ΥΠΕΣ: Έκκληση για εθνική ενότητα για προσφυγική πολιτική

‘Έκκληση όπως η ριζική αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής, και μέσα από αυτή και η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, αναθεωρηθούν ριζικά και προσεγγιστούν με εθνική συνεννόηση και εθνική ενότητα, απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για εθνικό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας.


Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Πετρίδης είπε πως ευελπιστεί πως αν όλοι, κόμματα, κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι

φορείς, επιδείξουν την ευθύνη και την υπευθυνότητα που πρέπει να διέπει τη διαχείριση τέτοιων πολιτικών, τότε σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μια νέα πολιτική και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και θα άρει τις αδικίες και θα βοηθήσει καλύτερα στο σύνολό του τον προσφυγικό κόσμο.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η προσφυγική πολιτική ενδεχομένως να ήταν η πιο άδικη πολιτική του κράτους, στην οποία ουδέποτε λήφθηκε υπόψη η κατεχόμενη περιουσία του κάθε πρόσφυγα. Είπε ότι στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο η κατεχόμενη περιουσία.

Στις δηλώσεις του, είπε πως νομοθεσία για την προσφυγική πολιτική, θεσπίστηκε το 1991 και αυτή με μπαλωματικό τρόπο.

Ο κ. Πετρίδης, διατυπώνοντας τη θέση ότι η διαφάνεια είναι το αντίδοτο της διαπλοκής, ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη σύγχρονη ιστοσελίδα, με κατάλογο για τις αδιάθετες τ/κ περιουσίες παγκύπρια.

Ερωτηθείς, κατά τις δηλώσεις του, ποια στοιχεία θα περιέχει η δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα που δημιουργείται, αφού διευκρίνισε πως αναμένεται η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πρόσθεσε πως ενδεχομένως να δημοσιοποιούνται η ταυτότητα του δικαιούχου, η περιουσία που τού παραχωρήθηκε και η χρήση της.

Συνεχίζεται η προσπάθεια άρσης των παρανομιών με εφαρμογή του νόμου, είπε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας πως αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση μιας νομοθεσίας, η οποία όντως δημιουργεί ανισότητες, αδικίες και πολλές κατηγορίες προσφύγων και δεν λαμβάνεται υπόψη η κατεχόμενη περιουσία.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες κατεχομένων περιουσιών οι οποίοι κατέφυγαν στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» των κατεχομένων, είπε πως όλα θα τεθούν στη βάση μιας νέας πολιτικής, που θα λαμβάνει υπόψη αυτά που έχει πάρει ο πρόσφυγας από το κράτος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών κατά τη συνεδρία, ευχήθηκε να είχε κατάλογο των παρανομιών, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει για την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων.

Είπε, επίσης, πως υπάρχουν ζητήματα στη διαχείριση τ/κ περιουσιών που βγάζουν μάτια, προσθέτοντας ότι θα δει τι θα κάνει στην περιοχή Μακένζι.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Μάκης Οικονομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Προσφύγων αναφορικά με τις ανακτήσεις τ/κ περιουσιών, είπε πως οι ανακτήσεις πραγματοποιούνται, παρόλο που δεν είναι η πιο ευχάριστη διαδικασία.

Προσθέτοντας ότι αυτές διενεργούνται στο πλαίσιο της νομοθεσίας, ανέφερε ότι προσπαθούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση στην τάξη.

Σχολιάζοντας θέση Βουλευτών ότι δεν είναι ορθό να γίνονται ανακτήσεις στην παρουσία της Αστυνομίας, ο κ. Οικονομίδης εξήγησε ότι η Αστυνομία παρατηρεί την καταγραφή των στοιχείων που βρίσκονται εντός της κατοικίας ή του υποστατικού και προχωρά σε αυτή τη διαδικασία εφόσον δοθεί ο χρόνος των 30 ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Είπε, επίσης, ότι «τα παιδιά που πηγαίνουν για ανακτήσεις έχουν δεχτεί πυροβολισμούς, γρονθοκοπήσεις και άλλη μορφή βίας» από τους παρανόμως κατέχοντες τις περιουσίες αυτές.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Φλουρέντζου, είπε στην Επιτροπή ότι η ακολουθούμενη διαδικασία ανάκτησης έχει κριθεί και επικυρωθεί στο Δικαστήριο, με απόφαση που εκδόθηκε περί το 2011.

Πρόσθεσε πως τα μέτρα ανάκτησης έχουν κριθεί ορθά και δίκαια και οι ανακτήσεις διενεργούνται στην παρουσία της αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά την άσκηση βίας από μέλη της Αστυνομίας, ανέφερε πως αυτή είναι ανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την Επιτροπή να προσμετρήσει τις επιπτώσεις στις χιλιάδες των αιτητών που αναμένουν να καταστούν χρήστες τ/κ περιουσιών και αν επιθυμεί τον τερματισμό των ανακτήσεων, να τροποποιήσει τη νομοθεσία κατά τρόπο που να τις τερματίζουν.

Ακόμα και αν δεν αρέσει σε πολλούς, το θέμα των ανακτήσεων έχει ταράξει και εν πολλοίς ελώδη νερά στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ανέφερε στην Επιτροπή και προσθέτοντας ότι θα αναμένει τις εισηγήσεις και διαπιστώσεις της συμβουλευτικής επιτροπής, είπε πως έμαθε να μην θέτει χρονοδιαγράμματα και κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν παρατηρήσεις και εισηγήσεις για την ετοιμασία της νέας νομοθεσίας.

Αναφορικά με την αύξηση των ενοικίων προς αυτούς που κατέχουν εξοχικές τ/κ κατοικίες, ο κ. Οικονομίδης είπε πως οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10 μέχρι 35 ευρώ. Πρόσθεσε πως έχει γίνει μελέτη, με βάση την οποία έχουν αποσβεστεί οι δαπάνες για συντήρηση των κατοικιών αυτών.

Αφού ανέφερε ότι ορθότατα λήφθηκε η απόφαση αντί οι τ/κ κατοικίες να εγκαταλειφθούν σε κάποιες απομακρυσμένες κοινότητες, να παραχωρηθούν και σε μη προσφυγές, διευκρίνισε πως τότε αυτές παραχωρήθηκαν σε διευθυντές τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας, στους οποίους είχε επισημανθεί να μην προβούν σε αυξημένα έξοδα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι κατασκεύασαν σε αυτές κολυμβητήρια.

Είπε, ακόμα, ότι οι αυξήσεις είναι από τα 3 στα 10 ευρώ, από τα 10 στα 18 ευρώ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι κατά την αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί ο διορισμός των μελών της ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι ο διορισμός δεν προχώρησε, λόγω καθυστέρησης των κομμάτων να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε στον Υπουργό πως, την ώρα που ο ίδιος δηλώνει ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας θα πάρει δύο – τρία χρόνια, σε αυτό το διάστημα επιβάλλεται να υπάρχει πολιτική για να στηρίζεται ο κόσμος.

Παρατήρησε ότι το επίδομα ενοικίου για τον πρόσφυγα είναι χαμηλότερο από ό,τι του λήπτη ΕΕΕ, και ανέρχεται στα 133 ευρώ.
Είπε πως ανακοινώθηκε ο τερματισμός της παραχώρησης αντισταθμιστικών οικοπέδων προς όσους κατέχουν τ/κ κατοικία, δημιουργώντας αδικία σε βάρος όσων δεν έχουν πάρει, καθώς 500 χρήστες τ/κ κατοικίας πήραν ήδη αντισταθμιστικό οικόπεδο.

Εξέφρασε την άποψη πως θα μπορεί να αποτελέσει μια λύση αν όσοι κατέχουν τ/κ κατοικία και δεν πήραν αντισταθμιστικό οικόπεδο, να πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης, ενώ διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υποστηρίζουμε αυτούς που καταχράστηκαν την κατάσταση και με πλάγιο τρόπο κατέχουν τ/κ περιουσίες».

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε πως για χρόνια η προσφυγική πολιτική βρισκόταν στα χέρια των πολιτικών δυνάμεων και εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός, στη νέα προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτή να απαγκιστρωθεί από τα κόμματα και το μονοπώλιό της.

Ο κ. Χατζηγιάννης πρόσθεσε πως οι ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών για αναθεώρηση της νομοθεσίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εδράζονται σε απολύτως σωστή βάση και χαιρετίζονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να επιχειρείται να ανοίξει η πόρτα της χρήσης τ/κ περιουσιών σε μη πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι οι ανακτήσεις αφορούν εκείνους που τις κατακρατούν παράνομα ή και για καπρίτσιο, την ώρα που αναμένουν ουρές οι πρόσφυγες για στέγαση, κλήρους ή επαγγελματικό υποστατικό.

Είπε, ακόμα, πως απαιτείται η δημιουργία μητρώου με τις απώλειες σε κατεχόμενη περιουσία και να γίνει συμψηφισμός με ό,τι επωφελήθηκε έκαστος εκ των προσφύγων.

«Δεν μπορεί ένας να υπερπτωχεύει και άλλος να υπερπλουτίζει», συμπλήρωσε.

0 Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως είναι εμφανής η αλλαγή ρότας από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών.

Ο κ. Κέττηρος παρατήρησε ότι πριν δύο μήνες ο Υπουργός Εσωτερικών, στις 5 Σεπτεμβρίου, δήλωσε από το ίδιο βήμα ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα υπάρχουν έτοιμοι οι όροι εντολής ώστε να δοθούν σε ιδιώτη μελετητή για να προχωρήσει στην ετοιμασία νέας νομοθεσίας που θα διέπει τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ενώ σήμερα δεν ακούσαμε για σύντομη διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία αναθεώρησης που ενδεχομένως να πάρει χρόνια.

Χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι η αναθεώρηση του πλαισίου για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών δεν γίνεται στην ήδη έτοιμη στρατηγική με κριτήρια που είναι έτοιμα, αλλά θέτει τη διαχείριση σε νέα βάση.

Το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται νέο πλαίσιο διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, το οποίο θα παρουσιάσει στον προσφυγικό κόσμο το επόμενο διάστημα, με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που επήλθαν τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, απαντώντας στον Υπουργό για τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις γύρω από το θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, είπε πως η δημοκρατία έχει τις διαδικασίες της και ότι στη δημοκρατία πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή.

Παρατηρώντας ότι σε ολόκληρο το νησί η τ/κ περιουσία ανέρχεται στο 12%, ανέφερε ότι μιλούμε για πολύ περιορισμένα τ/κ στοιχεία στις ελεύθερες περιοχές. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με προσφυγική πολιτική και με αναδιανομή των τ/κ περιουσιών.

Είπε, τέλος, πως έγιναν 242 ανακτήσεις επ’ ονόματι της στέγασης αυτών που αναμένουν, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός για την αναφορά του Υπουργού για νέα ιστοσελίδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα