Τρ.Κύπρου: Πρόσθετες προβλέψεις για επιτάχυνση μείωσης ΜΕΔ

Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε μια σκόπιμη πρόσθετη αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προβλέψεων για το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο στον ισολογισμό της, που θα έχει ως αποτέλεσμα το Συγκρότημα να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια ύψους €500 εκατ. (μέσω πρόσθετων προβλέψεων) έναντι αυτών των κινδύνων.

Όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε τη Δευτέρα, αυτές οι πρόσθετες προβλέψεις, ως αποτέλεσμα

της στρατηγικής του Συγκροτήματος για να καταστεί δυνατή η καλύτερη διερεύνηση άλλων καινοτόμων στρατηγικών επιλογών για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό, θα επιτρέψουν επίσης στο Συγκρότημα να ολοκληρώσει τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») για το επίπεδο προβλέψεων που η ΕΚΤ αναμένει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε λεπτομερώς σε τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυτές οι πρωτοβουλίες, αλλά είναι αρκετό να πούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτομερείς εργασίες με διάφορους εξωτερικούς αντισυμβαλλομένους» αναφέρεται.

Όπως σημειώνεται, «παρόλο που η διάθεση επιπλέον κεφαλαίων ύψους €500 εκατ. για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μέσω της αύξησης της κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις, θα έχει ως αποτέλεσμα το Συγκρότημα να καταγράψει ζημιές ύψους περίπου €550 εκατ. για το α’ εξάμηνο του 2017, η πραγματικότητα είναι ότι η ισχύς της κεφαλαιακής θέσης του Συγκροτήματος του επέτρεψε να το πράξει χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου».

Προστίθεται ότι η σημαντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δις που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2014 έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί επαρκής για την υποστήριξη της ανάκαμψης του Συγκροτήματος και του επέτρεψε να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Το Συγκρότημα δεν αναμένει ότι θα πρέπει να αντλήσει περαιτέρω βασικά ίδια κεφάλαια και αναμένει να ενδυναμώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του βάση κατά τη διάρκεια του 2018 μέσω αποτελεσμάτων που θα αντικατοπτρίζουν μια πιο ομαλή χρέωση προβλέψεων» σημειώνεται.


Σημειώνοντας ότι στο παρελθόν το Συγκρότημα είχε καθοδηγήσει ότι ανέμενε σχεδόν μηδενική κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, με τα λειτουργικά κέρδη της να χρησιμοποιούνται για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, προσθέτει ότι αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι τα λειτουργικά κέρδη που πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των προβλέψεων έναντι του κινδύνου στον ισολογισμό.

«Παρόλο που το Συγκρότημα αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη του δεύτερου εξάμηνου του 2017 θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, η Διεύθυνση αναμένει το Συγκρότημα να επανέλθει σε πιο ομαλά επίπεδα προβλέψεων το 2018 και, αν τα υπόλοιπα δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα, σε πιο ουσιαστική κερδοφορία» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Συγκρότημα αναγνωρίζει το ρόλο της στη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας μέσω της παροχής πιστώσεων σε φερέγγυες επιχειρήσεις και ότι για το σκοπό αυτό, το Συγκρότημα χορήγησε νέα δάνεια ύψους περίπου €1 δις στην κυπριακή οικονομία το 2016 και νέα δάνεια παρόμοιου ύψους το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Η διατήρηση της ροής του δανεισμού, η αντιμετώπιση παλαιών υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο εκσυγχρονισμός του Συγκροτήματος, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών και η ανάκαμψη της κοινωνικής εμπιστοσύνης παραμένουν προτεραιότητες για το Συγκρότημα. Το Συγκρότημα θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για πλήρη ανάκτηση αξίας από προβληματικούς δανειολήπτες».

Όπως αναφέρεται, το Συγκρότημα συνεχίζει να σημειώνει σταθερή πρόοδο στην πορεία του για ανάκτηση της ισχυρής του θέσης, Τα επίπεδα κεφαλαίων παραμένουν επαρκή και η καταθετική βάση είναι σταθερή και τώρα χρηματοδοτεί πλήρως τo δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Επιπρόσθετα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν σταθερή μείωση τα τελευταία εννιά τρίμηνα και τα επίπεδα κάλυψης τους με προβλέψεις σημείωσαν σταθερή τριμηνιαία αύξηση.

«Η λειτουργική κερδοφορία του Συγκροτήματος είναι ομαλή και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ουσιαστικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Η Διεύθυνση παραμένει εξ ολοκλήρου επικεντρωμένη στην ολοκλήρωση αυτής της πορείας και αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της πορείας αυτής» προστίθεται.

Tο Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, φάκτοριγκ, χρηματο-επενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση κεφαλαίων και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής.

Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου λειτουργεί μέσω 126 καταστημάτων, από τα οποία 121 λειτουργούν στην Κύπρο, 1 στη Ρουμανία και 4 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, λειτουργεί γραφεία αντιπροσωπείας στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα. Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου εργοδοτεί 4,302 άτομα διεθνώς.

Στις 31 Μαρτίου 2017, το Σύνολο Περιουσιακών Στοιχείων ανερχόταν σε €22.5 δις και τα Ίδια Κεφάλαια του σε €3.1 δις.

Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποτελείται από την Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company, τη θυγατρική της Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ και τις θυγατρικές αυτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα