Χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Ιούλιο του 2014, «βλέπει» το ΔΝΤ

Στην παραδοχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και εμφανίσθηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως αυτό δεν θα συμβεί

καθώς έως τον Ιούλιο 2014 το πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο.

«Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευθεί να παρέχουν χρηματοδότηση για όσο διάστημα το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ομαλά. «Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», δήλωσε για το θέμα.

Ο Ράις τόνισε πως δεν έχει ακόμη ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να εξετάσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενη δόσης. Τόνισε ωστόσο πως αυτό αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και ότι η δόση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου.

Σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου για το εάν το ΔΝΤ έχει εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 23% στο 13% είπε πως η συμφωνία της τρόικας σε επίπεδο στελεχών με τις ελληνικές αρχές δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία, αλλά αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό για τις ελληνικές αρχές και θα συνεχίσει να συζητείται μεταξύ Ελλάδος ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για το πότε θα υπάρξει λύση για αυτό το θέμα», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για την λήψη πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα εντός του 2013 ο Ράις είπε πως δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων, αλλά εφαρμογής όλων όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της Ελλάδας και τις πιθανές αποκλίσεις από τους στόχους ο Ράις είπε πως το πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, ωστόσο συμπλήρωσε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αβέβαιες, για λόγους τόσο εσωτερικούς όσο και εξωγενείς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι αμφισβητούν την αμεροληψία του ΔΝΤ και τον ρόλο του στα ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας το ΔΝΤ «βοήθησε» την ΕΕ στο κρύψιμο των προβλημάτων «κάτω από το χαλί» και στην αναβολή σοβαρών διλημμάτων για μετά τις γερμανικές εκλογές ο Ράις απέρριψε την κριτική αυτή λέγοντας πως το ΔΝΤ λειτουργεί με ευθύτητα, λογοδοτεί στους μετόχους του και δεν διακρίνεται από έλλειψη διαφάνειας.

Μάλιστα, παρέπεμψε στην πρόσφατη απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2012 και στις επισημάνσεις που διατυπώνονταν σε αυτή.
Θανάσης Ι. Κουκάκης
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα