Τσίπρας-Αναστασιάδης: Αισιοδοξία για δίκαιη και βιώσιμη λύση

Την διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την απόσυρση του “Μπαρμπαρός” από την κυπριακή ΑΟΖ και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex διαπίστωσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο

κ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά την απόσυρση του “Μπαρμπαρός” και το τέλος της τουρκικής Navtex διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προειδοποίησε ότι θα εγκαταλείψει το διάλογο εάν το “Μπαρμπαρός” επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει το διάλογο υπό τις απειλές και τους εκβιασμούς αλλά θα πρέπει να υπάρξει κλίμα αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράστασή και τη βοήθεια της Ελλάδας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ διαβεβαιώσε για τη στήριξη της Κύπρου στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για αντμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Τσίπρας: H ελληνική κρίση είναι ευρωπαϊκή κρίση

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική δυναμική της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους» προσθέτωντας ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή κρίση και αναζητούμε μία λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα να περάσουν στην ανάπτυξη τόνισε, από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τριμερής συνάντηση για τα ενεργειακά στη Λευκωσία

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας τριμερούς συνάντησης για τα ενεργειακά σύντομα στη Λευκωσία με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συνάντηση δεν αφορά μόνο τις τρεις αυτές χώρες, αλλά συνιστά πρόσκληση και προς άλλες δυνάμεις.

Με αφορμή τη συνάντηση για τα ενεργειακά, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ είναι άριστες.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ευελπιστεί σε ενδυνάμωση των σχέσεων χωρίς όμως να παρανιάζονται οι θέσεις αρχών. "Η στάση της ΚΔ στο Παλαιστινιακό παραμένει η ίδια και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα", είπε.

Σε ότι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες ανάπτυξης συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αφού άλλωστε επιθυμούμε συνθήκες ειρήνης με τις χώρες του αραβικού κόλπου αλλά και με την Τουρκία εφόσον συμβάλλει και η ίδια.

Με πληροφορίες από KYΠΕ, ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα