ΥΠΠ: Ικανοποίηση για ψήφιση κανονισμών για την Παιδεία

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση την περασμένη Παρασκευή από την ολομέλεια της Βουλής των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της νέας Νομοθεσίας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και υπογράμμισε ότι τα νέα νομοθετήματα αποσκοπούν στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Μιλώντας σε

σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Καδής είπε ότι τα δύο νομοθετήματα εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση, και θα συμβάλουν στη βελτίωση και αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας στην εκπαίδευση.

Τα νομοθετήματα, συνέχισε, έρχονται να εκσυγχρονίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του δημοσίου σχολείου, με τρόπο ώστε να αυξάνεται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα, και να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπειθαρχία και η υπευθυνότητα του μαθητή, και η θετική στάση του προς το σχολείο.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς συμμετέχουν σε Επιτροπές που διαμορφώνουν αποφάσεις που τους αφορούν, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπροσωπευτική συμμετοχή σε όργανα της σχολικής μονάδας και ευρύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες στο σχολείο.

Παράλληλα, όπως είπε, βελτιώνεται και γίνεται πιο δίκαιο και αντιπροσωπευτικό το σύστημα εισαγωγής στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου καθιερώνονται σταδιακά στη Μέση Εκπαίδευση Εξετάσεις Τετραμήνων (2018-19 για την Α΄ και Β΄ Λυκείου, 2019-20 για την Γ΄ Λυκείου και 2020-21 για το Γυμνάσιο) για σκοπούς προαγωγής και απόλυσης, αντί των Τελικών Εξετάσεων που γίνονται σήμερα.

«Κατά συνέπεια, η ύλη ανά εξέταση θα μειωθεί στη μισή, και θα εκλείψει το μεγάλο άγχος που έχουν οι μαθητές κάθε Μάιο-Ιούνιο πριν τις εξετάσεις. Επίσης, οι δύο εξεταστικές περίοδοι ετησίως θα ωθήσουν τους μαθητές σε πιο συστηματική μελέτη και θα συμβάλουν στην καλλιέργεια υπευθυνότητας και συνέπειας. Επιπλέον, θα παρέχεται έγκαιρα στους υστερούντες μαθητές βοήθεια για αντιμετώπιση των διαγνωσμένων μαθησιακών τους αναγκών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου προβλέπεται η εφαρμογή του προγράμματος ενισχυτικής /υποστηρικτικής διδασκαλίας στο τέλος κάθε τετραμήνου, για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαθησιακών αναγκών, η υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης του μαθητή (πχ εργασίες, έρευνες – εργαστηριακές ασκήσεις, projects, ολιγόλεπτες εξεταστικές δοκιμασίες), η δημιουργία Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των νέων διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή, ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων σε Εξετάσεις Απόλυσης από τη Μέση Εκπαίδευση και σε Εξετάσεις Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (από τη σχολική χρονιά 2019-20).

Με το διαχωρισμό των δύο εξετάσεων, σημείωσε ο κ. Καδής, ξεχωρίζει η συγκριτική από τη διαμορφωτική αξιολόγηση και αξιοποιούνται καλύτερα τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς προς όφελος του μαθητή.

«Τερματίζεται επίσης η στρέβλωση της συνύπαρξης δύο εξετάσεων με διαφορετική φιλοσοφία και σκοπό σε ένα εξεταστικό δοκίμιο. Οι Ανεξετάσεις και οι Κατατακτήριες Εξετάσεις μεταφέρονται τον Ιούνιο. Η ρύθμιση αυτή υιοθετείται από την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι μαθητές θα απαλλαγούν από το καλοκαιρινό άγχος και την παραπαιδεία, ενώ θα επιτυγχάνεται κάθε καλοκαίρι πιο έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά (2017-2018) είναι η εφαρμογή της αριθμητικής βαθμολογίας και στο Γυμνάσιο, ώστε η αξιολόγηση του μαθητή να είναι πιο αντικειμενική και να αποφεύγονται οι τωρινές στρεβλώσεις, η αναδόμηση και αναβάθμιση του θεσμού «Δημιουργικότητα – Δράση – Κοινωνική Προσφορά» (Δ.Δ.Κ.) και η επέκταση του και στο Γυμνάσιο, η κατάργηση του δικαιώματος των αδικαιολόγητων απουσιών των μαθητών από το σχολείο και η θέσπιση στο ανώτατο όριο των 120 απουσιών ετησίως.

Όπως είπε ο κ. Καδής για το θέμα των απουσιών, μαθητής με 120-134 απουσίες παραμένει ανεξεταστέος, και με πάνω από 134 απουσίες στάσιμος. Μειώνεται ο αριθμός των επιτρεπομένων απουσιών για το Β΄ τετράμηνο (μέχρι 60. Μαθητής με 60-67 απουσίες παραμένει ανεξεταστέος, και με πάνω από 68 στάσιμος), για να αποτρέπεται η συνήθεια των μαθητών να απουσιάζουν συνεχόμενες μέρες στο τέλος της χρονιάς με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου και να προάγεται η παραπαιδεία.

Σημείωσε ότι οι νέοι κανονισμοί δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τις περιπτώσεις μαθητών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τεκμηριωμένα από γιατρούς.

«Συγκεκριμένα, ο Καθηγητικός Σύλλογος έχει τη διακριτική εξουσία να αποφασίζει διαφορετικά για τις περιπτώσεις των μαθητών αυτών (δηλ. δεν υπάρχει όριο απουσιών, νοουμένου ότι ο μαθητής θα επιτύχει στις προαγωγικές εξετάσεις). Απλοποιούνται οι διαδικασίες παρακολούθησης των απουσιών των μαθητών. Ωστόσο, όλες πρέπει να δικαιολογούνται από τους γονείς ή από γιατρό. Προωθείται η έγκαιρη ενημέρωση των γονιών για τις απουσίες των παιδιών τους και αυξάνεται ο βαθμός της γονικής εποπτείας στον τομέα αυτό», συμπλήρωσε.

Άλλες ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά (2017-2018) είναι ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των παιδαγωγικών μέτρων και επαναπροσδιορίζεται η αποβολή του μαθητή, η βελτίωση των διαδικασιών διαχείρισης μαθητών με ιδιαιτερότητες που υστερούν στον μαθησιακό τομέα ή παρουσιάζουν ελλιπή φοίτηση, η αναβάθμιση της συμμετοχής των Οργανωμένων Γονέων και Μαθητών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα στην Ετοιμασία Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας και στο Πειθαρχικό Σώμα των Σχολείων, η βελτίωση του πλαισίου των μαθητικών εκλογών, για ανάδειξη τόσο των Συμβουλίων τάξης και του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου, όσο και των ΕΣΕΜ και της ΠΣΕΜ, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, ο καθορισμός με σαφέστερο τρόπο των καθηκόντων των Διευθυντικών στελεχών και των Υπευθύνων Τμημάτων της σχολικής μονάδας, και η θεσμοθέτηση Διευθυντικής Ομάδας, η βελτίωση του πλαισίου εγγραφών και μετεγγραφών στα Δημόσια Σχολεία και γίνεται ευκολότερη η εγγραφή σε αυτά μαθητών από τα Ιδιωτικά σχολεία.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι ρυθμίζεται η ηλικία εγγραφής στο γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο και όπως είπε, μαθητές ηλικίας μέχρι 15 χρονών μπορούν να εγγράφονται στην Α΄ Γυμνασίου, μέχρι 16 στη Β΄ και μέχρι 17 στην Γ΄. Στο Λύκειο: μέχρι 18 χρονών στην Α΄, μέχρι 19 στη Β΄, μέχρι 20 στην Γ΄ τάξη.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι προβλέπεται η ετοιμασία Σχεδίου Δράσης από κάθε σχολική μονάδα για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΠ και άλλων Υπουργείων.

«Το Σχέδιο Δράσης λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα δεδομένα που αφορούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι τα νέα νομοθετήματα συμπληρώνουν και εναρμονίζονται πλήρως με τις υπόλοιπες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στη Μέση Εκπαίδευση και αποσκοπούν στη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

«Συγκεκριμένα, οι νέες ρυθμίσεις συμπληρώνουν την εφαρμογή του νέου σύγχρονου Λυκείου με τις κατευθύνσεις επιλογής μαθημάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου Λυκείου, τα νέα Πλαίσια Πρόσβασης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, και τα νέα, εκσυγχρονισμένα Αναλυτικά Προγράμματα που διδάσκονται στα σχολεία μας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα