Τσιόλας: Η Ιστορία δεν είναι απλή καταγραφή γεγονότων

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας - και γι’ αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή - με την προσδοκία ότι η άλλη πλευρά -και ιδιαίτερα η Τουρκία- θα πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινώς αποδεκτή και λειτουργική λύση προς το συμφέρον πρωταρχικά των Κυπρίων, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση “Γρηγόρης Αυξεντίου: Ο Σταυραετός του Μαχαιρά”, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ομιλος

“Ομόνοια Αραδίππου”, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι επιθυμούμε μια λύση χωρίς στρατούς κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων του ’60, μια λύση με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των νομίμων κατοίκων της νήσου, λύση η οποία θα μετατρέψει την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας.

Ανέφερε ότι με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας τιμούμε σήμερα δυο μεγάλες εθνικές επετείους, της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, οι οποίες είναι από τις κορυφαίες στιγμές του έθνους.

Η πρώτη, σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, είναι το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, που θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος και έδωσε υπέροχα δείγματα αρετής, αντρειοσύνης και προσήλωσης σε πανανθρώπινες αξίες.

Η δεύτερη, πρόσθεσε, ήταν επίσης ένα ξεσηκωμός κατά του ξένου δυνάστη, ένα παλλαϊκό ξέσπασμα, με σύνθημα την ελευθερία της Κύπρου και την ένωσή της με τη μητέρα πατρίδα. Οι αγωνιστές του 55-59, είπε, εμπνεύστηκαν από το μοναδικό πάθος και τον άφθαστο ηρωισμό των αγωνιστών του ’21, με πρώτο μεταξύ τους τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, τον Σταυραετό του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου.

“Σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα, σε στιγμές κατά τις οποίες απαιτείται να υπερβούμε τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας, έχει σημασία να κατανοήσουμε πως η Ιστορία δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων για να τα μνημονεύουμε απλώς σε κάθε επέτειο τους, αλλά είναι και οδηγός και σύμβουλος μας για να προχωρήσουμε μπροστά, με πίστη και αισιοδοξία για το μέλλον”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα