονότητες πλην της (θρησκευτικής) μουσουλμανικής;
4. Έχετε λάβει γνώση ότι στην «Χάρτα της Ειδομένης» περιλαμβάνεται το Άρθρο 8, που προβλέπει την ύπαρξη και άλλων μειονοτήτων πλην της μουσουλμανικής, των οποίων μάλιστα τα δικαιώματα παραβιάζονται;
5. Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας δράση κάποιων ΜΚΟ, που επιχειρούν να επιβάλουν αυτές τις απόψεις και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο; Γνωρίζετε ποια μέσα χρησιμοποιούν;
6. Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα;
7. Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε στις ενέργειες της ΕΣΗΕΜ-Θ, η οποία περιφέρει την «Χάρτα» στην Ευρώπη, καλώντας ουσιαστικά ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν την άποψη περί ύπαρξης διαφόρων μειονοτήτων στην Ελλάδα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σοφία Βούλτεψη, Ν.Δ., Β΄ Αθηνών

The post Ερώτηση Βούλτεψη για τη «Χάρτα της Ειδομένης» appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα