Υπό μελέτη αλλαγές σε διορισμό εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα

Σε αλλαγές στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών έτσι ώστε να στηριχθεί η τοπική κοινωνία των κατεχόμενων χωριών, Ριζοκάρπασο και Αγίας Τριάδας, αναμένεται να προχωρήσει η Πολιτεία, σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων Φώτη Φωτίου.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Φωτίου είπε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία έτσι ώστε ένας εκπαιδευτικός στο Ριζοκάρπασο, ειδικότερα αυτοί που διαμένουν εκεί, να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν ύστερα από παραμονή στο σχολείο για τρία χρόνια.

«Αυτούς

τους εκπαιδευτικούς τους χάνουμε, όχι μόνο σαν εκπαιδευτικούς αλλά χάνουμε και τις οικογένειες τους αν εγκαταλείψουν τα χωριά αυτά. Άρα έχει να κάνει με το τόσο ενισχύουμε τον κοινωνικό ιστό των χωριών αυτών, ιδιαίτερα του Ριζοκαρπάσου και της Αγίας Τριάδας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα και η σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας θα γίνει σύντομα «διότι θέλουμε να προλάβουμε τη νέα σχολική χρονικά».

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, αυτή τη στιγμή στα σχολεία των κατεχομένων χωριών φοιτούν 37 παιδιά, έξι σε νηπιαγωγείο, δώδεκα σε δημοτικό και δεκαεννέα σε γυμνάσιο και λύκειο.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνα επίπεδα και θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια,” σημείωσε, προσθέτοντας ότι μελετάται “σχέδιο επανεγκατάστασης γιατί θέλουμε ακριβώς να ενισχύσουμε και τα σχολεία μας νέα παιδιά.”

Από την πλευρά της η Σκεύη Κουκουμά, Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, είπε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

«Έχουν προκύψει», είπε, «νέα δεδομένα στα οποία θεωρήσαμε ως Επιτροπή ότι θα πρέπει να επανέλθουμε και να συζητήσουμε το θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών που διαμένουν στα κατεχόμενα για να δίνεται μια προτεραιότητα και να δίνεται η δυνατότητα, αν θέλετε, σε εκπαιδευτικούς που διαμένουν με τις οικογένειές τους στα κατεχόμενα ακριβώς για να στηρίζονται και οι εγκλωβισμένοι μας».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε με τη σειρά του ότι «θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες και προτεραιότητες ώστε ντόπιοι εκπαιδευτικοί που διαμένουν στο Ριζοκάρπασο να έχουν προτεραιότητα στο διορισμό.

«Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε δυνατότητες και να απασχοληθούν και να παραμείνουν και πέραν τούτου να βοηθούν τους γονείς αλλά και την τοπική κοινωνία στο Ριζοκάρπσασο», συμπλήρωσε.

Η κ. Κουκουμά εισηγήθηκε όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως οι διορισμοί των εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα χωριά γίνονται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην χρειάζονται την έγκριση του κατοχικού καθεστώτος κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, η οποία, δεν μετακυλύεται στους πρόσφυγες που πήραν δάνειο από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει νέα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του όπως εξετάσει το θέμα αξιοποίησης της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων προς όφελος των προσφύγων δανειοληπτών που έχουν συνάψει δάνειο με τον Φορέα, καθώς η επιστολή δεν απαντήθηκε. Στη σημερινή συνεδρία δεν παρέστησαν εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε.

Όπως εξήγησε, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, ο δανειολήπτης μπορεί να επιδοτείται μέχρι 3,5% του επιτοκίου, αλλά θα πρέπει να πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος επιτόκιο τουλάχιστον 2%. Ωστόσο μετά τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, τα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

«Θεωρούμε ότι είναι μία αδικία να επωφελείται το κράτος τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση του 2% και όχι ο δανειζόμενος. Έτσι, η μείωση του επιτοκίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί προς όφελος που θα κατανέμεται», πρόσθεσε η κ. Κουκουμά.

«Θεωρούμε ότι το 2% επιδότησης του επιτοκίου είναι μέρος του συνολικού επιτοκίου που επιδέχεται ουσιαστικής βελτίωσης ώστε το όφελος μέσα από τη μείωση των επιτοκίων αν μοιράζεται και στους αιτητές», είπε από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα