«Βρείτε τα εξώδικα»

Να εξετάσουν εξώδικο συμβιβασμό ζήτησε το δικαστήριο από τους Νεοφύτου &Χριστόφια
Τι κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ο Σταύρος Αλετράς, πολιτικός μηχανικός και υπεύθυνος του τομέα συμβολαίων της εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξώδικου συμβιβασμού κάλεσε χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τα δύο διάδικα μέρη, δηλαδή τους εργολάβο Μιλτιάδη Νεοφύτου και τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Επιπρόσθετα, τους ζητήθηκε να συμφωνήσουν κάποια παραδεκτά γεγονότα στην υπόθεση.

Η εκδίκαση της αγωγής, που καταχώρισε ο Μ. Νεοφύτου εναντίον του Δ.

Χριστόφια, αξιώνοντας αποζημίωση για οικονομική ζημιά πέραν των 22 εκ. ευρώ, συνεχίσθηκε χθες με την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Σταύρου Αλετρά, πολιτικού μηχανικού και υπευθύνου του τομέα συμβολαίων της εταιρείας του Μιλτιάδη Νεοφύτου.

Σε γραπτή δήλωση, που διάβασε ενώπιον του δικαστηρίου, ο κ. Αλετράς ανέφερε ότι περί τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, ο κ. Νεοφύτου τού ζήτησε να μεταβεί μαζί του στη Λεμεσό για να συναντήσουν τον κ. Κυρίλ της Russian Commercial Bank (RCB), «επειδή μιλώ καλά την αγγλική γλώσσα». Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Νεοφύτου τού ζήτησε να μάθει τη διεύθυνση της Τράπεζας καθώς η εταιρεία του «δεν είχε προηγουμένως οποιαδήποτε δοσοληψία με την τράπεζα αυτή και δεν γνωρίζαμε πού βρισκόταν».

Η συνάντηση με τον Κυρίλ
«Βρήκα το τηλέφωνο της RCB και τηλεφώνησα στο υποκατάστημα του Αγίου Τύχωνα και έμαθα πού βρισκόταν. Πήγαμε εκεί και ζητήσαμε τον κ. Κυρίλ. Συναντήσαμε κάποιον ονόματι Κυρίλ κι ο κ. Νεοφύτου τού ανέφερε ότι ήλθαμε για το θέμα του δανείου της "Ομόνοιας", που του είχε μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι «εγώ τότε αντιλήφθηκα για πρώτη φορά ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης», αναφέροντας επίσης ότι ο κ. Νεοφύτου ήταν και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου Ομόνοια Λευκωσίας.

Ο κ. Αλετράς ανέφερε ότι «αυτός ο κ. Κυρίλ δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα κι αναρωτήθηκε μήπως δεν είναι αυτόν που γυρεύαμε, αλλά τον Κυρίλ Ζιμάριν, εκτελεστικό διευθυντή της RCB, ο οποίος βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, παρά τον δημόσιο κήπο της Λεμεσού. Μας εξήγησε πώς να πάμε εκεί».

Όπως είπε, «πήγαμε στα κεντρικά γραφεία, όπου μας υποδέχθηκε ο κ. Ζιμάριν, τον οποίον πρώτη φορά έβλεπα, μαζί με το επιτελείο του που αποτελείτο από τρία με τέσσερα άτομα. Μετά που ο κ. Νεοφύτου απολογήθηκε για την καθυστέρηση, ο κ. Ζιμάριν είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι το αντικείμενο της συνάντησης ήταν ένα δάνειο ύψους €2.000.000 προς τον Αθλητικό Σύλλογο Ομόνοια και ρώτησε τον κ. Νεοφύτου τι είδους εξασφαλίσεις θα έβαζαν για το δάνειο αυτό».

«Δεν σας είπε ο Πρόεδρος;»
Ο κ. Νεοφύτου, σύμφωνα με τον ίδιο, του απάντησε ρωτώντας «Δεν σας είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας;», προσθέτοντας ότι «ο κ. Νεοφύτου μιλούσε στα ελληνικά κι εγώ μετάφραζα στα αγγλικά». Τότε, συνέχισε ο μάρτυρας, «ο κ. Ζιμάριν χαμογέλασε και είπε στον κ. Νεοφύτου αν αποδεχόταν να υπογράψει μια προσωπική εγγύηση για το δάνειο.

Ο κ. Νεοφύτου αποδέχθηκε και ο κ. Ζιμάριν έδωσε εντολές στο επιτελείο του να ετοιμαστεί η σύμβαση του δανείου καθώς και η σύμβαση εγγύησής του». Η συνάντηση, ανέφερε, ολοκληρώθηκε και οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν χειραψίες και απήλθαν. Ερωτηθείς από τον δικηγόρο του κ. Χριστόφια, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, εάν όντως ο κ. Νεοφύτου υπέγραψε τη σύμβαση του δανείου, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Νεοφύτου είχε αναφέρει ότι, περί τα τέλη του 2011, η Ομόνοια χρειαζόταν επειγόντως € 2.000.000, ώστε να περάσει τα κριτήρια του Δεκεμβρίου της UEFA και να μην τις επιβληθούν κυρώσεις από τις ποδοσφαιρικές Αρχές. Όπως υποστήριξε, ο Δημήτρης Χριστόφιας τού τηλεφώνησε και του είπε να πάει στη Λεμεσό να βρει τον Κιρίλ Ζιμάριν, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Russian Commercial Bank (RCB), ο οποίος θα του έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια.

Πράγματι, ανέφερε, συναντήθηκε με τον κ. Ζιμάριν, τον οποίον δεν γνώριζε προηγουμένως, στην παρουσία του στενού του συνεργάτη Σταύρου Αλετρά και η εν λόγω τράπεζα συμφώνησε να δανειοδοτήσει την Ομόνοια με €2.000.000 με μόνη εξασφάλιση την προσωπική του εγγύηση.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του, «επειδή η προθεσμία των κριτηρίων ήταν πολύ κοντά και δεν προλαβαίναμε», ο κ. Χριστόφιας παρενέβη προς την Τράπεζα Κύπρου, ώστε να αυξηθεί το όριο παρατραβήγματος της εταιρείας του και να καταβληθούν από εκεί τα χρήματα. Ακολούθως, όπως είπε, όταν ερχόταν το δάνειο της RCB θα επιστρεφόταν κατευθείαν στην εταιρεία.

Κατέθεσε κατάσταση λογαριασμού
Πράγματι, πρόσθεσε, όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο από την RCB, αυτό πήγε κατευθείαν στην εταιρεία, καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου ως τεκμήριο την κατάσταση λογαριασμού που δείχνει το εισερχόμενο έμβασμα. «Πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι», είχε υποστηρίξει ο κ. Νεοφύτου, «παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Χριστόφια το δάνειο δεν αποπληρώθηκε», με αποτέλεσμα η RCB να του κινήσει αγωγή ως εγγυητή.

Σημειώνεται ότι η RCB Bank, πριν από λίγες ημέρες απέσυρε την αγωγή εναντίον της Oμόνοιας και του Μιλτιάδη Νεοφύτου, έπειτα από εξώδικο συμβιβασμό.

Σε προχθεσινή ανακοίνωσή της, η τράπεζα ανέφερε πως η μοναδική σχέση που είχε με τον Μ. Νεοφύτου αφορά την παραχώρηση δανείου το 2012, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην Προέδρου της Ομόνοιας ότι στελέχη της έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη λειτουργία καζίνου.

Συνέχεια τον Νοέμβριο…
Η εκδίκαση της αγωγής θα συνεχιστεί στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου, στη μία το μεσημέρι, λόγω της εγχείρησης στην οποία θα υποβληθεί ο δικηγόρος του κ. Νεοφύτου, Χαρίλαος Βελάρης, αλλά και λόγω της απουσίας του Επαρχιακού Δικαστή, Νικόλαου Σάντη, για προσωπικούς λόγους, μετά από άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του κ. Νεοφύτου ανέφεραν στο δικαστήριο ότι στην υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν άλλοι τέσσερεις μάρτυρες και συγκεκριμένα ο Νικόλας Καρυδάς, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ο γιος του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας και ο λογιστής-ελεγκτής της εταιρείας.

Στη Βουλή εγγράφει το θέμα ο Ζ. Κουλίας
Στο μεταξύ, επιστολές προς τον Γενικό Ελεγκτή και την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου για να εξετάσουν τα όσα προκύπτουν από την ιδιωτική αγωγή του Μιλτιάδη Νεοφύτου κατά του τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια προτίθεται να στείλει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος χθες.

Ερωτηθείς κατά πόσον το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου, ο κ. Κουλίας είπε ότι για τα όσα τεκταίνονται στο δικαστήριο στο πλαίσιο της αγωγής του Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια, ο ίδιος διαμαρτύρεται από το 2008, άσχετο αν «κάποιοι καμώνονται ότι τώρα τα άκουσαν».

Ανέφερε πως πρόκειται για μια υπόθεση που είναι στο Δικαστήριο, όταν ολοκληρωθεί και με δεδομένο ότι εγείρονται και πολλά άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα το θέμα των πολεοδομικών ζωνών, οι θεσμοί που ασχολούνται με αυτά τα θέματα έχουν υποχρέωση να τα εξετάσουν και άρα να εγγραφεί το θέμα και στη Βουλή.

«Εγώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου θα εισηγηθώ να εγγραφεί το θέμα και να κληθούν όλοι οι κύριοι εκεί ένας ένας να πουν τις θέσεις τους. Μόλις ολοκληρωθεί (η εκδίκαση) να είσαστε βέβαιοι ότι θα εγγραφεί και στην Επιτροπή Ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Εισαγγελέας, με δηλώσεις τους, ανέφεραν πως θα ζητήσουν αντίγραφο της κατάθεση Μ. Νεοφύτου με σκοπό να εξετάσουν πτυχές της υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα