Βροχή τα παράπονα των πολιτών στην Επίτροπο Διοικήσεως

Δέκτης συνολικά 2.634 παραπόνων πολιτών έγινε το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης Ελίζας Σαββίδου το 2016, η οποία σε παρουσία της σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής σημείωσε ότι από την αρχή της λειτουργίας του θεσμού βλέπει ότι η διοίκηση προσπαθεί περισσότερο να τηρήσει τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου, να ανοίξει τις πόρτες της προς τον πολίτη, παρόλο που, όπως ανέφερε, υπάρχουν εξαιρέσεις.

«Χρειάζεται να αποκτηθεί μια κουλτούρα της διοίκησης ότι είναι εκεί για να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι για να

τον βασανίζει», δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού εξέφρασε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, κάνοντας λόγο για ανάγκη να εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Επιτρόπου και διευκρίνισε ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Σαββίδου ενώπιον της Επιτροπής, το 2016 υποβλήθηκαν στο γραφείο της συνολικά 2.634 παράπονα. Από αυτά, 2.268 ήταν ατομικά παράπονα, 158 ήταν ατομικά παράπονα από άτομα με αναπηρία, 84 παράπονα υποβλήθηκαν στην αρχή ισότητας και 124 στην αρχή κατά διακρίσεων.

Θα έλεγα, σημείωσε, ότι τα περισσότερα παράπονα έχουν να κάνουν με θέματα μετανάστευσης και αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο, με θέματα ακίνητης ιδιοκτησίας, εννοώ κτηματολόγιο, πολεοδομία, απαλλοτριώσεις, επιτάξεις. Αρκετά, πρόσθεσε, είναι και τα υπαλληλικά παράπονα, που η ίδια, όπως είπε, θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να διερευνώνται από το γραφείο της, αφού θα μπορούσαν να επιλυθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο με προσφυγές.

Αρκετά σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός παραπόνων, κατά την ίδια, που στρέφονται εναντίον του Υπουργείο Υγείας και των Γενικών Νοσοκομείων. Εκεί, πρόσθεσε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και την ανεπάρκεια προσωπικού, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δέκτης παραπόνων ηλικιακών διακρίσεων, έδωσε το παράδειγμα των οδηγών προχωρημένης ηλικίας, σημειώνοντας ότι ένας υπερήλικας οδηγός δύσκολα βρίσκει ασφαλιστική εταιρεία να τον ασφαλίσει. Στην υγεία, πρόσθεσε, είναι πιο παραμελημένοι οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς από τους νεότερους. Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και σε ατομικά παράπονα που έχει λάβει για τα όρια ηλικίας στην Αστυνομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα