Υπ. Γεωργίας για Melios Zoo:Παραβίαζε συνεχώς την άδεια του

Το Melios Zoo βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο τα τελευταία 24ωρα, αφού σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών τόνισε την καταγγελία για παράνομη πώληση άγριων ζώων από το Melios Zoo και για την επέκταση και κατασκευή νέων κλουβιών. Επίσης, ζήτησε και από το Υπουργείο Γεωργίας να εξηγήσει τη θέση του και να κατονομάσει τις επόμενές του πράξεις.

Το Sigmalive επικοινώνησε με το Υπουργείο Γεωργίας και συγκεκριμένα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αναζητώντας μια απάντηση στις κατηγορίες από τους Οικολόγους. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (ΚΥ), Χριστόδουλος Πίπης, ανέφερε στο Sigmalive πως, το Υπουργείο διαχειρίζεται το θέμα που έχει προκύψει με τις παρανομίες στις οποίες έχει προβεί ο υπεύθυνος του Μelios Zoo, κατά τρόπο που να επιτευχθεί ολιστική αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος όσο και η διασφάλιση της υγείας και ευημερίας των ζώων. Αντιλαμβάνεται, φυσικά, ο καθείς πως στο πλαίσιο του νομοθετικού κεκτημένου οι επιβαλλόμενες κινήσεις δεν ολοκληρώνονται ούτε και τελεσφορούν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς απαιτείται ο ανάλογος χρόνος.

Πως εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας

Εξήγησε επιπλέον πως για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ζωολογικού κήπου απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπήρχε ισχύουσα πολεοδομική άδεια τη στιγμή υποβολής της αίτησης του και έκδοσης της άδειας λειτουργίας του από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Συνεπώς, για να ανανεωθεί τώρα η άδεια λειτουργίας του κήπου το Melios Zoo, πρέπει μεταξύ των άλλων απαιτήσεων να έχει και πολεοδομική άδεια. Το 2010 δόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) προσωρινή πολεοδομική άδεια διάρκειας πέντε ετών στο Melios Zoo, ενόψει εξέτασης της αίτησης που αυτός υπέβαλε για έγκριση του θεματικού του πάρκου. Στη βάση αυτής της πολεοδομικής άδειας, εκδόθηκε το 2012 από τις ΚΥ η άδεια λειτουργίας του κήπου. Όμως, επειδή με βάση το ΤΠΟ ο υπεύθυνος του Melios Zoo έχει προβεί σε διάφορες παρανομίες και παραβίαση σειράς νομοθεσιών όπως: η κατοχή αγρινών (Νομοθεσία του Ταμείου Θήρας), η επέκταση του ζωολογικού κήπου σε τεμάχιο κρατικής γης το οποίο αυτός αυθαίρετα παραβίασε και ανέπτυξε οικοδομικά και για το οποίο το ΤΠΟ εξέδωσε δύο αποφάσεις επιβολής και επίκειται η καταχώρηση αγωγής στο δικαστήριο (Νομοθεσία του ΤΠΟ), η από μέρους του, με το καθεστώς εμπόρου ζώων, εισαγωγή άγριων ζώων τα οποία όμως στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά αναφέρεται ρητά πως προορίζονταν για το Μelios Zoo και όχι για εμπόριο, η από μέρους του μη εξασφάλιση της προαπαιτούμενης έγκρισης των ΚΥ για τροποποίηση της συλλογής του ζωολογικού του κήπου, όπως επίσης και του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΤΜ) προκειμένου να του επιτρεπόταν να διακινήσει τα ζώα αυτά (Νομοθεσία των ΚΥ και του ΤΠ).

Παραβίασε την άδεια

Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Melios Zoo, έχει επανειλημμένα παραβιάσει αρκετές φορές την άδειά του και εγείρονται πολλά και σοβαρά ερωτηματικά ως προς το κατά πόσον θα είναι δυνατό να ανανεωθεί η άδεια του μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Συνεπεία όλων των πιο πάνω παρατυπιών και παρανομιών του (καταχράστηκε κυβερνητική γη χωρίς την άδεια των αρμοδίων αρχών, την οποία και ανέπτυξε οικοδομικά χωρίς καμία πολεοδομική ή οικοδομική άδεια, δηλώνοντας μάλιστα ο ίδιος πως θα του δινόταν κατά παρέκκλιση ανταλλαγή αυτού του τεμαχίου γης με δικής του ιδιοκτησίας τεμάχιο που είχε σε άλλη περιοχή άδεια. Αυτό το έπραξε για να επεκτείνει το ζωολογικό του κήπο. Το κράτος όμως τελικά δεν ενέκρινε αυτές του τις παρανομίες και δεν έγινε ποτέ η ανταλλαγή.

Απορρίφθηκε η αίτηση

Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών το 2016 απέρριψε τελικά την αίτηση που αυτός υπέβαλε για ανανέωση της ισχύος της προσωρινής πολεοδομικής άδειας που του είχε χορηγηθεί το 2010.Με την απόφασή του αυτή, το κράτος έδωσε στο Melios Zoo επιπλέον χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί με το νόμο και να επαναφέρει τις εγκαταστάσεις του ζωολογικού του κήπου, τις οποίες αυθαίρετα ανέπτυξε, στην αρχική τους μορφή που ήταν το 2010 όταν δόθηκε η προσωρινή πολεοδομική άδεια, προτού προχωρήσει στις παρανομίες του. Αν δεν συμμορφωθεί με τις πρόνοιες της συνολικής νομοθεσίας, τότε το πιθανότερο είναι πως τον προσεχή Σεπτέμβριο δεν θα είναι αδειούχο, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τον ίδιο.

Σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί στο Melios Zoo για τις παρανομίες του και την αφαίρεσή του από το μητρώο των εμπόρων που μπορούν να δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, ο κ. Πίπης δήλωσε πως ο κ. Μενελάου προσέφυγε στο Ανώτατο εναντίον της απόφασης αυτής, χωρίς όμως να έχει ελπίδες να κερδίσει. Αυτή του η ενέργεια όμως ποσώς δεν επηρεάζει το γεγονός πως δεν είναι αδειοδοτημένος, και στη βάση και του πρόσφατου Υπουργικού Διατάγματος δε μπορεί και δεν θα του επιτραπεί να διακινεί άγρια ζώα και προπάντων για σκοπούς του ζωολογικού κήπου. Για το σκοπό αυτό ενημερώθηκαν σχετικά όλες η κυβερνητικές υπηρεσίες και το μητρώο των εμπόρων και επιχειρήσεων της ΕΕ. Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του κράτους, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των ΚΥ είπε πως ο κ. Μενελάου γνωρίζει πλέον πως, με τα σημερινά δεδομένα έχει αφαιρεθεί από τη λίστα εμπόρων και η άδεια λειτουργίας του ζωολογικού του κήπου δεν θα ανανεωθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη. Είναι η τελευταία του ευκαιρία να πει τι θα κάνει με τα ζώα αν δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και να επαναφέρει τη σημερινή κατάσταση του κήπου σ’ αυτήν του 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα