ΥΠΕΣ: Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση του Υφυπουργείου Ανάπτυξης

Η ανάγκη για θέσπιση του Υφυπουργείου Ανάπτυξης είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αυτή θα ολοκληρώσει το οικοσύστημα για την έρευνα και την ανάπτυξη, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συναίνεση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή 2017», ο κ. Πετρίδης είπε πως η Δήλωση Πολιτικής για την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος που στοχεύει στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 50% των δράσεων,

πολλές από τις οποίες αφορούν την επιχειρηματική καινοτομία.

Όπως είπε, οι δαπάνες από επιχειρήσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) αποτελούν μόνο το 15% περίπου των συνολικών δαπανών σε Ε&Α, σε σχέση με το 55% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δημόσιες δαπάνες στην Κύπρο ξεπερνούν το 55% των συνολικών δαπανών σε σχέση με 30% περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η αρνητική επίδοση, αλλά και εκ του αποτελέσματος η υστέρηση της Κύπρου στα αναπτυξιακά οφέλη που προσφέρει η καινοτομία, οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη «οικοσυστήματος» έρευνας και καινοτομίας, είπε.

Παρατήρησε όμως πως το υφιστάμενο σύστημα στην Κύπρο είναι αναποτελεσματικό, κατακερματισμένο, χωρίς ξεκάθαρες γραμμές μεταξύ των ευθυνών του κάθε φορέα (ΙΠΕ, ΓΔ ΕΠΣΑ, ΥΕΕΒΤ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, διάφορα ερευνητικά κέντρα χωρίς κατάλληλο συντονισμό ή έλεγχο).

«Η Κύπρος αποτελεί ίσως την μόνη χώρα που η Έρευνα και Καινοτομία δεν βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και δεν έχουν ένα υπεύθυνο πολιτικό προϊστάμενο» είπε, προσθέτοντας ότι με το Υφυπουργείο η έρευνα και η καινοτομία εντάσσονται κάτω από την ίδια στέγη.

Παράλληλα με τη θέσπιση του Υφυπουργείου το οικοσύστημα θα ολοκληρωθεί με δράσεις όπως η θέσπιση μίας συνεκτικής νομοθεσίας που να διέπει όλα τα θέματα που αφορούν την Έρευνα και την Καινοτομία συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των ερευνητών, τη θέσπιση μηχανισμού συντονισμού (όπως ο Chief Scientist του Ισραήλ) που ενδεχομένως να μην έγινε μέχρι σήμερα, τη θεσμοθέτηση μετρήσιμων Δεικτών Απόδοσης (KPIs) σε όλο το εύρος της ερευνητικής δραστηριότητας που αφορά δημόσιες δαπάνες.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων, η πρότασή μας για τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού και διαχείρισης όλων των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών που βρίσκονται σήμερα διασκορπισμένες σε διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα, να υπάρξει συναίνεση ούτως ώστε η νέα διακυβέρνηση, όποια και να είναι, να έχει μπροστά της τα σύγχρονα εργαλεία διακυβέρνησης για μια πιο καινοτόμα Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα