Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου στην Πάφο

Με δενδροφύτευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί, άρχισε η διαδικασία κατασκευής του μεγαλύτερου σε έκταση πάρκου της πόλης της Πάφου, που βρίσκεται στον χώρο απέναντι από το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης και την πρώην «Οικία Επάρχου».

Στο νέο πάρκο φυτεύτηκαν 525 δένδρα, το κόστος αγοράς και φύτευσης των οποίων καλύφθηκε εξολοκλήρου από χορηγία της CYTA. Η δενδροφύτευση έγινε με εξειδικευμένη μέθοδο προετοιμασίας του εδάφους, η οποία όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του δέντρου, αλλά εξοικονομεί περισσότερο από 70%

νερό.

Το νέο πάρκο θα περιλαμβάνει και το κτίριο, γνωστό ως «Οικία Αχμέτ Ρασίντ» που βρίσκεται στον χώρο και έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση στο Δήμο Πάφου, λόγω της γειτνίασής του με το Μνημείο Μακαρίου. Το κτίριο θα τύχει πλήρους ανακαίνισης, με στόχο να λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο καινοτόμων επιχειρήσεων (incubator). Η απαιτούμενη δαπάνη για το έργο αυτό εκτιμάται περί τις 300.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του αναμένεται να προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το Πάρκο θα περιλαμβάνει επίσης παιχνιδότοπο και γήπεδο αθλοπαιδιών, καθώς και μικρό αναψυκτήριο. Θα δημιουργηθεί ακόμη εντυπωσιακός πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος, τύπου boulevard, με συστοιχίες κυπαρισσιών και πολύχρωμων λουλουδιών.

Στη διαδικασία της δενδοφύτευσης έλαβαν μέρος μαθητές από σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της Πάφου, συνοδευμένοι από τους καθηγητές τους, ενώ στην εκδήλωση παρέστη και εκπρόσωπος της Επίτροπου Περιβάλλοντος.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σημείωσε ότι μέσα από αυτή τη νέα παρέμβαση, «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμού και ένα περιβαλλοντικό σημείο αναφοράς». Θέλουμε να προσφέρουμε, είπε, στους δημότες της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της πόλης, ένα σημείο χαλάρωσης και κοινωνικότητας, σωστής ψυχαγωγίας και φυσικής ομορφιάς.

Ανέφερε, ακόμα, ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύγχρονες πόλεις είναι να βρουν τις ενδεδειγμένες εκείνες λύσεις που να διασφαλίζουν την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη από τη μια και τη διατήρηση, εμπλουτισμό και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου από την άλλη. Το τίμημα, συνέχισε, που πλήρωσε και πληρώνει ακόμη η Πάφος για τη ραγδαία και εν πολλοίς άναρχη ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών ήταν βαρύ και επώδυνο. Είναι με αυτό το δεδομένο, είπε, που ο Δήμος Πάφου έχει τα τελευταία χρόνια εντάξει την προστασία και τον εμπλουτισμό του πρασίνου στις βασικές του προτεραιότητες, εκτελώντας έργα και προωθώντας συγκεκριμένα δράσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα