Υπερχείλισαν τα φράγματα Μαυροκόλυμπου&Αγ.Μαρίνας Χρυσοχούς

Μετά το φράγμα του Πωμού, σειρά πήρε το φράγμα της Αργάκας στην Επαρχία Πάφου, όπου το περασμένο Σάββατο υπερχείλισε, δημιουργώντας αισιοδοξία στους αγρότες της περιοχής, τα κτήματα των οποίων αρδεύονται από τα συγκεκριμένα υδατικά έργα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου Ανδρέας Μανώλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το φράγμα της Αργάκας είναι χωρητικότητας 990.000 κυβικών μέτρων νερού και σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, το τελευταίο 48ωρο είχαν εισρεύσει

στο φράγμα πέραν των 80.000 κυβικών μέτρων νερού, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει.

Ο κ. Μανώλη, είπε πως νοουμένου ότι θα αρχίσουν βροχές, αναμένεται η υπερχείλιση το επόμενο διάστημα του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, που βρίσκεται κοντά στην Κισσόνεργα και η πληρότητα του οποίου ανέρχεται στο 42%, αλλά και το επίσης μικρό φράγμα της Επαρχίας Πάφου, το φράγμα της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, η πληρότητα του οποίου ανέρχεται στο 54,7% .

Σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο φράγμα της Επαρχίας Πάφου, το φράγμα του Ασπρόκρεμου, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρου ανέφερε πως είναι χωρητικότητας 52.375.000 κ.μ. νερού και το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται στο 41,2% .

Σε σχέση με το φράγμα της Καναβιού, ο κ. Μανώλη είπε πως αυτό βρίσκεται στο 32,9% της πληρότητας του, ενώ η χωρητικότητα του είναι 17.168.000 κυβικά μέτρα νερού.

Όσον αφορά το φράγμα του Κούρη ο κ.Μανώλη είπε στο ΚΥΠΕ πως είναι χωρητικότητας 115.000.000 κυβικών μέτρων νερού και η πληρότητα του είναι στο 16,7%.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ γεωργοί, που μετά και την υπερχείλιση και του δεύτερου φράγματος στην επαρχία και στην περιοχή τους, η εύφορη γη του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς θα μπορεί να αρδεύεται απρόσκοπτα προς όφελος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπως ανέφεραν.

Γεωργός και κάτοικος Αργάκας ο Σάββας Χριστοδούλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως για τον καθένα είναι σημαντικό το νερό, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Αργάκας είναι γεωργοί και ασχολούνται με τις καλλιέργειες.

Ο επίσης γεωργός Γιάννης Φυλακτής, είπε πως η ασχολία του είναι η καλλιέργεια μαντόρων, λεμονιών, αβοκάντο. Χαρακτήρισε, μάλιστα, μεγάλη ευλογία την υπερχείλιση του φράγματος της Αργάκας, ενώ ο επί σαράντα έτη γεωργός Παρασκευάς Κλεάνθους, είπε πως όλοι οι γεωργοί της περιοχής είναι στις “xαρές τους’’ κατά την έκφρασή του.

Κάτοικος της περιοχής η Ελένη Ευτύχη, εξέφρασε την ικανοποίηση της και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του νερού. Ήταν ωραίο συνέχισε, “για μας τους κατοίκους της Αργάκας να δούμε το νερό στο φράγμα να τρέχει’’.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Βραχνού, κάτοικος επίσης της Αργάκας, ανέφερε πως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που είχαν πλήξει την κοινότητα του τον Ιούνιο του 2016, η υπερχείλιση θα συμβάλει στην αναδάσωση 17.000 περίπου δενδρυλλίων που έχουν φυτευτεί και θα πρέπει να ποτιστούν με την τοποθέτηση ήδη συστήματος άρδευσης. Το νερό, συνέχισε, ο κ. Βραχνού, είναι ευεργετικό για τους γεωργούς, για τους αγρότες, αλλά και για το δάσος, που περιμένουν την αναγέννηση του όλοι οι κάτοικοι, όπως είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για τις βροχές που έπεσαν το τελευταίο διάστημα.

Το πανέμορφο τοπίο της υπερχείλισης του φράγματος της Αργάκας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και οι επισκέπτες της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ο Στέφανος Ιωάννου και η Φρειδερίκη Φωτίου από την Τάλα.

Ο κ. Ιωάννου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε πως σήμερα επισκέφτηκε την Αργάκα, προκειμένου να απολαύσει το θέαμα. Είμαι, είπε, "ικανοποιημένος από την ομορφιά της φύσης", ενώ η κ. Φωτίου χαρακτήρισε το νερό πηγή ζωής για την ανάπτυξη της πανίδας και της χλωρίδας. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο θέαμα, κατέληξε.

Σημειώνεται πως το φράγμα της Αργάκας υπερχείλισε τελευταία φορά το 2014.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα