Ζητείται ενημέρωση ουσίας

Ομπρέλα από τον ΔΗΣΥ και δεκανίκι από το ΑΚΕΛ στα όσα είπε ο Πρόεδρος για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο ή σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη, ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση

«ΟΙ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σε χειρότερη έκφραση και μορφή», δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Τους προβληματισμούς, ανησυχίες, καθώς και τις εισηγήσεις τους εξέφρασαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον απόηχο της

ενημέρωσης της οποίας έτυχαν την Πέμπτη το βράδυ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Την ικανοποίησή του για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο εξέφρασε, πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας πως η στρατηγική μας «πρέπει να οικοδομείται στη βάση της πραγματικότητας και σε καμιά περίπτωση στη βάση προσδοκιών που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή».

Από πλευράς Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει πιστός στην προτροπή του και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο ή σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Συγκεκριμένα, σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «επειδή εξακολουθεί να προβάλλεται ακόμα και σήμερα ο ισχυρισμός από αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, που συμμετέχουν μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι στερούνται ενημέρωσης» υπενθυμίζεται ότι «όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών εξακολουθούν να είναι στη διάθεση των κομμάτων για μελέτη στο Προεδρικό Μέγαρο», προσθέτοντας ότι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, «έχει εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει όποια κόμματα ή οργανωμένα σύνολα οποτεδήποτε το ζητήσουν, προκειμένου να έχουν την πλήρη εικόνα για την πορεία των συνομιλιών».

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της ΕΔΕΚ, περί απόκρυψης στοιχείων στις διαπραγματεύσεις, ως αβάσιμες.

Ενίσχυση ζητά ο ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ, με χθεσινή του ανακοίνωση, απηύθυνε έκκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα για αξιοποίηση των κοινών θέσεων και αρχών που προωθεί και επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει την ενημέρωση ως αφορμή για αντιπαραθέσεις. «Συγκρατούμε μηνύματα που έστειλε ξανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα οποία μπορεί να αποτελέσουν τη βάση της απαραίτητης εθνικής ενότητας», προστίθεται. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο αντί ο πολιτικός διάλογος να περιορίζεται σε εκτιμήσεις και προβλέψεις, να ενισχυθούν οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, «διότι την ίδια ώρα που σημείωνε την πρόοδο που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με συγκυρίες του παρελθόντος, ο Πρόεδρος δεν απέκρυψε ότι υπάρχουν δυσκολίες και αρκετός δρόμος για να διανυθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με πλήρη σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, είναι εποικοδομητικός και υπεύθυνος διάλογος, προκειμένου να ενισχύσουμε τον εθνικό στόχο για μια αποδεκτή και λειτουργική συμφωνία, που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα ενώσει την Κύπρο», υπογράμμισε η παράταξη.

Στήριξη από ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δήλωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την ενημέρωση στη Βουλή επαναβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και λύσης του Κυπριακού (ΔΔΟ) είναι συμφωνημένο εδώ και δεκαετίες. «Σωστά ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύονταν όλοι ανεξαιρέτως οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, προσθέτοντας πως μέσα από την ενημέρωση προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι επιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζοντας την τακτική που ακολούθησε ο ΔΗΣΥ κατά την περίοδο των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ, το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι ο λόγος που σημειώνεται πρόοδος σήμερα, είναι ακριβώς οι συγκεκριμένες συγκλίσεις.

«Εφόσον ο πρόεδρος παραμείνει σταθερός σε αυτή τη γραμμή και διαπραγματεύεται στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου, το ΑΚΕΛ θα στηρίζει με συνέπεια τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για ανατροπή του διχοτομικού στάτους κβο, για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα και τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ για τον τρόπο ενημέρωσης της Βουλής.

Φοβάται τον διάλογο

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δυστυχώς απέδειξε ότι φοβάται τον δημόσιο διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, που χαιρέτισε, ωστόσο, την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Βουλή. Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι απέφυγε να κάνει αναφορά στην κατοχική Τουρκία αλλά και να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις Ακιντζί.

«Επικαλέστηκε αποσπασματικά τους τρεις Προέδρους Δημοκρατίας, τους οποίους όμως πολέμησε με πάθος όταν ήσαν αυτοί ηγέτες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ωραιοποίησε σειρά διαχρονικών τουρκικών θέσεων ή προνοιών του Σχεδίου Ανάν που έγιναν δεκτές είτε από τον ίδιο, είτε από τον κ. Χριστόφια, όπως για παράδειγμα την αριθμητική ισότητα και τους ξένους δικαστές», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας καταληκτικά τη θέση του ΔΗΚΟ για «λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό όμως περιεχόμενο».

Ιδιότυπη συνομοσπονδία

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέκρυψε σημαντικά στοιχεία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, η οποία, όπως είπε, οδηγεί σε ένα μοντέλο ιδιότυπης συνομοσπονδίας. Δήλωσε πως τα στοιχεία που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέκρυψε αφορούν κυρίως τις συγκλίσεις που έχει συμφωνήσει, «με κύριο στόχο να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να αποκρύψει τις σημαντικές παραχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί χωρίς ανταλλάγματα, αλλά και για να μην επιβεβαιώσει ότι οι συγκλίσεις του αφορούν μοντέλο ιδιότυπης συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας».

Ο κ. Σιζόπουλος κατέληξε σημειώνοντας πως η απόκρυψη στοιχείων έγινε και για να μην επιβεβαιωθεί ότι «οι συγκλίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο Ανάν, και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σε χειρότερη έκφραση και μορφή».

Δεν περιλαμβάνεται μετεξέλιξη

Αν στο θέμα του σεβασμού των βασικών ελευθεριών υπάρχει σύγκλιση με την τουρκική πλευρά, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος, τότε δεν έχει νόημα η επιμονή του κ. Ακιντζί για πλειοψηφία γης και πληθυσμού στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, δήλωσε χθες ο Προέδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας «αν όμως, αυτή είναι η πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς, πρέπει να παραδεχθεί ότι αναιρεί τη σύγκλιση για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών».

Αναφερόμενος στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως αυτή δεν περιλαμβάνεται στις πτυχές των συγκλίσεων, όπως τις παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλείται το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου για να τεκμηριώσει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν επικαλείται και ο κ. Ακιντζί, για να τεκμηριώσει ότι έγινε αποδεχτή η δημιουργία νέου συνεταιριστικού κράτους και κατά συνέπεια η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Επιστολή ΕΥΡΩΚΟ

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης επέλεξε χθες να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία αναφέρει πως το Κόμμα του θα σεβαστεί την προτροπή για αποφυγή δημόσιας αντιπαράθεσης και θα καταθέσει γραπτώς τις ανησυχίες, τις διαφωνίες και τις εισηγήσεις του. «Το χειρότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στην πατρίδα μας είναι ένας καινούργιος διχασμός στην πλευρά μας. Το Κυπριακό μάς αφορά όλους και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε άλλα λάθη», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Προεκλογική ομιλία

Αντί για ομιλία που να πληροφορεί τον λαό, ακούσαμε μια ομιλία που απευθύνθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, ήταν η πρώτη αντίδραση των Οικολόγων, που σημείωσαν πως η ενημέρωση θύμιζε μάλλον εκκίνηση των προεκλογικών αντιπαραθέσεων στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου χαρακτήρισε αχρείαστη την ιστορική αναδρομή του Προέδρου στο παρελθόν, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως επιβάλλεται να δοθεί η ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα και στους βουλευτές να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Ύμνος στη ΔΔΟ

Ύμνο στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή το Κίνημα Αλληλεγγύη, επικρίνοντας τον κ. Αναστασιάδη ότι «αντί να κατευνάσει τους φόβους του κυπριακού λαού, ότι αποκρύπτονται σοβαρά στοιχεία από τα όσα διαμείβονται στις διαπραγματεύσεις, τους ενίσχυσε». Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη δεν πρόσθεσε το παραμικρό στην ενημέρωση του λαού για τις διαπραγματεύσεις στις καυτές πτυχές του Κυπριακού και δεν απάντησε σε καμίαν από τις ανησυχίες των πολιτών, αλλά απεναντίας ενέτεινε την αγωνία τους. Το Κίνημα επικρίνει παράλληλα τον ΠτΔ ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου σε σειρά ζητημάτων που πραγματικά απασχολούν τον λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα