Ξανά πρόεδρος του AKP ο Ταγίπ Ερντογάν

Χάρη στην εφαρμογή του πρώτου μέτρου της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που ο ίδιος προώθησε
Πλέον θα είναι ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έπειτα από μόλις τρία χρόνια απουσίας, χάρη στην εφαρμογή του πρώτου μέτρου που απορρέει από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε με το δημοψήφισμα

του Απριλίου.

«Με 1.414 ψήφους, ο αρχηγός και ιδρυτής μας επελέγη (sic) πρόεδρος», δήλωσε πανηγυρικά ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί αναφερόμενος στην επιτυχή εκλογή του μοναδικού υποψηφίου για την ηγεσία του AKP.

Ο ιδρυτής του κόμματος Ερντογάν αναγκάσθηκε να αποχωρισθεί την ηγεσία όταν έγινε πρόεδρος της Τουρκίας, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα που ίσχυε τότε. Πλέον θα είναι ο πρώτος Τούρκος τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια που θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής κράτους και πολιτικού κόμματος.

«Θα εργαστούμε σκληρά»
«Χωρίσαμε αλλά σήμερα είμαστε πάλι μαζί», είπε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του που τον χειροκροτούσαν έξω από ένα στάδιο της πρωτεύουσας, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του κόμματος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Θα εργαστούμε σκληρά», πρόσθεσε ο ίδιος πριν εισέλθει στο στάδιο, όπου βρίσκονταν χιλιάδες σύνεδροι που κρατούσαν σημαίες του κόμματος και χειροκροτούσαν.

Αναμένεται ανασχηματισμός
Ο Ερντογάν, ο οποίος ίδρυσε το ισλαμοκεντρικό AKP το 2001 και το οδήγησε σε εκλογική νίκη ένα χρόνο αργότερα, υποχρεώθηκε να παραδώσει την ηγεσία του σχεδόν πριν από τρία χρόνια όταν εξελέγη πρόεδρος, μια θέση που κατά παράδοση είναι υπερκομματική.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε έπειτα από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα, στο οποίο οι Τούρκοι στήριξαν οριακά μια συνταγματική αλλαγή για την δημιουργία εκτελεστικού προεδρικού συστήματος που δίνει στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες και του επιτρέπει ως επικεφαλής του κράτους να είναι μέλος ή και αρχηγός κόμματος.

Ύστερα από την αδύναμη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα λέγεται ότι ίσως κάνει βήματα συμφιλίωσης με το άλλο 50% της κοινωνίας που ψήφισε «όχι». Οι αλλαγές αυτές λέγεται ότι θα επηρεάσουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης Γιλντιρίμ. Αναμένεται ευρύς ανασχηματισμός με αντικατάσταση 8-10 υπουργών ίσως και κατάργηση ή συγχώνευση υπουργείων.

Από τον Ισμέτ Ινονού…
Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ηγείται κόμματος έπειτα από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και παρέμεινε επικεφαλής του κράτους ώς το 1950. Αντικαθιστά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας ώς τις επόμενες εκλογές το 2019.

Καντέρ: «Κακός άνθρωπος ο Ερντογάν»
Λάβρος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ο Τούρκος σταρ του NBA, Ενές Καντέρ, το διαβατήριο του οποίου ακυρώθηκε από την Άγκυρα, επειδή θεωρήθηκε οπαδός του εξόριστου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα, ο παίκτης της Οκλαχόμα παραμένει αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, καθώς πλέον αδυνατεί να ταξιδέψει στη γενέτειρά του.

Σε βίντεο που ανήρτησε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter, ο Καντέρ κατακεραύνωσε τον «Σουλτάνο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι στη Ρουμανία και μου είπαν ότι ακυρώθηκε το διαβατήριό μου από την τουρκική πρεσβεία. Δύο αστυνομικοί μάς κρατούν εδώ για ώρες. Ο λόγος γι' αυτό είναι ο τρόπος που βλέπω τις πολιτικές εξελίξεις και ο άνθρωπος που το έκανε αυτό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ξέρετε ότι επιτέθηκε σε ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, είναι κακός άνθρωπος, ένας δικτάτορας. Είναι ο Χίτλερ του αιώνα μας. Θα σας ενημερώνω, να προσεύχεστε για εμάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα