Βουλή: Αδιάλλακτη η Άγκυρα, 11 χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις της προς την Άγκυρα, ώστε σύντομα να εξευρεθεί δίκαιη και λειτουργική λύση για το κυπριακό πρόβλημα απηύθυνε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την 11η επέτειο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίας της ολομέλειας της Βουλής,

ο Προεδρεύων του Σώματος Σοφοκλής Φυττής είπε ότι η 24η Απριλίου έχει μείνει στην ιστορία ως ημέρα ανάμνησης ενός ιστορικού γεγονότος, της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 24 Απριλίου 2004.

`Το “όχιˮ στο σχέδιο δεν εξέφραζε την άρνηση του λαού μας σε λύση του Κυπριακού αλλά την επιθυμία του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης` συνέχισε.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι έντεκα χρόνια μετά η στάση της Τουρκίας παραμένει αδιάλλακτη, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις προς αυτή για συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο.

Ο λαός της Κύπρου, είπε, συνεχίζει να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και δυστυχώς σήμερα και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με τη μεγάλη φτώχεια, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

“Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα όπως εντείνει τις πιέσεις της προς την Τουρκία, ώστε σύντομα να εξευρεθεί δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος” είπε ο κ. Φυττής.

Γενοκτονία Αρμενίων

Ο κ. Φυττής αναφέρθηκε και στην Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους, που καθιερώθηκε από τη Βουλή να τιμάται στις 24 Απριλίου.

Φέτος, είπε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την τέλεση του αποτρόπαιου εγκλήματος της γενοκτονίας των Αρμενίων από το καθεστώς των Νεοτούρκων στην Τουρκία, πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Galust Sahakyan.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή αντιπροσωπία του κυπριακού κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής βρίσκεται στην Αρμενία, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Απερίφραστα καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα του στυγερού αυτού εγκλήματος και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς το φίλο αρμενικό λαό” τόνισε ο κ. Φυττής.

Ακολούθησε η τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα