Εντατική δουλειά έχουν πιάσει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας – ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

- Γράφει ο Νίκος Κούτρικας -

Από χθες προετοιμάζουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα το έδαφος για τον Ρις Γκογιάλ, τον Ντέκλαν Κοστέλλο και τον Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας, τα οποία ξεκίνησαν από χθες το «ξεσκόνισμα», από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.΄ Οπως είχαμε αναφέρει από χθες τέλος του μήνα ξεκινά

η πιο κρίσιμη αξιολόγηση, η οποία συνδέεται τόσο με τις αποφάσεις για το χρέος όσο και με το σχεδιασμό για απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος τέτοιο αίτημα, συμπληρώνοντας ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να ζητάνε τη συνδρομή ή τη διακοπή χρηματοδότησης.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα όπως έχουμε πει θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις :

Από την προσεχή Τρίτη οι επικεφαλής θα αρχίσουν να βλέπουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να περάσει στο προσχέδιο όλες τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ και πρώτο δείγμα γραφής τη μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Το προσχέδιο θα κατατεθεί με πρόβλεψη πλεονάσματος περίπου 2,5%, δηλαδή όσο προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να εφαρμοστεί πλήρως ο σχεδιασμός για τις φοροελαφρύνσεις.

Η διαπραγμάτευση θα διακοπεί προκειμένου να μεταβεί ο Γκίκας Χαρδούβελης κατ” αρχήν στην Ουάσιγκτον και εν συνεχεία στο Eurogroup, όπου το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υπό συζήτηση θεμάτων.

Λίγες ημέρες μετά θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν για θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η ανάγκη νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό, θέματα που για την Αθήνα, χαρακτηρίζονται κόκκινες γραμμές, καθώς εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης ζήτησε από την αντιπολίτευση την ψήφιση της διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών όπου και ψηφίστηκε με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε… χθες το απόγευμα εκπροθέσμως, από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της τροπολογίας και μάλιστα μετά την επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο επισυναπτόταν προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπήρξε δε και η αφορμή για τη μη υπερψήφισή της από τη ΔΗΜΑΡ.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας υπερασπίστηκε το συνάδελφό του επί των Οικονομικών, δηλώνοντας πως:

«Εγώ, το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τον κ. Χαρδούβελη να αντιμετωπιστεί το θέμα, διότι το εργαλείο αυτό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των “κόκκινων δανείων”».

Επί της ουσίας της ρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από τα 10 δισ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που ξεχώρισε η κυβέρνηση μετά το PSI και τις απώλειες των τραπεζών, αναγνωρίζονται σήμερα περίπου 3 δισ. ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενόψει και των stress test, στα οποία πρόκειται αυτές να υποβληθούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Η ρύθμιση είναι ως επί το πλείστον θεωρητική: «Στην ακραία περίπτωση που για τα επόμενα 30 χρόνια οι τράπεζες δεν θα εμφανίσουν κέρδη, το Δημόσιο θα καταβάλλει το ποσόν που αντιστοιχεί στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στόχος της τροπολογίας είναι να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να μπουν μετά οι ιδιώτες και τα funds και να πάρουν με πενταροδεκάρες από το ΤΧΣ τη συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών» αντέτεινε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αυτό που έπρεπε να κάνετε ήταν να διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού τα δανεικά τα οποία χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – και μάλιστα να τα πάρει πίσω το Δημόσιο εντόκως. Εσείς τα χρησιμοποιείτε για να εξυπηρετήσετε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Αν θέλετε να βάλετε τον αναβαλλόμενο φόρο στα κεφάλαια των τραπεζών, οφείλετε τουλάχιστον να μετατρέψετε αυτά τα 3 δισ. σε μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο όνομα του Δημοσίου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά δεν δίνονται δωρεάν. Οι τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν αντίστοιχες μετοχές στο Δημόσιο», απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης. «Το όφελος είναι η ισχυροποίηση των εποπτικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές, αυξάνοντας δυνητικά και το τίμημα της πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου σ’ αυτές και μειώνεται η πιθανότητα ενεργοποίησης των 11,4 δισ. ευρώ του αποθέματος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τα οφέλη των συστημικών τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο μετά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή όμως παρουσίασε η Deutsche Bank σε σχετική ανάλυση. Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος, η ενίσχυση του βασικού δείκτη κύριων κεφαλαίων των 4 τραπεζών (CET 1) είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των stress tests.

Σύμφωνα με την Deutsche το CET 1 της Alpha θα ενισχυθεί στο 16,3%, της Eurobank στο 17,7%, της Εθνικής στο 16,2% και της Πειραιώς στο 15,0%.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι τα κεφαλαιακά «κέρδη» θα ανέλθουν στα 474 εκατ. για την Alpha, στα 545 εκατ. για την Eurobank, στα 548 εκατ. για την Εθνική και στα 471 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Deutsche δεν μεταβάλλει την τιμή-στόχο και τις συστάσεις για τρις 4 τράπεζες. Διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,90 ευρώ και την σύσταση Buy για την μετοχή της Alpha. Επαναδιατυπώνει την σύσταση Buy και την τιμή-στόχο των 1,30 ευρώ για την Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά την Eurobank διατηρεί την σύσταση Buy και την τιμή στόχο των 0,60 ευρώ, Για την Εθνική η τιμή-στόχος είναι στα 4 ευρώ και η σύσταση Buy.

The post Εντατική δουλειά έχουν πιάσει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας – ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών appeared first on Enimerosi24.

Keywords
βουλη, τραπεζες, δουλεια, πετρελαιο θερμανσης, deutsche bank, τροικα, ρις, αθηνα, χρεος, ΔΝΤ, σαμαρας, ΔΕΘ, πετρελαιο, αεπ, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, psi, test, funds, λαφαζάνης, συριζα, alpha, eurobank, buy, enimerosi24, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, τι ειναι το psi, τραπεζα πειραιως, alpha bank, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, enimerosi24, το θεμα, αεπ, βημα, δωρεαν, εθνικη, θεμα, πειραιως, προγραμμα, το βημα, υπουργειο οικονομικων, alpha, eurobank, test, ασφαλιστικο, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γενικο λογιστηριο, γινονται, δημοσιο, δειγμα, εδαφος, ευρω, υπαρχει, επρεπε, κεφαλαιο, κυβερνηση, λαφαζάνης, μεσοπροθεσμο, μειωση, οικος, ονομα, ουασιγκτον, οφελος, ρυθμιση, ρις, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τμημα, τριτη, buy, deutsche bank, γκικας, ιδιαιτερα, υπουργειο, ομαδες, funds, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα