Βullying στο σχολείο - Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

“Εκφοβισμός” ή Βullying στα αγγλικά, αποκαλείται η επιθετική/ άγρια συμπεριφορά που είναι επαναλαμβανόμενη μέσα στο χρόνο η οποία επιδεικνύεται σκόπιμα και εμπεριέχει μία ανισορροπία δυνάμεων - μεταξύ του θύτη και του θύματος.

Ο σχολικός εκφοβισμός έχει γενικά σοβαρές επιπτώσεις πάνω στο ψυχισμό των παιδιών γιατί επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο τους στο σχολείο. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις που πολλές φορές, αν όχι και στις πλείστες,

είμαστε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε. Η βία παίρνει μέσα στο μυαλό των παιδιών, μυθικές διαστάσεις και τα συστατικά της, επηρεάζουν από πολύ ενωρίς τα παιδιά μέσα από τα παιχνίδια τους, την τηλεόραση, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Η βία βιώνεται επίσης και μέσα από τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων του περιβάλλοντος όπου μεγαλώνει το παιδί και φυσικά εμφανίζεται και μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.

Πολλές φορές η αδυναμία και η έλλειψη γνώσης τόσο των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών, στο να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, παίρνει ‘άθελα’ τη μορφή της ‘συνωμοσίας της σιωπής’, δηλαδή τα παιδιά δεν ενθαρρύνονται στο να μάθουν να μιλούν για τα προβλήματα τους και να ζητούν βοήθεια γι’ αυτά.

Διαχείριση και αναγνώριση εκφοβιστικής συμπεριφοράς

Αρχικά είναι βασικό να υπάρχει κατανόηση του προβλήματος όταν αρχίζει να γεννιέται και μετά να αναγνωρίζεται όταν αρχίσει να συμβαίνει. Το διαχειρίζεσε έχοντας μόνο ένα στόχο, που είναι, η ολοκληρωτική καταστολή της εκφοβιστικής συμπεριφοράς με επιτυχία. Η επίτευξη του στόχου αυτού γίνεται με προγράμματα πρόληψης και με προγράμματα άμεσης παρέμβασης τα οποία απευθύνονται τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών.

Ο εκφοβισμός παίρνει πολλές μορφές και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε ποια συμπεριφορά είναι εκφοβιστική και ποια είναι μέσα στα πλαίσια του ‘πειράγματος’.

Μπορεί να παρουσιάζεται σαν:

Σωματικός εκφοβισμός - σπρώξιμο, κλότσημα, κτύπημα, τσίμπημα και οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας, απειλές (π.χ αν δεν μου δώσεις τα λεφτά σου, θα δείς τι θα πάθεις).Λεκτικός εκφοβισμός – κοσμητικά επίθετα, σαρκαστικά σχόλια, διάδοση φημών, συνεχές κορόιδεμα.Συναισθηματικός εκφοβισμός – αποκλεισμός από την παρέα, ενοχλήσεις(π.χ. κρύψιμο βιβλίων ή σχολικής σάκας, ή απειλητικές χειρονομίες), ρεζίλεμα, υποτιμητικά σχόλια.Ρατσιστικός εκφοβισμός – ρατσιστικά σχόλια, χειρονομίες, γκραφίτι.Σεξουαλικός εκφοβισμός – σωματικά αγγίγματα, υβριστικά σχόλια, ομοφυλοφοβικά υβριστικά σχόλια.Εκφοβισμός μέσω του κυβερνοχώρου – Cyber bullying – όπως ο εκφοβισμός που γίνεται κατά πρόσωπο, έτσι και το cyber bullying, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα θύματα του αλλά μπορεί να είναι και ποινικό αδίκημα για το θύτη.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα