Ζητήθηκε απόθεμα ασφαλείας για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Την πρόταση δημιουργίας αποθέματος ασφαλείας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα κράτη-μέλη χαμηλότερου εισοδήματος, ώστε να υποστηριχθούν ουσιαστικά ορισμένα κράτη-μέλη που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες επίτευξης των στόχων τους, υποστήριξε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος σήμερα συμμετείχε στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ο Υπουργός στήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση στη συζήτηση για τη μείωση εκπομπών από τομείς που δεν εμπίπτουν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ο

Υπουργός, σχολιάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων, σημείωσε ότι η Συμφωνία θέτει τη σωστή βάση για την επιδιωκόμενη βιώσιμη ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών, ως εκ τούτου, δεν κρίνεται σκόπιμη οιαδήποτε αναδιαπραγμάτευσή της.

Επεσήμανε, αντιθέτως, ότι η ΕΕ μαζί με τα υπόλοιπα πολυάριθμα Μέρη που έχουν συνυπογράψει τη Συμφωνία, πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή της, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις στους φιλόδοξους στόχους της.

Παράλληλα, σημείωσε, θα πρέπει η ΕΕ να προβληματιστεί ως προς τον επιμερισμό της ευθύνης για τις εκπομπές από το κενό που αφήνει η απόφαση Κυβέρνησης ΗΠΑ.

Επ’ ευκαιρίας της υιοθέτησης Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, με θέμα το νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τη φύση, τον άνθρωπο και την οικονομία, ο Ν.Κουγιάλης υπογράμμισε ότι απαιτούνται κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματικότερη προστασία της φύσης και για να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή των Οδηγιών της φύσης από όλα τα κράτη-μέλη.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει προσπάθεια ώστε να καταστεί πιο αποδοτική η χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων για προστασία της φύσης, ενώ ταυτόχρονα να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου, αφιερωμένου και προσαρμοσμένου σε θέματα φύσης, έτσι ώστε να καλύψει ένα μέρος των πολύ μεγάλων αναγκών.

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε τη θερμή συμπαράσταση προς το λαό της Πορτογαλίας και τις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων φονικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα