Ερώτηση Άδωνι για τη δήλωση Τζανακόπουλου

… περί συμφωνίας του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. με την τράπεζα Rothschild

Ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ., βουλευτής Β΄ Αθηνών, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε χθες, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατά τη

χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, περί συμφωνίας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με την τράπεζα Rothschild.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο από καταβολής του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, στις 25 – 01- 2017 ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. ζήτησε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές, στις 27- 01- 2017 το Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild και στις 30 – 01 – 2017 ο Πρωθυπουργός έσπευσε να έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τράπεζας. Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Συνεπώς, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται με ποια διαδικασία ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποφάσισε, μόλις 48 ώρες μετά το κυβερνητικό αίτημα, την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι κάποιας άλλης, αν ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ απευθύνθηκε σε άλλες τράπεζες για ανταγωνιστικές προσφορές, δεδομένου ότι προφανώς η συμφωνία θα προβλέπει κάποιου είδους αμοιβή, αν απαιτείται σχετικός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός και πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αιτείται την κατάθεση στο Σώμα του σχεδίου συμβάσεως που έχει καταρτίσει ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ., των προσφορών που κατατέθηκαν από άλλες τράπεζες και των πρακτικών της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιλογή της τράπεζας Rothschild.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Αναφορικά με την, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, συμφωνία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) με την τράπεζα Rothschild

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωσή του αναφορικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι στις 30/1 και την επίσκεψη στην τράπεζα Rothschild επεσήμανε αυτολεξεί τα εξής:
«Στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, ως την επιλογή του. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Λισαβόνα «στην οποία παρέμεινε από την Παρασκευή 27.01 μέχρι και την Κυριακή 29.01 έκανε ολιγόωρη στάση στο Παρίσι για την οποία ήταν ενήμερη τόσο η Ελληνική Πρεσβεία όσο και η Γαλλική Κυβέρνηση». Κατά συνέπεια, στις 30 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός έσπευσε να έχει την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τράπεζας.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία που έχει ακολουθήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο από καταβολής του ελληνικού κράτους. Δεδομένου μάλιστα ότι κατόπιν των ανωτέρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να υπογραμμίσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών Ξένου Τύπου της 7ης Φεβρουαρίου 2017 ότι «Αυτή τη στιγμή αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποια διαδικασία ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. αποφάσισε μόλις 48 ώρες μετά το κυβερνητικό αίτημα την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι κάποιας άλλης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;
2. Δεδομένου ότι προφανώς η συμφωνία θα προβλέπει κάποιου είδους αμοιβή, απευθύνθηκε ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ σε άλλες τράπεζες για ανταγωνιστικές προσφορές; Αν ναι, ποιες είναι αυτές; Επιπρόσθετα, δεν απαιτείται σχετικός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός;
3. Πότε αναμένεται να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τη σύμβαση μεταξύ Ο.Δ.ΔΗ.Χ. και Rothschild;

Ταυτόχρονα, αιτούμαι την κατάθεση στο Σώμα:
1. Του σχεδίου συμβάσεως που έχει καταρτίσει ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ.
2. Των προσφορών που κατατέθηκαν από άλλες τράπεζες για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την έξοδο της χώρας στις αγορές.
3. Των πρακτικών της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιλογή της τράπεζας Rothschild.

Ο Ερωτών Βουλευτής,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία

The post Ερώτηση Άδωνι για τη δήλωση Τζανακόπουλου appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα