Τσίπρας σε Γερμανούς: Δεν πληρώνετε εσείς μισθούς-συντάξεις

Άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναρτήθηκε χθες το βράδυ στον ιστότοπο της γερμανικής εφημερίδας «Der Tagesspiegel», με το οποίο επιχειρείται να καταρριφθεί ένας «διαδεδομένος μύθος, ότι ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι δεν αληθεύει ότι το 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. «Στην πραγματικότητα

μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει στο άρθρο του ότι συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 11.7% του ΑΕΠ το 2007 (ελάχιστα υψηλότερη από το 10.4% της Γερμανίας) σε 16.2% το 2013 (ενώ στη Γερμανία παρέμεινε περίπου σταθερή), επειδή το ΑΕΠ μειώθηκε γρηγορότερα από τις συντάξεις. Όσον αφορά το όριο συνταξιοδότησης, αυτό είναι στα 67 έτη για άντρες και γυναίκες, δηλαδή δύο χρόνια πάνω από τη Γερμανία.

Η πιο σημαντική διαταραχή στο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια. Αυτά προέκυψαν τόσο από τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI (κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δισ. ευρώ) όσο όμως -και κυρίως- από τη μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει στο άρθρο του ότι «μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι» αλλά από την άλλη «δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του».

Και καταλήγει ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εξορθολογισμό του συστήματος. Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα».

Ο «Der Tagesspiegel» («Ο Καθημερινός Καθρέφτης» στα ελληνικά) εκδίδεται στο Βερολίνο από το 1945 και είναι εφημερίδα φιλελευθέρων αρχών, με καθημερινή κυκλοφορία, που ξεπερνά τα 100.000 φύλλα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα