Βάζουν πλώρη για East Med

Έπεσαν οι υπογραφές του Μνημονίου Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων
Τη σύσταση τριμελούς ενεργειακής επιτροπής για την προώθηση της κατασκευής του κοινού αγωγού φυσικού αερίου αλλά και του Euroasia Interconnector συμφώνησαν οι ηγέτες Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας

Την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν στενά, προκειμένου να υλοποιήσουν κοινά ενεργειακά έργα που θα διασυνδέουν το Ισραήλ, την Κύπρο

και την Ελλάδα, εξέφρασαν χθες οι ηγέτες των τριών χωρών στην πρώτη κοινή συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν νωρίτερα κατ’ ιδίαν συζήτηση, και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσαν χθες τη σύσταση τριμελούς ενεργειακής επιτροπής, με σκοπό την προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα, όπως ο αγωγός East Med και το Euroasia Interconnector, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ.

Οι τρεις άντρες αντάλλαξαν ιδέες για το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, καθώς και για ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, όπως το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων των τριών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ειδική Ενεργειακή Επιτροπή, που συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΥΠΕΞ, αναμένεται να παρακολουθεί στενά τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, προκειμένου, στην επόμενη συνάντηση που αναμένεται σε έξι μήνες, να είναι σε θέση να παρουσιάσουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα.

Θεμέλια συνεργασίας
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη χθεσινή Τριμερή Σύνοδο ως ιστορική, σημειώνοντας πως η κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε θέτει τα θεμέλια για το μέλλον της συνεργασίας των τριών χωρών. Παράλληλα επεσήμανε πως η συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά στόχος των τριών χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι μαζί με τον κ. Τσίπρα «βεβαιώσαμε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, πως παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Ισραήλ, μέσα από την υιοθέτηση μιας ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας».

Ιστορική σύνοδος
Με τη σειρά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε πως αν και πάντα είναι επιφυλακτικός στο να χαρακτηρίζει κάτι ως «ιστορικής σημασίας», εντούτοις, πρόσθεσε, «μπορώ να το πω αυτό μετά τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας». Επιπλέον, τόνισε πως ζούμε σε ένα ταραγμένο και ρευστό περιβάλλον και οι τρεις δημοκρατικές χώρες έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προωθήσουν τους κοινούς τους στόχους. «Αν δουλέψουμε από κοινού θα προωθήσουμε πιο αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους, παρά η κάθε χώρα ξεχωριστά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι έγινε συζήτηση για κοινά έργα, όπως η δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου (East Med) που θα ενώνει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων Κύπρου-Ισραήλ και τα οποία διά μέσου της Ελλάδας (Κρήτη) θα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και η δημιουργία υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου (Euroasia Interconnector) που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών. «Αυτά είναι δύο πρακτικά θέματα στα οποία προχωρούμε και διασυνδέονται μεταξύ τους», είπε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Θέματα συνεργασίας
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, του τουρισμού, του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της πυρόσβεσης, καθώς και των αποστολών έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν πρόκειται για μια κλειστή συνεργασία στον σχεδιασμό ή τη φύση, και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε και άλλους ομοϊδεάτες παίκτες, για να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας στην προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού, καθώς και στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.

Στρατηγική επιλογή
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως το τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελεί για την Ελλάδα μια στρατηγική επιλογή που αποσκοπεί στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των τριών χωρών, ώστε να «συνεισφέρουμε τόσο προς όφελος των λαών μας όσο και προς όφελος της περιοχής», με αιχμή, όπως είπε, τη συνδεσιμότητα σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη νέα τεχνολογία και καινοτομία, και ο τουρισμός. Πιστεύουμε ακράδαντα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι «αυτή η στρατηγική επιλογή μπορεί να προάγει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να αναδείξει ως παράδειγμα προς μίμηση τα οφέλη της συνεργασίας στην περιοχή μας επί τη βάσει της αρχής της καλής γειτονίας».

Προώθηση ενεργειακών δικτύων
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εντοπίστηκαν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπου μπορούν να υλοποιηθούν κοινά προγράμματα για να υπάρξουν άμεσα, πρακτικά αποτελέσματα. «Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ενεργειακά δίκτυα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου μέσω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως τόσο ο αγωγός East Med όσο και το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες θα δίνουν τη δυνατότητα άμεσης μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια των αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων και μεταφοράς της στην Ευρώπη.

Λύση χωρίς εγγυήσεις
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε αναφορικά με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι τρεις χώρες προς αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στον τομέα της ασφάλειας, της αντιμετώπισης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη που εκφράστηκε από κοινού για τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία, ωστόσο, δεν θα εδράζεται σε αναχρονιστικά, όπως είπε, σχήματα, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές.

«Το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι διεθνές θέμα. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυσή του», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία νωρίτερα να συζητήσει εκτενώς το συγκεκριμένο ζήτημα στη διμερή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη. Μερική αναφορά έγινε και στο ζήτημα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών που δημιουργούν το μεταναστευτικό.

«Με τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Το βήμα αυτό δεν στρέφεται έναντι τρίτων, αντιθέτως αποτελεί παράδειγμα προς τρίτους», κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα