ΥΠΕΞ για δασμούς: Yποτελής τοπική διοίκηση τα κατεχόμενα

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς εγκλωβισμένους


Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει, από την 01/10/2017, τη διέλευση, μέσω των οδοφραγμάτων, και παράδοση, από την UNFICYP, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, εάν δεν καταβληθούν πρώτα «φόροι ή/και δασμοί» προς το κατοχικό καθεστώς, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διαμέσου επιστολής, μεταξύ άλλων, και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κ. Thorbjørn Jagland. Η εν λόγω

επιστολή επιδόθηκε στον Γ.Γ. του ΣτΕ από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στο ΣτΕ.

Κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών (Αναπληρωτές) του ΣτΕ, μετά την επίδοση της εν λόγω επιστολής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο ΣτΕ, κ. Σπύρος Αττάς, ενημέρωσε προφορικά την Επιτροπή για τα τεκταινόμενα επί του θέματος, κάνοντας σύντομη αναφορά για την εξέλιξη του θέματος και για τον τρόπο που έτυχε χειρισμού από την UNFICYP, η οποία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια συνεδρία, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΣτΕ, θέλοντας να απαντήσει στα σχόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος, προσέφερε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και του κ. Tahsin Ertuğruloğlu, χρησιμοποιώντας μάλιστα και την ίδια ρητορική του τελευταίου, με εμφανή την προσπάθεια να παρουσιάσει την εικόνα ότι στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, παραγράφοντας το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην Απόφασή του στην 4η Διακρατική Προσφυγή που κατέθεσε η Κύπρος κατά της Τουρκίας, ξεκάθαρα αναφέρεται στην ύπαρξη εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρου, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να παραβιάζονται.

Η όλη στάση της Τουρκίας στο ΣτΕ καταδεικνύει, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος είναι πλήρως κατευθυνόμενες από την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι στα κατεχόμενα υφίσταται «μια υποτελής τοπική διοίκηση», πλήρως εξαρτημένη από την Τουρκία, σύμφωνα και με την Απόφαση του ΕΔΑΔ επί της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας (2001), αλλά και την Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση «Λοϊζίδου κατά Τουρκίας» (1996 &1998).

Καλούμε, για ακόμη μια φορά, τη διεθνή κοινότητα όπως καταδικάσει έντονα τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, ασκώντας παράλληλα την επιρροή τους για άμεσο τερματισμό τέτοιων απάνθρωπων πρακτικών, ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικής υφής ζητήματα, οι οποίες γίνονται εις βάρος των εγκλωβισμένων μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα