Βρετανία: Διαδηλώσεις κατά του διατάγματος Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε περίπου 30 πόλεις στη Βρετανία διαδήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας, καταδικάζοντας το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ υπηκόων από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το γεγονός ότι έχει αποφύγει να καταδικάσει απερίφραστα την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και για την πρόσκληση που του απηύθυνε

να πραγματοποιήσει επίσημη κρατική επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την Ιρλανδία όπου βρέθηκε τη Δευτέρα η κα Μέι επανέλαβε ότι η Βρετανία «προσεγγίζει διαφορετικά» το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά υπερασπίστηκε την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Τραμπ.

Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Είχε μεν χαρακτηρίσει το διάταγμα «αμφιλεγόμενο» και «διχαστικό και λανθασμένο», αλλά είχε προσθέσει πως ο κ. Τραμπ είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της πιο στενής σύμμαχης χώρας της Βρετανίας.

Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν να ανακληθεί η πρόσκληση για κρατική επίσκεψη προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως έχουν κάνει και πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε διαδικτυακό αίτημα.

Άλλοι βουλευτές ζήτησαν να υποβαθμιστεί η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα να μην του επιφυλαχθεί η τιμή να μιλήσει στα μέλη αμφότερων των βουλών στον ιστορικό χώρο του Westminster Hall στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Σε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που εξασφάλισε το βράδυ της Δευτέρας ο βουλευτής των Εργατικών και τέως ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, οι παρόντες βουλευτές υποστήριξαν ομόφωνα πρόταση καταδίκης του διατάγματος Τραμπ ως μία απόφαση απαγόρευσης ταξιδιών «που κάνει διακρίσεις, είναι διχαστική και αντιπαραγωγική».

Υπέρ της υποβάθμισης του διπλωματικού επιπέδου της επίσκεψης Τραμπ στη Βρετανία τάσσεται με επιστολή του προς τους Times και ο πρώην μόνιμος γραμματέας του Foreign Office και μετέπειτα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Κάμερον, λόρδος Ρίκετς.

Υποστηρίζει ότι η πρόσκληση φέρνει σε «πολύ δύσκολη θέση» τη βασίλισσα, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο της οικοδέσποινας στις επίσημες κρατικές επισκέψεις αυτού του είδους.

Ο λόρδος Ρίκετς επικρίνει την κα Μέι, κατόπιν σύστασης της οποίας προσεκλήθη ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση «πρώιμη». Όπως υπενθυμίζει, είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος προσκαλείται για κρατική επίσκεψη στη Βρετανία πριν κλείσει ένα χρόνο θητείας στον Λευκό Οίκο. Αμφισβητεί, μάλιστα, το κατά πόσο ο Ντόναλντ Τραμ αξίζει αυτή την ιδιαίτερη τιμή.

Καλεί, δε, την Πρωθυπουργό «να κινηθεί γρήγορα» για να προστατεύσει τη βασίλισσα από την εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με τους Times, πηγές του Παλατιού του Μπάκιγχαμ εξέφραζαν χθες κατ’ ιδίαν δυσαρέσκεια για την ανάμιξη του ονόματος της βασίλισσας σε μια αντιπαράθεση πολιτικής φύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα