Βενιζέλος Ζαννέτος: Ο αέρας ελευθερίας που ήρθε νωρίτερα

Δυο περίπου μήνες νωρίτερα αποφυλακίζεται ο Βενιζέλος Ζαννέτος, πρώην στέλεχος του ΑΚΕΛ και καταδικασθείς για το πολύκροτο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, όπου συνολικά είχαν καταδικασθεί πέντε πρόσωπα.

Ο Ζαννέτος τότε, τον Ιανουάριο του 2015, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων. Είχε κριθεί ένοχος στην κατηγορία της εκβίασης. Η υπόθεση, αφορούσε επένδυση από το Ταμείο των εργαζομένων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Διαβάζοντας την πολυσέλιδη

απόφαση τότε, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης, ανέφερε για τον εν λόγω ότι αυτός «δεν προσκτήθηκε προσωπικώς οικονομικό κέρδος από την κακουργηματική του συμπεριφορά. Επιδίωξη του Βενιζέλου Ζαννέτου δεν ήταν το χρηματικό κέρδος για τον εαυτό του ή για την οικογένειά του.

Το επισκεπτήριο Ζαννέτου από την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο κατηγορούμενος δεν απείλησε τον Νίκο Λίλλη με σωματική βία ή επέφερε σε αυτόν σωματικούς τραυματισμούς ή κατέστρεψε κακοβούλως κινητή ή ακίνητή του περιουσία ή τον απείλησε ποτέ με τέτοιας μορφής ενέργειες», είπε, και σημείωσε πως «δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι το χρηματικό αντικείμενο της εκβίασης που αποσπάσθηκε από τον Νίκο Λίλλη, ανήλθε στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 650 χιλιάδων ευρώ».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος, «κατά τους κρίσιμους χρόνους, ενήργησε με αποφασιστικότητα, προσχεδιασμό και προγραμματισμό, με τρόπο ψυχρό και κυνικό, εκβιάζοντας τον Νίκο Λίλλη ενώπιον δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ» και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου «εγκληματική».

Συνολικά 38 αποφυλακίσεις

Προεδρική χάρη, ελέω 15αυγούστου, θα λάβουν συνολικά 38 πρόσωπα, ανάμεσά τους 25 Ελληνοκύπριοι και 13 αλλοδαποί. Οι κρατούμενοι εξέτιαν ποινές που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, αδικήματα μικροπαραβάσεων και κλοπών.

Πηγές, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση στο SigmaLive, ανέφεραν ότι είναι ένας καλός αριθμός αποφυλακίσεων και αναμένονται κι άλλες την 1η Οκτωβρίου, αφού και σε αυτή την ημερομηνία δίδονται προεδρικές χάρες.

Ο Β. Ζαννέτος, καθώς και οι υπόλοιποι αποφυλακισθέντες, θα έπαιρναν χαρτί ελευθερίας από το σωφρονιστικό ίδρυμα στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο φυλάκισής τους.

Με βάση τον κανονισμό των φυλακών οι αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη, δηλώνει ο Εισαγγελέας

Στο πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας των φυλακών και των ακολουθούμενων διαδικασιών, εντάσσονται οι αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου και ουδεμία σχέση έχουν με ονόματα και επώνυμα, ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τις αποφυλακίσεις, και το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που αποφυλακίζονται περιλαμβάνεται και ο Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, που εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση του ταμείου Συντάξεων των Υπαλλήλων της CYTA στη Δρομολαξιά, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως κατά τις μεγάλες εορτές είθισται να γίνονται αποφυλακίσεις με προεδρική χάρη.

Εξήγησε περαιτέρω πως ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει την εισήγηση του για απονομή προεδρικής χάρης με βάση τον κατάλογο που ετοιμάζουν οι Κεντρικές Φυλακές, δυνάμει του κανονισμού λειτουργίας και στο πνεύμα της αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα